Niemand, maar écht niemand koopt een smartphone om zichzelf nog een pakske meer stress te bezorgen. Ah nee, die smartphone is bedoeld om te functioneren als ons tweede brein, om onze virtuele assistent slash slaaf te zijn. En om met dat rekenmachine-appke het huiswerk hoofdrekenen van onze kinderen na te kijken (net een hele dag gewerkt en dan nog hoofdrekenen, goe zot zekerst?!). Op www.appstublieft.be verzamel ik al jaren apps die het leven gemakkelijker maken en je smartphone nog meer laten renderen. Deze 7 apps scheppen zonder twijfel meer orde in je leven!

Ik beken: vroeger lag ik naast mijn bureau altijd met een blad met daarop de taken die ik nog moest doen. Na twee dagen was dat een kluwen van geschrapte en bijgekribbelde woorden en pijltjes, zo erg dat ik er zelf niet meer wijs uit geraakte. En wat deed ik dan? Een nieuwe blad nemen en de openstaande taken overschrijven. 

Gelukkig is er de fijne app To Do (the app formerly known als ‘Wunderlist’). Daarmee kun je al je professionele taken mee bijhouden, maar ook deadlines en herinneringen instellen, terugkerende taken plannen, extra notities toevoegen. Lijstjes delen met andere kan ook, bijvoorbeeld voor een boodschappen- of verlanglijstje. 
Android | iOS

2. Feedly

Je favoriete websites elke dag bezoeken om te checken of er nieuw interessant leesvoer gepubliceerd is, is een werkje dat eigenlijk veel te veel onnodige tijd opslorpt. En op de doorsnee krantensite staat veel nieuws dat voor jou niet zo relevant is.

Enter Feedly: met deze app stel je je eigen persoonlijke online nieuwsstroom (“feed”) samen waarbij je netjes alle nieuwe berichten op een rijtje krijgt van enkel die websites die jij in de gaten wilt houden! 
Android | iOS

3. Pocket

Wanneer je met je smartphone aan het rondsurfen bent op Facebook of een nieuwssite kom je massa’s interessant leesvoer tegen. Maar vaak heb je niet de tijd om meteen het hele artikel te lezen. Of je wilt interessant leesvoer bewaren zodat je ze later gemakkelijk terugvindt. 

Met Pocket organiseer je je online leesvoer in een handomdraai vanop elk toestel (tip: installeer op je computer zeker ook de extensie voor Chrome, Safari of Mozilla). Duid favorieten aan, voeg tags toe of markeer belangrijke passages. Superhandig!  
Android | iOS

Met Padlet breng je structuur in je projecten. Of het nu met vrienden of collega’s is, online info uitwisselen en ordenen, was nog nooit zo gemakkelijk. In
 de gratis versie kies je uit 8 types: een ‘wall’ die je als prikbord kunt gebruiken om ideeën te verzamelen, een ‘stream’ om interessante links op te droppen of een wereldkaart om de beste koffiebars te prikken om met klanten af te spreken? Alles is mogelijk! 
Android | iOS
Niks zo chaotisch als berekenen wie hoeveel moet terugbetalen aan wie na een weekendje weg met familie of vrienden. Met Tricount kun je tijdens de trip al meteen van elke gemaakte kost bijhouden wie hoeveel geld (in eender welke munteenheid) voor wie voorschoot. 
Bij je thuiskomst geeft Tricount je al meteen een handig overzicht. Mooi! Weer een avondje sakkeren en vloeken op excel-formules gespaard. 
Heb je zoiets van 'Ja maar, dan zit mijn informatie opnieuw verspreid over verschillende apps?'. Wie op zoek is naar 1 app waarmee je zowel je notities, afspraken, to do’s als bestanden gemakkelijk kunt ordenen en terugvinden, is Notion wellicht de oplossing. 

Met Notion deel je je scherm zelf in op die manier dat het het best werkt voor jou. Of je het nu enkel voor jezelf gebruikt, of samen met de collega’s (betalend)... die productivity boost is sowieso een garantie met Notion!  
Android | iOS

7. Freedom

Nog een uitsmijter voor wie zichzelf er vaak op betrapt om snel eventjes Facebook, Instagram of HLN.be te checken. En dan prompt weer een halfuur aan het swipen en scrollen is. Herkenbaar? 

Met Freedom leg je jezelf de nodige beperkingen op door te beslissen welke apps en website je voor een bepaalde periode wilt blokkeren. In de betalende versie kun je die periodes zelfs inplannen. 

Zeg dus maar bye bye tegen al die icoontjes bovenaan je scherm die je willen verleiden om ‘eventjes’ de ene of andere app te checken. Tik je in een onbewaakt moment toch een geblokkeerde app aan? Dan sluit Freedom die ogenblikkelijk. Zelfdiscipline kweken, noemen we dat. 
Android | iOS

Nog veel meer halen uit je smartphone? Check dan zeker eens www.appstublieft.be voor handige apps, nieuwigheden en tips. Of abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief van Kristof.