Oké toegegeven, nog niet alle scholen in India hebben een moestuin. Maar er zijn wél nationale richtlijnen uitgegeven om op scholen een moestuin te bouwen en te onderhouden. Zowel in steden als op de boerenbuiten! Heel leerrijk voor de kinderen om te ontdekken wat er allemaal in een moestuin kan geplant en geoogst worden. Een ideetje voor hier? 

Een moestuin op school leert kinderen vanwaar de groenten en fruit die we opeten eigenlijk komen. Want nee kindertjes, wortelen groeien niet in de supermarkt. In India startten ze onlangs met een nieuwe richtlijn op school: 'kitchen gardens'. Hier kunnen leerlingen leren om zelf groenten te planten, de tuin te onderhouden, te oogsten en er hun eigen heerlijke lunch mee te maken op school. Want ja, proeven is noodzakelijk! Zo draagt de schoolmoestuin ook bij aan een gezonder voedingspatroon voor kinderen. 

Credits foto: Hindustan Times

Milieubewust

Zeker in onze zotte wereld vandaag is het leren van tuinieren best cruciaal. Misschien motiveert het onze kinderen zelfs om later ook een eigen moestuin te onderhouden? Mooie meenemer: kinderen worden alleen maar milieubewuster door te tuinieren. Eigen groentjes zijn lekkerder én slimmer dan gekochte groentjes. Weg met die boeken: moestuinieren is een prachtig staaltje van learning by doing.

Doordat de kinderen de moestuin dagelijks moeten onderhouden, komen ze meer buiten en zijn ze meer in beweging. Een leuke afwisseling van die schoolbanken. Wist je trouwens dat kinderen zich veiliger voelen op een speelplaats waar er planten/bloemen/... aanwezig zijn? Al zeggen we het zelf: alleen maar voordelen zo'n moestuintje! 

Meer uurtjes op die tracker

Zijn er juffen of meesters die de inspiratie al voelen borrelen? Of vrijwillige moestuinouders? Deze school doet al mee aan onze #1000uurDeDeurUit-actie. Maar een moestuinschool zou ook geweldig zijn! Een moestuin is veel werk, klopt. Maar als iedereen zijn steentje bijdraagt kan het echt iets moois worden.

Interesse om een moestuin te starten op school? Check dan deze website waar je een handleiding vindt om een schoolmoestuin voor te bereiden. Laten we ons gewoon inspireren door de kitchen gardens in India!