Wij beginnen stiekem al te dromen van die lange, zwoele zomeravonden met een cocktail in onze handen. Een helder blauwe lucht overdag voorspelt namelijk ook een heldere sterrenhemel 's nachts. En wat is er leuker dan je kinders -en jezelf- wat extra bij te leren over de wonderlijke wereld van sterren en planeten? Met deze apps zijn jullie in een mum van tijd de nieuwe Frank Deboosere! 

Onze kosmos heeft heel wat te bieden, (check hier het bezoek van slashparent Ingrid aan de expo over de oerknal!) zelfs met het blote oog kan je veel sterren(beelden), planeten, satellieten en van alles en nog wat zien rondzweven boven je hoofd. En met deze drie appkes, die wij voor jullie hebben getest, heb je ook meteen een antwoord op alle 'Wadisda?', en 'Mawaarom?' vragen van jullie kleinste sterrenkijkers! Als je je best doet, krijg je misschien zelfs je tieners enthousiast mee naar buiten! 

1. SkyView Lite 

De gebruikers van deze app zijn laaiend enthousiast, en dat triggerde ons om deze app even uit te testen. SkyView onthult alle geheimen van het heelal. Met behulp van augmented reality plaats de app een virtueel laagje met alle sterren en planeten bovenop jouw zicht. Zo kan je je smartphone naar de hemel richten en krijg je meteen te zien waar die befaamde sterrenbeelden rondzweven en word je overladen met weetjes over het heelal. Wist je al dat een dag op Saturnus maar 11 uur duurt? Nog een leuk extraatje: je kan de speciale rode nachtversie inschakelen zodat jullie niet verblind worden door het veel te felle smartphonescherm. 

SkyView Lite is downloadbaar via de App Store en de Google Play Store.

2. Classic Sky Map 2 

Deze app is iets moeilijker om te bedienen -en te begrijpen-. De app werkt niet met augmented reality maar toont je live de sterren die te zien zijn aan de horizon. Daardoor moet je zelf nog gaan inschatten waar die sterren nu net staan aan jouw hemel. Wat wel een topper is bij deze, is de tijdreis-functie! Benieuwd naar hoe de sterren eruit zagen bij jouw geboorte, nostalgie naar jouw eerste kus onder de blote hemel, of gewoon een fan van tijdreizen? Dat kan allemaal met deze app! 

Enkel te downloaden via de App Store.

3. Night sky 

Met deze app mis je nooit meer die beroemde Starlink satellieten van onze goede vriend Elon Musk. De app geeft je voortaan een melding, waarna jij en je kroost naar buiten kunnen spurten om deze satellieten te bewonderen. Bovendien kan je hier ook de sterrenbeelden in 3D bekijken, waardoor je een beter beeld krijgt van de afstand tussen de sterren. Keicool om eens te zien dat sterren helemaal niet allemaal plat naast elkaar staan, en keigemakkelijk om dat op deze manier ook echt te kunnen tonen aan onze kinders. Al is de chaos in de app wel soms even groot als die in ons hoofd. Duizend en één dingen om te ontdekken, waardoor je niet weet waar te beginnen. 

Je kan deze app downloaden in de App Store.