Weet jij waar de poolster ligt? De grote beer? Vakantie is ook gelijk aan lang opblijven en tijdens zwoele zomernachten samen naar de nachtelijke sterren turen. De vraag is: wie gaat de ingewikkelde vragen beantwoorden die je kinderen zullen stellen? Deze app maakt je slimmer. 

ELKE
Sterren kijken is tof. Ik heb het dan voor alle duidelijkheid niet over de BV’s op het strand van Knokke, maar over de hete gasbubbels die lichtjaren van ons verwijderd zijn. Uit het hoofd ken ik er maar twee, want ooit geleerd op scoutskamp: de kleine en de grote beer. Ofwel: de lepel boven het kommetje, altijd zichtbaar en altijd enorm helder en dus duidelijk. Het zijn dan ook deze twee sterrenbeelden waar de kinderen tot voor kort redelijk van onder de indruk waren dat ik ze hen kon aanduiden. Tot voor kort, want zoals dat gaat met kinderen stellen ze, eens ze verwonderd zijn, meer vragen dan goed voor me is.

Interactieve en astronomische gids

Een oplossing drong zich op en aangezien ze alles wat op het kleine scherm gebeurt ongelofelijk fascinerend vinden, kwam ik uit op ‘Star Walk’. Dat is een app voor het sterren kijken, waarbij je al richtend een ‘live’ versie van de sterrenhemel te zien krijgt met naam en toenaam van elke ster of sterrenbeeld. Ideaal als hulpmiddel om een gevatter antwoord te spuien dan ‘kweenie” op de vraag welke ster waar hangt!!! Scoren! 

Download de app, verken hem even of laat de kinderen hem verkennen...  En van zodra er zich een zwoele zomeravond voordoet, richt dan even je hoofd omhoog en gebruik de app als leidraad om figuren te herkennen in die vele lichtpuntjes. Wedden dat ze het fantastisch vinden? (en zij niet alleen!)

Star Walk voor iOS, Android, Windows en Amazon kan je hier vinden.

De old scool -manier

Voor zij die toch old scool te werk willen gaan: neem een sterrenkaart, richt je naar het noorden, zoek de poolster en kijk of je gelijkenissen vindt tussen de sterrenhemel boven je hoofd en die op je kaart. Je kan de juiste kaart voor de tijd van het jaar generen via deze link.