Jaja, iederéén weet wat instagram is. Uiteraard. Maar wat je daarmee allemaal kan, of hoe dat precies werkt, daar zijn veel ouders best onzeker over! Ah ja, wist je dat je kan bellen en chatten via instagram? Je kan mapjes aanmaken en bewaren in instagram? Je kan het zelfs allemaal stukken veiliger maken! Voila, hierbij: de oewerktdanueigenlijk-gids over instagram. Geen enkele tiener gaat jou straks nog iets wijsmaken!
Foto's posten, stories delen, foto's bewerken met tekst en gifs, DM's en nu zelfs ook reels. Er valt van alles te beleven op Instagram, misschien wel een beetje té veel. In de beginjaren was Instagram enkel een plaats om foto's te posten, maar nadat het werd overgenomen door Facebook veranderde het razendsnel in meer dan dat! Ondertussen is Instagram uitgegroeid tot een sociale netwerksite met maandelijks meer dan 1 miljard (!) actieve gebruikers wereldwijd. Je kind zit of wilt er dringend op, maar we weten het moeder en vaders: de evolutie gaat snel en jij bent allang niet meer mee. Volg dan zeker ook Medianest op instagram - deze organisatie helpt jou om de vinger aan de pols te houden in social media - en veilig op het net-land.

Mijn feed is mooier dan de jouwe. Huh wat? 

De essentie van Instagram blijft nog steeds foto's posten. Supergemakkelijk door vanonder op je scherm op de grote '+' te duwen. Maak een foto/video of kies er eentje uit van je fotobibliotheek (a.k.a de foto's op je smartphone). Zodra deze gepost is zal je de foto op je eigen profiel zien verschijnen en ook in je 'feed'.

De feed is het startscherm dat je ziet zodra je Instagram opent. Hier kan je zien wat de mensen die jij volgt posten. Vind je een bepaalde post leuk? Gewoon dubbelklikken op de foto of één keer op het hartje om te liken! 

In de beschrijving van een foto ben je zeker en vast ook al eens dit rare teken tegengekomen: #. Maak kennis met de hashtag! De hashtag staat er niet enkel voor de show. Veel influencers gebruiken dit teken om hun bereik te vergroten. Zo zijn ze niet enkel te vinden onder hun naam maar ook onder bepaalde hashtags die ze gebruiken. #wow 

Bewaren, watisda?

Nu je allemaal leuke posts ziet verschijnen op je feed, wil je deze misschien wel eens laten zien aan iemand die geen Instagram-account heeft (het is zeldzaam, maar het kan). Of je wilt mapjes aanmaken met goeie tips en de tonnen inspiratie die je tegenkomt. Wat nu gedaan? Geen paniek, je kan op Instagram posts bewaren! Onder een post zie je rechts een lintje. Zodra je hier op klikt, is de post bewaard! Ga nu naar je eigen profiel en klikt rechtsboven het menu. Hier kan je je opgeslagen posts bekijken en zelfs verschillende mapjes per thema aanmaken! LEUK!

Stories? You lost me.

Na de populariteit van Snapchat is de hype overgewaaid naar Instagram en is het fenomeen 'stories' ontstaan. Een story of verhaal op Instagram posten is hetzelfde principe als bij een foto maar het grote verschil is dat een verhaal slechts 24u online blijft staan! Perfect voor leuke momenten even vast te leggen en te delen! Maar ook opletten, want je volgers maken even vrolijk screenshots van wat je post. Doorheen je feed scrol je naar beneden. Stories daarentegen vind je bovenaan je scherm, om te scrollen swipe je naar links. 

Chatten, dm'en of pm'en

Wat is nu eigenlijk feitelijk die DM? Zoals een volgverzoek op Instagram hetzelfde is als een vriendschapsverzoek op Facebook, is de chat-feature hetzelfde als Messenger. Bovenaan je scherm kan je een driehoekje zien dat fel lijkt op een papieren vliegertje. Hier kan je een persoonlijk bericht of een foto naar iemand versturen. Easy peasy, toch?
DM staat voor direct message, PM voor private message. Helemaal same same dus. 

Kak. Er zijn ook nog reels

't Is nog niet gedaan. Want de meest recente feature van Instagram is Reels. Dit zijn filmpjes van 15 seconden waar je een effect en audio kan overzetten, bewerken en dan delen met je volgers op je profiel, eventueel in een verhaal. (Laten we het feit dat het hetzelfde principe is als een TikTok-filmpje even terzijde laten.) Als je account niet op privé staat moet je in je achterhoofd houden dat je Reel ook kan bekeken worden door niet-volgers. Maar dat wist je ondertussen al wel!

Zeker safety first!

Is dat nu allemaal wel zo veilig je offline leven online zwieren? Met de juiste instellingen wel!
Om te beginnen is het belangrijk je account op privé te zetten als je niet wil dat de hele wereld jouw profiel kan bekijken. Simpel te doen bij profiel -> instellingen -> privacy en daar de knop 'privéaccount' aanzetten. Voilà, nu beslis jij eigenhandig wie jou mag volgen door volgverzoeken wel of niet te accepteren. 
Verder kan je je privacy nog beschermen door in te stellen wie van jouw volgers jou bijvoorbeeld mag taggen in berichten, wie jouw verhalen mag bekijken... enzovoort. Thanks Instagram! Nu kan mijn dochter niet zien dat ik alweer een iced-coffee heb gedronken!Do it for the 'gram! Of toch maar niet...

Zo populair als Instagram is, lijkt het wel een app is die we nog heel lang gaan gebruiken. Daarom kunnen we er maar beter mee leren omgaan en go with the flow! Waar TikTok gaat over zot doen, dansen en lol maken, gaat Instagram vaak over perfectie. Aanrader: praat over de gevaren van sociale media met je kinderen! Don't trust everything you see on social media!

Toch ook nog steeds fan van Facebook? No problemo, je kan je Instagram-account koppelen met je Facebook-account! Post je dan iets op Instagram, kan je kiezen om het tegelijkertijd op Facebook te zetten. Handig!!
#Slashparent #Instagram #Ikkanda