Slashparent Lies zag met de komst van haar 2de baby het bos door de bomen helemaal verdwijnen. Letterlijk dan. Ze probeert nu samen met haar gezin keihard voor een groener leven te gaan. En daar kunnen wij bij Maison Slash alleen maar keihard op toosten! Tsjingtsjing!!!
Lies

Ik heb geen geitenwollen sokken. Enkel katoenen. Maar die hebben wel een groen biesje.
Na de geboorte van onze tweede dochter werd dat groene biesje een beetje breder. Want die hele kleine babyvoetjes maken een erg grote ecologische voetafdruk. En dat wilden we liever niet.
Dus gingen we op zoek naar ecologisch verantwoorde alternatieven voor de common babyproducten. Geen enorme ommezwaai naar wasbare luiers of àlle plastic uit huis bannen. Nee, we kozen voor babysteps. Veranderingen die op langere termijn vol te houden zijn. En ook onze impact op de aarde verkleinen.

 Geen wasbare, wel milieuvriendelijke luiers

De stap naar wasbare luiers was voor ons net iets te groot. Kiezen voor gewone luiers uit de supermarkt, was dan weer niet te verantwoorden. Het alternatief? Ecologische luiers. Die worden in drie à zes jaar volledig afgebroken. Zelfs de verpakking is milieuvriendelijk. En ze doen wat ze moeten doen: absorberen zonder te irriteren. Er zitten geen kleur-, bleek of geurstoffen in, fijn voor zo’n teer babyvelletje.
Je hebt verschillende merken en maten, net als bij de gewone luiers. Het is wat uitproberen. Wij kozen uiteindelijk voor een supercute merkje met panda’s, leeuwen of berenprintjes op de poep.
Oh, en de prijs?
Ja, ze zijn iets duurder dan de pampers uit de supermarkt. Een paar euro verschil. Niet zoveel. Maar wel veel verschil voor het milieu.

g2HvhivjkzoK0JeKgTyuCPcGknT2oHEkKfWhejGo.jpegHerbruikbare billendoekjes

Nu we het toch over die pamperpoep hebben: ook voor de billendoekjes vonden we een verantwoord merk. Net zoals bij de luiers zijn er ook ecologisch afbreekbare billendoekjes. Die je in het toilet mag gooien. Of kan composteren. Daarvan hebben we er een pakje in onze luiertas zitten, voor onderweg.

Thuis kozen we voor wasbare doekjes van bamboe. Het principe is simpel: de propere doekjes zitten in een doosje met water en wat kokosolie (en eventueel een paar druppels lavendel-kamille-olie), de vuile doekjes gaan in water en in een wasnetje in een ander doosje. Doosje vol, doekjes in de was. En repeat.

Nee, je ruikt die vuile doekjes niet. Nee, ze irriteren niet.
Nee, ze zijn niet duurder dan wegwerpdoekjes. Je betaalt natuurlijk wel in één keer voor het pakket (25 doekjes, 2 doosjes, olie), maar dan nog ligt de totale kost van de wasbare bamboedoekjes stukken lager dan die van de wegwerp.

 Schone was

Wassen? Ook dat doen we met ecologische producten. Die hetzelfde resultaat hebben dan de gewone wasmiddelen én superlekker ruiken. En op dezelfde manier gebruikt worden: een dopje in het wasmachine bakje gieten en wassen maar. Geen schadelijke stoffen, geen irritatie of jeuk.
Hier heb ik een stapje moeten terug zetten, want in al mijn enthousiasme koos ik eerst voor wasschillen. Jep. Schillen. Je doet er vier in een zakje in de wasmachine en een paar druppels etherische olie in het wasverzachterbakje. De was ruikt wel lekker en voor huis-, tuin- en keukenwasjes werken ze prima. Maar de harde vlekken van babyvoeding kreeg ik er niet mee weg.
Met de vloeibare varianten lukt het wel perfect.

 XBkPiFInrPZXHDGpHVUtSJtuDkjQXq1p07TNClqM.jpeg

Proper huis, met liefde voor de natuur

Er zijn heel wat ecologische alternatieven voor allesreinigers, wc-eend of badkamerspray. Die even goed werken. Want dat is dan wel de voorwaarde om over te schakelen. Geen rode of droge handen meer, geen geïrriteerde ogen of keel. Enkel een proper huis. En een gerust hart.

 Bamboe for the win

Bamboe is een stuk milieuvriendelijker dan katoen. En zacht dat dat is. Zàcht.
Slabjes, kaphanddoeken, waskussenovertrekken, tutjeshanger, billendoekjes, washandjes, kleren. You name it en we kozen voor het bamboealternatief. Zelfs onze eigen badhanddoeken zijn er nu van bamboe.

 

Het zijn kleine veranderingen die we doorvoerden. Maar die wel verschil kunnen maken. Op het milieu. Op onze gezondheid. En die ons weinig moeite hebben gekost. Of geitenwol.
Enkel een breder groen biesje aan de babysokjes van onze dochter.