Jouw foto's van 2020 zullen vooral uit bakken en wandelen bestaan. Want dat is wat we massaal deden, folks! Wandelen. En Bakken. Maar hoe maak je toffe fotoalbums over al dat bakken en wandelen? Of hoe bewerk je de beelden? Slashparent Kristof verzamelt op www.appstublieft.be al jaren apps die het leven gemakkelijker maken en je smartphone nog meer laten renderen. Sinds 2018 mag hij zich ook officieel ‘phonetograaf’ noemen. (Ja, dat bestaat!)

PicYourMoment 

Er bestaan heel veel websites waar je papieren fotoalbums kunt maken van je digitale foto’s. Maar geen enkele is zo leuk als PicYourMoment. Deze app daagt je elke dag uit via een push-melding om op dat moment een foto te maken. Al die foto’s samen kun je - als je dat wilt - na een jaar laten printen in een leuk boekje. 


Android | iOS

InstaLab

Fan van geprinte foto’s om aan je muur, prikbord of frigo te hangen? Laad je foto’s op in de app InstaLab. Plaats een bestelling en je krijgt je foto’s geprint geleverd als polaroïds. Kies uit een van de vele sjablonen in de app, bewerk je foto, voeg een eigen tekst toe in het lettertype van jouw keuze, en bestellen maar! 


Android | iOS

Fotoscan

Heb je ook nog schoenendozen vol analoge foto’s liggen, die je vlot en kwaliteitsvol wil digitaliseren? Met Fotoscan doe je dat snel en vlot. 

Wat deze app uit de stal van Google zo speciaal maakt, is de speciale techniek om reflectie tegen te gaan. Je scant met deze app de vier hoeken van je foto in en de app verwerkt de vier scans tot een optimaal resultaat.


Android | iOS

Snapseed 

Met je smartphone kun je tegenwoordig heel degelijke foto’s maken. Maar net zoals bij een reflex-camera zit de kracht van een goede foto vaak in de nabewerking. 

Met Snapseed verwerk je je foto’s tot ware pareltjes. Je past vlot contrast, helderheid, verzadiging en structuur aan. Maar deze app kan nog veel meer: zo verander je selectief bijvoorbeeld de felheid van de kleur van je jas, of gom je een storend element in de achtergrond weg.  


Android | iOS

Prisma 

Er bestaan veel fotobewerkingsapps, maar Prisma is een specialleke. Met de filters in deze app bewerk je je foto’s tot een schilderij. Je kiest zelf in welke stijl. Impressionistisch, barok of toch abstract? Kies jouw kunststroming en pas naar hartelust aan. Ideaal voor een nieuwe originele profielfoto op je sociale media! 


Android | iOS

PICNIC

Een foto genomen op een druilerige dag met een grauwe hemel als gevolg? Geen probleem! Met de PICNIC-app kies je uit tientallen andere wolkenhemels om de grijze wolken met een paar tikken weg te werken. Van stapelwolkjes over een schemering tot een zonsopgang. Heel eenvoudig in gebruik! 


Android | iOS

KD Pro

Krijg je na al deze tips over smartphonefotografie heimwee naar de tijd dat je je filmrolletje naar de fotograaf bracht en een week moest wachten om te ontdekken hoeveel foto’s gelukt waren? 

Dan is de KD Pro misschien wel iets voor jou. Deze app is een digitale versie van het aloude wegwerptoestelletje: je tuurt door een piepklein venstertje, draait aan een wieltje voor je de volgende foto kan nemen, en moet een paar dagen wachten tot je het resultaat van je foto kunt zien. Leg dat maar eens uit aan je kinderen!


Android | iOS 

Zelf betere foto's leren maken met je smartphone? Dat kan! Op www.appstublieft.be/smartphonefotografie kun je je abonneren op een 10-delige online lessenreeks waarmee je op 30 dagen tijd een échte phonetograaf wordt!