Dat we bij Maison Slash al eens iets uittesten, het is al lang geen geheim meer. Dat we daarvoor onze kinderen al eens schaamteloos inzetten, het zal ook geen geheim meer zijn. Zo werden slashparent Hadewig en haar kleuters testers van dienst voor de nieuwe app "Radio Winokio". En dit is wat zij ervan vonden. 

Cultureel erfgoed, het is me met de paplepel ingegeven. En toch kwam het er vaak weer vlotjes uit. Hoezeer mijn ouders ook geprobeerd hebben, hun jongste dochter werd nooit een ware cultuurliefhebber. Familie-uitstapjes gaan bij ons nog vaak door in musea, maar mij vind je al snel in de gangen of in de cafetaria terug. Of terug in de zaal, de anderen al grappend aan het opjagen om hen wat sneller door de bewuste expositie te krijgen. 

Schip ahoi, kapitein!

Kapitein Winokio behoorde voor mij lange tijd tot datzelfde culturele erfgoed met grote C. Een beetje verheven. De 'betere' kindermuziek. Want je laat je kinderen toch niet naar Piet Piraat luisteren zeker? En je geeft hen toch geen Bumba-knuffel? Uhm. Nee? (tuurlijk wel!)

Ik gaf Kapitein Winokio al eens een kans door een boek met bijhorende cd aan mijn zoon cadeau te geven. Die cd raakte al heel snel kwijt (ik denk hem zelfs nooit opgezet te hebben), het boek staat mooi in het rek. 

Zonde, blijkt nu. 

Watdoetdatapp'ke?

Want ik heb de app gedownload (niet makkelijk kwijt te geraken deze keer) en ben fan geworden. De app stond al een paar dagen op mijn gsm, toen we op een bewuste zondagavond een melding kregen dat de kapitein om 19u live een sprookje zou voorlezen. Ik greep mijn kans en mijn kinders bij de kraag, zwierde hen in hun pyjama, poetste hun tanden (met een commerciële Cars-tandenborstel) en doken samen in hun kampje waar we elke avond boekjes lezen. Deze keer mochten ze niet elk een boekje kiezen, maar ging de gsm mee het kamp in. Hun aandacht had ik al getrokken, nu kon hopelijk de kapitein hetzelfde doen! En dat deed hij, de kinderen waren helemaal geïntrigeerd door die meneer die daar via livestream een verhaal zat te lezen voor hen. Ze snapten er niets van (van het concept livestream bedoel ik), maar het verhaal werd aandachtig gevolgd. 

Bj6Wv1em0rwmBHBXQKRL5B3itwFtvWPEcrBjpuQw.jpeg

Een boordevolle haven 

De app wordt ondertussen bijna dagelijks geopend. Hij staat boordevol nummers, albums en verhalen. Letterlijk over elk thema of onderwerp vind je wel een passend liedje. Opruimen, wassen, spelen, slapen, blij zijn, het alfabet,... En dat is meteen wat ik het leukste vind aan de app, de zoekfunctie die je makkelijk door al die liedjes navigeert. Hij is eenvoudig vormgegeven en makkelijk in gebruik, waardoor mijn 5-jarige zoon er ook al vlot mee overweg kan. En de muziek is wel écht leuk. Zoveel creativiteit, zoveel passie, zoveel energie. Ik ben helemaal mee. En mijn kinderen ook. Dus luisteren wij dagelijks naar hun favoriete nummer "Spelen op de speelplaats". Zeker wel 10 keer na elkaar. Creatief hé. 

Vet/Njet

Misschien toch nog een ding. De prijs, want die is er niet naast: 6,99€ per maand (nu een actie voor 5,99€ per maand zag ik). Niet goedkoop, of ligt dat nu aan mij? Ik heb de app nu 2 maanden staan en gebruik hem regelmatig genoeg om de kost te verantwoorden. Ik snap uiteraard wel vanwaar de prijs komt, en ik kan me zelfs voorstellen dat dit puur (of misschien zelfs nog niet) de kosten dekt voor het maken van de app en al het intensieve werk dat erachter kruipt. Dan is 6,99€ per maand een peulschil dat je moet betalen voor leuke én educatief verantwoorde kindermuziek van Vlaamse makelij. In het verhaal van duurzaamheid en #winkelhier kan dat al eens tellen. En - ook niet onbelangrijk - Kapitein Winokio doet niet mee aan commerciële toestanden. Dus op het einde van de rit kom je waarschijnlijk goedkoper uit met die 6,99€ per maand, dan met de vaak gratis content van een bepaalde studio maar waar je dan wel de Maya-koeken en het Plop-vlees van moet kopen. Ik ben absoluut geen Studio 100-hater (integendeel!), maar ook veel respect en liefde voor Kapitein Winokio. Dat hij nog lang op mijn gsm verhaaltjes mag komen voorlezen. En uiteraard ook altijd welkom in ons kampje! 

Je vindt de app in Google Play of de App Store, en met de QR-code via de volgende link krijg je 1 maand gratis! Ideaal om uit te testen of jouw kinderen ook 1 liedje vinden dat ze graag de hele dag door draaien. Dolle pret!