Dat ze graag krijgen, die kinderen van ons. Een cadeau met Kerst, een nieuwe boekentas op één september, een vol bord spaghetti op donderdagavond met daarna nog een snoepje uit de snoepkast. Voor veel gezinnen is dat de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe leer je je kind dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is? Deze vraag kregen we binnen via onze mailbox en stelden we aan voor aan jou!

Deze vraag kwam onlangs onze mailbox binnen:  "Ik wil mijn kinderen leren geven en niet alleen krijgen. We dachten om een kind te adopteren/ ondersteunen via Plan International Belgium of SOS Kinderdorpen België. In mijn hoofd is dat slim voor meer betrokkenheid omdat je hen in contact kan brengen met leeftijdsgenoten en hen kan laten schrijven. Maar wat zijn de ervaringen van anderen? En welke organisaties zijn nog een goed idee?"

Ha, beste slashparent, goeie vraag. Er bestaan wereldwijd, maar ook in ons kleine belgenlandje, oneindig veel organisaties die een schakel kunnen zijn tussen jouw gezin en een gezin of kind dat het moeilijker heeft. Dus stelden we de vraag aan onze lezers. En die gaven op onze Facebook-pagina massaal veel antwoorden!  Ziehier een uitgebreid lijstje!

In België

We gaan het niet onder stoelen of banken steken, ook in België is er nog veel meer armoede dan ons slashparenthart aankan. Wist je dat 1 op 7 kinderen in Vlaanderen opgroeit in een kansarm gezin?! (Kinder)armoede is geen ver-van-ons-bed-show en ook bij ons zijn er gelukkig veel organisaties die dat willen verhelpen. En, je voelt ons al komen, ook zij kunnen jouw hulp gebruiken! We verzamelden jullie tips, en maakten ook daarvan een lijstje.

Bron: www.klasse.be

1. ArmenTeKort

Deze Antwerpse organisatie zette een fantastisch buddysysteem op poten. Op die manier verbindt ArmenTeKort kansrijke en kansarme Antwerpenaren om voor de kansarme persoon meer kansen te genereren. Je kan deze organisatie dus helemaal gratis steunen, door zelf buddy te worden. Als buddy breng je tijd door met je stadsgenoot, je gaat samen op stap en wordt uiteindelijk ongetwijfeld goede vrienden. Ook buddy worden? Dat kan hier!

2. Kinderarmoedefonds

Het Kinderarmoedefonds zet zijn schouders onder innovatieve en langlopende projecten die de uitsluiting van kansarme kinderen en hun gezinnen tegengaan. Het fonds focust zich op jonge kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Voor zijn acties werkt het Kinderarmoedefonds samen met partners zoals Make Belgium Great Again. Ook bij deze organisatie kan je een bijdrage storten, of een gift cadeau doen voor een dubbele portie happiness. 

3. Pelicano

Pelicano bestrijdt kinderarmoede in België door kansarme kinderen op te sporen, ze van dringende zaken als kleding en voeding te voorzien en ze op een duurzame manier te ondersteunen tot het kind zijn diploma behaalt. Doneren kan al vanaf vijf euro, en net zoals bij heel wat andere organisaties is een gift vanaf 40 euro voor 45% fiscaal aftrekbaar. 

Wereldwijd

4. Plan International

Plan International is een onafhankelijke humanitaire ontwikkelingsorganisatie die inzet op kinderrechten en gelijkheid voor meisjes. Ze focussen zich specifiek op onder andere onderwijs, seksuele gezondheid of rechten en het eindigen van geweld. Hoe Plan concreet helpt, lees je hier. En nu komt het, jij kan óók helpen! Door een vrij bedrag vanaf 30 euro per maand te schenken, word jij Plan ouder en je kinderen dus Plan broer of zus. Je krijgt er als het ware nog een kadeeke bij, maar dan in Azië, Latijns-Amerika of Afrika. Je gaat ze niet dagelijks van school halen en veegt hun snotneuzen niet af, maar je kan er wel een persoonlijke band mee opbouwen door er naar te schrijven of hem/haar een bezoekje te brengen. Hier vind je wat dat Plan ouder zijn inhoudt en welke effecten jouw bijdrage kan hebben.

