Welke geschenken kan je beter NIET onder de kerstboom leggen voor de kinderen? Wat willen het kleine volkje en (laten we eerlijk zijn) hun ouders, liever niet in huis? Wij geven vijf vette no go’s, zodat je iedereen bevriend kan houden (tenzij je natuurlijk nog een eitje te pellen hebt met iemand over dat kakcadeau van vorig jaar) én een slim alternatief!

De eindejaarsperiode is dé tijd van het jaar waarop je om de oren wordt geslagen met cadeaulijstjes: de beste geschenken voor de sportivo, hobbykok, fashionista én whatever liefhebber. Ook voor de kiddo’s geen gebrek aan tips over spelletjes en hippe webshops. En toch. Al enkele dagen nadat het laatste feestmaal verteerd is, verkopen we massaal geschenken online die we liever niet in onze kerstsok hadden aangetroffen.

Ook kinderen ontsnappen niet aan ongewilde attenties. En ja ja, we kennen de uitdrukking: een gegeven paard enzo. Screw that! Maison Slash en Yongo van AG Insurance to the rescue want we hebben een keigoeie tip (wat zeggen we: twee zelfs!) voor jou helemaal onderaan dit artikel. We gaan voluit voor blije gezichten bij cadeau-gevers en ontvangers. Onthoud dus eerst en vooral dit ultieme anti-lijstje.

1. OLD MAC DONALD HAD A FARM. ON REPEAT.

 Ongetwijfeld herkenbaar voor menig ouder zijn geschenken die best kunnen worden omschreven als: luidruchtige brol. Eva, mama van drie: “Mijn schoonmoeder is een echte wrek. Vorig jaar kreeg één van de kinderen voor Kerst zo’n irritante keffende plastieken rathond, gekocht in het lokaal tankstation. Onze jongste zoon Jacob had er gewoon schrik van.“ 

Hugo, papa van twee: “Wij hebben kei lieve vrienden, echt een tof koppel. Op ons eindejaarsfeestje hebben ze altijd geschenkjes mee voor iedereen. Voor de kinderen is dat jammer genoeg steevast wegwerpspeelgoed: je weet wel, zo’n plastieken tractor met een irritant deuntje uit de supermarkt. Wanneer Old Mac Donald zijn batterijen eindelijk plat waren, was dat een heerlijk moment.”

2. DE MOTTIGE PULL

Knoop het in uw oren. De enige situatie waarbij kledij een geschikt geschenk is,  betreft het geval waarbij pubers exact die jas of broek van merk X of Y willen. In de juiste maat. In alle andere gevallen, wordt kledij door zowel ouders als kinderen als het meest vreselijke cadeau ooit beschouwd. Te lelijk, te groot, te klein, het verkeerde seizoen, reeds afgedragen door een ander. Geef toe, een fout cadeau is één ding, vaak verwacht de gever dat het kind die mottige pull ook rond zijn lijf draagt, op minstens één gelegenheid. DinaOp het eerste kerstfeestje van mijn pasgeboren dochter kreeg ik van één tante een jasje met maatje twee jaar, en van een ander familielied een afgepluisde jongenstrui.” 

3. DRIE KEER HETZELFDE

Onze tip? Vraag een cadeaulijst! Want no way dat kinderen drie keer blij hetzelfde cadeau in ontvangst nemen tijdens de feestdagen. Zo kreeg de zoon van Detlev vorig jaar drie keer dezelfde doos bouwblokken. Detlev: “Versta me niet verkeerd. Blokken zijn een geweldig cadeau, maar als we het anders hadden aangepakt, hadden we veel gehuil kunnen voorkomen.“

4. IK BEN DAAR TE GROOT/TE KLEIN VOOR

Weinig dingen zo ontgoochelend als een pakje waar je al veel te groot voor bent. Of een stuk speelgoed dat nog voor jaren de kast in moet, wegens totaal onaangepast aan de leeftijd van uw kleine oogappel. Ingrid: "Ik ben zeker dat mijn broer het goed bedoelde, maar een Zwitsers zakmes is echt nog niet geschikt voor onze Timon. Hij is nog maar zes! "

Het omgekeerde kan trouwens ook wreed gênant zijn. Als opi en oma bijvoorbeeld totaal niet mee zijn met welke de coole helden/tv-sterren in de leeftijdscategorie van uw kind zijn, krijgt uw tween-dochter misschien wel een Dora-dekbed voor Kerst. 

5. WHAT THE F*CK WERE YOU THINKING?

Bij Maison Slash vinden we het heerlijk om jullie via onze sociale media uit te horen alvorens we handige tips de wereld insturen. We vielen stijl achterover van sommige geschenken die jullie kinderen ooit mochten ontvangen. Enkel onder te brengen in de categorie: what the f*ck were you thinking? Afschuwelijke 3D-muurstickers (ah ja, want iets lelijk hang je liefst ergens for all to see), een gigantisch sorbetmachine (ja voor de kinderen), een ongevraagd (levend) huisdier of een stuk zeep ingepakt in een onderbroek? Op Kerst of voor Nieuwjaar kan het allemaal! NOT. 

EN NU? YONGO WEET RAAD!

Vooral blijven ademen. Er is nog geen reden tot paniek, moest je toch al bijvoorbeeld die lelijke kersttrui of een plastieken onding voor uw favoriete metekind hebben gekocht. Er is nog tijd om de miskoop terug naar de winkel te sturen, contact op te nemen met de ouders of het kind, en na te gaan welk geschenk er nu wél op het verlanglijstje staat.

Wil je helemaal de hippe 2.0 tante of nonkel zijn, kan je op de proppen komen met de handige Yongo spaarapp van AG Insurance. Met die app kunnen kinderen aan vrienden en familie aangeven wat voor hun wel hét must-have cadeau is. En daarna kan iedereen samen sparen. Eenmalig, of via een wederkerende opdracht. Meer weten? Dat doe je hierzo! Zelfs een vette merci kan er dan digitaal en in 't echt van af. Everybody happy!

Gratis en voor niks: 100€ per kind!

Handige boodschap voor slimme ouders, want je kan 100 euro per kind winnen op een Yongo-rekening! Uhu, deze extra cash is supergemakkelijk te winnen via een wedstrijd.  Ook makkie, zeg! Vooral omdat je gewoon Maison Slash moet volgen via onze Instagram want WIJ GEVEN JOU DE JUISTE ANTWOORDEN! Inschrijven op de "Tel af met Yongo naar kerst"-quiz doe je hierzo. Het eindejaarsleven is plots een stuk gemakkelijker geworden, toch?

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met  Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.