Te weinig plaats in huis om je kinderen elk een eigen kamer te geven? Geen zin om ze met z'n tweeën op één kamer te steken? Of wil je héél graag lustig vakjes kleuren op je #1000UurDeDeurUit tracker? Dan kan je misschien inspiratie opdoen bij Nadia en Tom! Die slapen immers al enkele jaren ALTIJD buiten. Zomer, winter, regen, sneeuw: niets kan hen tegenhouden om hun buitenbed aan de kant te schuiven. De jongste van hun drie kinderen palmde alvast hun slaapkamer in. Dus er is geen weg terug! 

Het begon voor Nadia en Tom enkele zomers geleden tijdens een hittegolf. ‘We slapen op de zolderverdieping, waar het ‘s zomers echt heet wordt’, gaat Nadia van start. ‘Na een zoveelste woelige warme nacht besloten we onze kamer in te ruilen voor de trampoline van de kinderen in de tuin. Wat een verademing was dat!’ Zelfs toen de hittegolf voorbij was, bleef de trampoline lonken. 

Handig, zo’n meubelmaker in huis 

Aangezien die trampoline toch niet echt ideaal was én Tom zelfstandig meubelmaker is van beroep, doemde het idee al snel op om een constructie te creëren om comfortabeler buiten te slapen. ‘ik ging aan het denken en wilde al snel een grote constructie maken die ook zeker een meter van de grond staat, om de koude van de grond wat te omzeilen. En met een afdak als beschutting voor de regen. Na een dikke week stond alles in elkaar en gaven we het een poging’, legt Tom uit. 

Het idee om van toen af altijd buiten te slapen, kwam er niet meteen. ‘We namen ons voor om het te doen zo lang we het konden uithouden. Hoewel de nachten kouder werden, bleek het absoluut niet moeilijker te worden in ons buitenbed, integendeel’, lacht Nadia. ‘Er is niets zo idyllisch als wakker worden rondom een vers sneeuwtapijt’, vult Tom met een glimlach van formaat aan. 


Een uitgerust man of vrouw is er twee waard

Uiteraard zijn ze wel goed uitgerust. Zo warmen ze het bed een uur voor slaaptijd op met een elektrisch deken, dat dan uitgaat eens ze erin kruipen. ‘Dan hebben we nog een dik donsdeken en een extra fleecedeken in de aanslag, al gooi ik dat laatste er meestal wel af wegens te warm’, verklapt Nadia. ‘Ik slaap zelfs in de winter in een dun nachtkleed, dus koud hebben we allerminst.’ 

Aangezien Nadia en Tom nu de tuin als slaapkamer hebben gedoopt, wordt hun slaapkamer in huis al ingepalmd door een van de dochters. De kinderen hebben voorlopig géén plannen om net zoals hun ouders buiten te slapen. ‘In het begin hebben ze ons bed wel eens mogen testen en dat viel wel in de smaak. Onze zoon heeft er ook al eens ingeslapen nadat hij thuiskwam van een fuif. Buiten slapen blijkt de ideale ontnuchtering!’, verklapt Nadia. 

De pro’s en contra’s van zo’n buitenbed

Buiten slapen heeft naast een ontnuchterend effect nog heel wat andere voordelen. ‘Nadia is altijd een slechte slaper geweest’, vertelt Tom. ‘Dat is nu veel beter sinds we buiten slapen.’ Haar huisstofmijtallergie zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. ‘Maar buiten woel ik ook veel minder en slaap veel dieper waardoor ik ‘s ochtends beter uitgerust ben’, vult Nadia aan.  

Uiteraard is het niet altijd geweldig om buiten te slapen. De grootste boosdoener blijkt de regen. ‘Ik lig langs de kant waar het slagregent’, zegt Tom. ‘Daar probeer ik binnenkort nog iets op te vinden. Misschien werken we met planken die we bij nat weer kunnen dichtklappen waardoor ik er geen last meer van heb. Bovendien zouden we die extra planken in de zomer kunnen gebruiken om schaduw te creëren. Dan kruipen Nadia en Tom immers vaak al vroeg in hun buitenbed om nog een film te kijken, maar met de laaghangende zon op het scherm is dat soms moeilijk.

Een work in progress, zoveel is duidelijk. Nadia en Tom zijn alleszins letterlijk én figuurlijk goed uitgerust … 

Voor meer ideeën voor #1000UurDeDeurUit, kijk zeker in onze rubriek en word lid van onze Facebook groep 1000 Uur De Deur Uit