Bron: www.planinternational.be

5. SOS Kinderdorpen

Ook via SOS Kinderdorpen kan jij een kind helpen opgroeien. Want geweetet: it takes a village to raise a child. Deze organisatie heeft wereldwijd 21 projecten, waarvan 7 in België. Zo zijn er in België bijvoorbeeld de Simbahuizen en SOS Kinderdorp Chantevent. SOS Kinderdorpen bouwt families in allerlei vormen en maten. Ze doen aan families heropbouwen, nieuwe families stichten en bouwen aan de rechten van kinderen wereldwijd. Jij kan helpen aan dat familiebouwen door onder andere een éénmalige gift te doen, meter of peter te worden of iemand een speciaal cadeau te geven. Met dat laatste maak je dubbel blij. Aha, gedeeld geluk is dubbel geluk! En geef je dat speciaal cadeau aan je kinders, dan leer je ze krijgen en geven tegelijk. Zij krijgen namelijk een waardevol cadeau: een gift aan SOS Kinderdorpen, waarmee een kind in moeilijkheden hulp krijgt bij het bouwen aan zijn of haar toekomst.

6. Unicef

Unicef is een organisatie die zich werelwijd inzet voor de gezondheid, bescherming en het onderwijs van kinderen, zodat ze in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Deze organisatie verdedigt kinderrechten en zet ontwikkelingsprogramma's en noodhulpprogramma's op poten. Al voor €5 per maand kan je meter of peter worden bij Unicef. Easy as that! Kinderspel, zoals ze zeggen. Zo kan je je kind de gulle gift van het geven aanleren door bijvoorbeeld maandelijks vijf flappies van zijn of haar zakgeld naar een kwetsbaar kind te laten gaan. Da's je kinderen iets bijleren, een goede daad doen én bouwen aan de toekomst van een kind dat het goed kan gebruiken. Win-win-win! Ontdek hier hoe jij bij Unicef je steentje kan bijdragen.

Van Guatemala tot Bolivia en de Filipijnen 

7. Ajpopoli

Deze organisatie biedt kwaliteitsvol onderwijs aan kansarme Mayakinderen in Guatemala met als doel hen een stevige basis te geven voor een verdere opleiding, of ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ajpopoli helpt niet enkel de leerlingen zelf, maar biedt ook medische en sociale steun aan hun gezinnen. Bij deze vzw word je al peter of meter voor 21 euro per maand of 250 euro per maand. Meters en peters ontvangen de nieuwsbrief, het jaarlijks rapport en foto's van hun petekindje. Zeurt je kroost soms over een nieuw broertje of zusje en wil jij dat stiekem ook wel? Er is ongetwijfeld een kind San Juan Comalapa dat jou en je gezin oneindig dankbaar zou zijn. 

8. Cunina

Cunina is een onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie die dankzij de financiële steun van peetouders en partnerbedrijven kansarme kinderen uit onder andere Brazilië, de Filipijnen en Nepal op dagelijkse basis naar school kan laten gaan. Als peetouder bij Cucina ga je een engagement aan op lange termijn. Je helpt er als meter of peter twaalf jaar lang een kansarm kind naar school te gaan. Met je bijdrage van 35 euro per maand ondersteun je het schooltraject van je persoonlijk (dubbel persoonlijk trouwens, want het kind weet ook wie jij bent) petekind. Daarmee zorg je voor schoolmateriaal, een schooluniform en een warme maaltijd. Wat er nog meer met jouw centjes gebeurt, vind je hier. Extra tof: heb jij allemaal zonen en wou je naast dat hoopje testosteron stiekem altijd al een dochter? Bij Cucina kan je het geslacht van je petekind helemaal zelf kiezen!

Bron:  www.cunina.org

9. Niño Feliz

Deze organisatie steunt kinderen in Santa Cruz (Bolivia) binnen hun eigen familiale omgeving. Niño Feliz creëert een kader van fysieke, mentale en psychologische groei. Het complete totaalpakketje dus, dat vinden wij top. Armoede gaat namelijk veel verder dan enkel het materiële, ook mentale ondersteuning is voor elk kind van levensbelang. Je wordt peetouder van zo'n "Blij Kind" (da's de vertaling van Niño Feliz, voor de niet-Spanjaarden onder ons) voor 15, 25 of 50 euro per maand, afhankelijk van het "pakket" dat je kiest.