Door al de corona-maatregelen zijn onze kinders plots 5 weken thuis. Héél veel tijd om leuke dingen te doen. Maar ook, als je ze de volle periode wat laten lummelen, gamen en dansjes opvoeren, worden zij niet alleen gek, maar ook jij! Benneke had  het al gezegd: het is geen vakantie! Heel wat kinderen hebben hun werkbundels al mee naar huis gekregen, anderen krijgen taken en lessen toe via een online platform. Maar duh! Je mag dan wel of geen diploma hebben, hoe die staartdeling alweer in elkaar zit en hoe dat kofschip vaart, dat zit al heel ver weg! Slashparent en ook leerkracht Els maakt van jullie a-l-l-e-m-a-a-l juf of meester. Haal dat bordkrijt maar boven! 

Soms worden er bundels meegegeven of moeten kinderen opdrachten maken. Maar wat als ze een vraag hebben? En jij als ouder hen zelf niet echt kan helpen?  Wat doe je dan? 

Gelukkig hebben ook leerkrachten heel wat hulpmiddelen op het internet die we graag met jullie delen zodat jij ook de komende weken je kinderen kan helpen. Hieronder alvast een overzichtje met enkele goedgekeurde websites. In tijden van coronacrisis stellen veel van deze websites hun materiaal gratis ter beschikking vanaf maandag 16 maart. Waarvoor dank! 

  • www.Xnapda.be : Deze site is redelijk nieuw en echt een topper. Een groep enthousiaste jongeren maakte een heleboel instructiefilmpjes over alle vakken. Je kan er ook filmpjes voor bewegingstussendoortjes (ook belangrijk) en automatisatiefilmpjes vinden.
  • codescool.odisee.be : Leren programmeren is hip en een belangrijke vaardigheid voor de 21ste eeuw. Hier kan je kind stapsgewijs oefenen.
  • www.gynzy.com : Zeer populaire site bij leerkrachten waar je onder andere heel wat instructiefilmpjes en oefeningen kan vinden. Het is betalend maar je kan je kind registreren en dan heb je een gratis proefperiode. Zo kan je wel een tijdje verder.
  • www.kangoeroe.org : Is je kind fan van rekenen en logisch nadenken? Dan is deze site zeker iets voor jou. Je vindt er voor elke leeftijd (vanaf 1ste leerjaar tot en met 2de middelbaar) leuke oefenbundels met uitdagende en afwisselende oefeningen. Geen nood, de oplossingen zijn ook gewoon te downloaden. 
  • www.juffrouwfemke.com : Deze juf deelt haar passie voor lesgeven met veel andere leerkrachten en daar zijn wij haar dankbaar voor. Op haar site kan je bij 'Gratis' heel wat downloads vinden van opdrachten voor je kinderen. En dan heb ik het niet alleen over het traditionele rekenen en taal maar ook creatieve opdrachten en dergelijke. Zeker ook een aanrader!
  • www.meestertim.be : Meester Tim is ook zo een bevlogen collega die heel wat extra oefeningen op zijn website deelt. Dit is wel vooral voor de oudere kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. 
  • www.uitgeverijzwijsen.be/oefenbundels/zowiso : Uitgeverij Zwijsen heeft voor elk leerjaar interessante oefenbundels klaarstaan. Zeker goed om te bekijken als je kinderen in het eerste leerjaar hebt. Hier vind je oefeningen van de methode 'Veilig leren lezen' waar veel kinderen mee leren lezen. Vooral voor deze kinderen is het belangrijk dat ze dit elke dag oefenen. 
  • Er zijn ook educatieve platformen als Bingel, Kweetet en Scoodle Play die ook veel oefeningen aanbieden. Hier heb je echter wel een login van de school voor nodig. 

Verder komen ook sites als Pinterest en YouTube op momenten als dit van pas. YouTube staat vol leuke 'Just Dance filmpjes' om de beweging erin te houden en die je kinderen en ook jij zo mee kunnen doen. En Pinterest heeft een schat aan knutselideetjes. Daar halen wij als leerkrachten ook onze mosterd.  

En voor de rest... probeer er in de mate van het mogelijke toch een beetje structuur in te houden voor je kinderen. Las elke dag een vast moment in waar er 'geleerd' wordt, op welke manier dan ook. Doe ook hetzelfde voor de ontspanning. Download hiervoor de Maison Slash 5WekenTotPasenDagplanner, ideaal!  En voor je het weet zijn die 5 weken om en overweeg je misschien wel een overstap naar het onderwijs. Zeker welkom! : )