Zijn jullie hard aan het werken aan jullie nageslacht? Of zijn alle zitjes rond de keukentafel al gevuld en zijn jullie klaar met voortplanten? Either way hebben jullie  wel begrepen (of dat komt nog, heel snel) dat je er met een baby ook een hele vracht aan spullen moet bijnemen. We kunnen het niet genoeg herhalen, maar ja ook hier: kak! Want dat wist je niet voor je kinderen had. Toch?! 

Vaak krijg je samen met de woorden 'We verwachten een baby!' binnen de week een tsunami aan babyspullen over je heen. Want velen ervaren zo'n aankondiging als: 'Wat een fantastisch nieuws!', maar ook als: 'Hallelujah, eindelijk krijgen we dat berghok nog eens leeg!'. En daarnaast laat je jezelf toch ook heel graag verleiden door wat nieuwe babystuff dat je zelf uitkiest.

Hoe je het draait of keert, je hebt gewoon heel wat spullen nodig voor dat kleine ding in huis. Bad, wieg, park, wipper,... De meeste van die dingen gebruik je heel kortstondig of zelfs niet. Want een luieremmer dat door je zus of buren intensief gebruikt werd, vind jij misschien totaal nutteloos. Maar waar gaat de laatste in de rij dan naartoe met al die spullen die stof staan te vergaren? Zonde om dingen die nog perfect bruikbaar zijn voor een leven te stockeren op zolder of naar het containerpark te brengen.

Maar hey, eureka! Er bestaat in Vlaanderen nu zoiets als de babytheek. En dat is wat het klinkt. Een uitleendienst voor babyspullen. Jij kan er je spullen kwijt en helpt er andere ouders en Moeder Aarde mee en ook jij kan er dingen gaan lenen en/of uittesten en de natuur een zacht handje toereiken. Ondertussen zijn er al een zestal vestigingen en is er nog veeeeel plaats voor meer van zo'n babytheken. Hoe goed vinden wij dit?!

Q7tdrapbpTqhPbJD3R6jaufTXrUa0ikSff64Cv1z.png

Hoe het werkt?

  • Ouders of oma's en opa's of pleegouders maken zich lid van de Babytheek. Je betaalt hiervoor tussen de €20 en €35 voor een abonnement van een jaar.
  • Je kan allerlei babyspullen (babybad, verkleinkussen, autostoeltje, borstvoedingskussen, wippertje, ...) uitlenen voor een paar weken of zelfs maanden.
  • Je kan ook spullen die je langer wilt gebruiken, uittesten (draagdoek of draagzak, apart bedje of co-sleeper) om er daarna eventueel toch zelf aan te schaffen.
  • Je kan het complete  aanbod online inkijken. Reserveren kan ook online (voor wie een profiel aanmaakt) of ter plaatse in de Babytheek. 

Waar het allemaal goed voor is?

  • Kot opgeruimd door spullen die je niet meer gebruikt naar de babytheek te brengen en een beperkt leeg kot door alleen de spullen te lenen die je op dat moment nodig hebt.
  • Moeders en vaders voor de moeder aller moeders, Moeder Aarde, want we gaan voor her- en her- en her- en her- en hergebruik van spulletjes.
  • De portemonnee! Met een jaarlijkse bijdrage van €20 lijkt de winst ons snel uitgerekend.
  • In de Babytheek kan je naast spullen uitlenen ook gewoon een babbelke hebben met anderen. Ge komt daar al eens nieuwe mensen tegen, misschien wel met dé ultieme tip om je baby aan het slapen te krijgen tussen 12 en 5 's nachts!

Wil je nog meer info over de babytheken? Wil je weten waar je er eentje in je buurt kan vinden? Of heb je goesting om zelf een babytheek te openen? Kijk dan zeker eens op www.babytheek.be of contacteer Netwerk Bewust Verbruiken via www.bewustverbruiken.be.