Telewerken met kinderen in huis. Pubers houden zichzelf al wat makkelijker bezig, terwijl je wat video calls houdt met collega's. Maar kleuters en jonge lagere schoolkinderen? Ik dacht het niet. Denk je er in de komende weken niet aan om je kinderen naar de opvang op school te sturen, maar schakel je jouw nichtje of  buurjongen in? Dan kan je maar beter de juiste verzekering hebben afgesloten. Je denkt er misschien niet aan. Maar als 'werkgever' ben je verantwoordelijk voor je 'personeel'. Zelfs in het geval van een puberende babysitter.

Wat we nu NIET gaan doen, is aankloppen bij de grootouders. Wat we ook NIET gaan doen, is een paar pubers op een hele klas kinderen laten babysitten. Maar je kan gerust een puber, zonder de letterlijke snotneus, bij je thuis laten komen om op je (gezonde) kinderen te letten. Maar had jij al aan de juiste verzekering gedacht? Het lijkt misschien raar, maar als jij iemand betaalt om op jouw kinderen te letten, ben je officieel een werkgever. En 'werkgevers' zijn verantwoordelijk voor hun 'personeel'.  Dat betekent dus de juiste verzekering afsluiten in het geval er iets zou gebeuren.

Wat heb je nodig?

Ongeveer 90 % van de Belgen heeft een familiale verzekering. Handig wanneer bijvoorbeeld de babysitter per ongeluk iets omstoot, of als je kind de babysitter per ongeluk verwondt. Niks aan het handje hier. Maar wat als je babysitter van de trap valt? Of onderweg naar jouw huis een ongeval heeft?  Dan komt enkel de verzekering voor huispersoneel tussen! Niet heel veel babysit-zoekende ouders zijn op de hoogte van deze verzekering. Je hebt em vaak al voor zo'n 50 à 100 euro per jaar. En vanaf het moment dat je iemand tewerk stelt in je huis, ook al is het eenmalig, ben je verplicht zo'n verzekering voor huispersoneel te nemen.babysitPhoto credits: Ali

Kan het anders?

Jawel, je kan babysit ook boeken bij gekende organisaties als de Gezinsbond. Dan zit je all-in verzekering gewoon inbegrepen. Bij de Gezinsbond voor zo'n 1,5 euro extra per oppasbeurt.  Tegenwoordig doen ook veel ouders beroep op babysit-apps. Lekker handig, efficiënt en snel zijn ze wel. Maar hoe zit het daar met de verzekeringen? De app Bsit werkt met een persoonlijke ongevallenverzekering van Chubb. Die is optioneel en kost je 1 euro per oppasbeurt. Daarmee zouden alle mogelijke ongevallen in principe moeten gecovered worden. Ook bij Sitterfix zijn mogelijke verzekeringen voorzien. Da app koppelt automatisch iedere babysitbeurt aan een persoonlijke ongevallenverzekering van KBC Verzekeringen. Als ouder betaal je hiervoor per keer een forfaitaire premie van 2,99 euro.

Conclusie?

Gebruik je maar heel sporadisch of net vaak een babysit, bijvoorbeeld wekelijks om de kinderen van school te halen? Dan ben je sowieso altijd verplicht een verzekering voor huispersoneel te nemen. Ga je aan de slag met één van bovenstaande organisaties? Dan ben je helemaal gebeiteld.