Bracht de Sint dit jaar ook een robot bij jou in huis? Let op, want dat 'nieuwe coole' speelgoed is gevaarlijker dan je denkt. Dat ontdekte slashparent Ingrid ook pas vanochtend nadat ze heel toevallig op een onthutsend artikel stootte. Ze schreef er eerst over op haar blog projectpingrid.be

Alright, gooi die aftelkalender maar in de vuilbak en smelt de overtollige chocolade tot een goeie rocky road. De sint is weer richting Spanje en liet ons achter met het gevraagde of ongevraagde speelgoed. Ten huize pingrid lag er zondagochtend onder andere deze robot aan de schouw te blinken. Na een weekend plezier lees ik tot mijn ontsteltenis dit artikel over het gevaar van dit speelgoed!

[caption id="attachment_3636" align="alignnone" width="2932"]I-QueI-Que in vol ornaat[/caption]

wat is een I-Que Robot ?

De ‘I-Que robot’ -zoals hij heet- zou niet veilig zijn. De robot wordt aangestuurd via je tablet. Je kan hem laten spreken, hij vertelt moppen en doet een dansje.  Leuk wel. Maar blijkbaar is het ook super easy om dit systeem te hacken. Daardoor ontstaat het gevaar dat iemand random ter wereld (en dan waarschijnlijk ook niet met de beste bedoelingen) gewoon een gesprek kan aangaan met je kind via de robot. (nog eens slik).

En dat niet alleen, alles wat je kind vertelt aan de robot zou worden opgenomen en geregistreerd. "De firma behoudt zich de rechten om die info te mogen gebruiken voor commerciële doeleinden." What?! En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de kinderen via de robot ook verdoken reclame te horen. WTF. De wereld is ziek.

Kijk maar eens naar dit filmpje als je het niet gelooft.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=IBrDmIgHb-0[/embed]

Let op met internet of things

Intussen zit ‘internet of things’ in de lift. Steeds meer apparaten en speelgoed krijgen sensoren die dan worden verbonden met het internet. De beste manier voor een cyberaanval blijkt om al die slimme koffiezetapparaten, koelkasten en televisies in één keer zwaar te hacken. En dus ook het 'connected' speelgoed van je kind. Ziek. Tot vandaag was ik echt fan nr 1 van nieuwe gadgets en uitvindingen. But this really creaps me out.

Ik ben als ouder al aan het freaken over de klimaatproblemen, de wereldpolitiek en de verklote voedselindustrie. Maar nu blijken we ook thuis niet meer veilig. Ik wil dat I-Que ding uit mijn huis. Liever vandaag dan morgen.