Gezinnen bestaan in alle maten en vormen, maar één ding hebben jullie quasi allemaal gemeen. Elke maand ga jij de uitdaging aan om met je centen rond te komen. Jup, elk kind kost gemiddeld een bescheiden starterswoning: eten, schoolkosten, hobby’s, kledij, … Fortuinen dus. Wij vinden het daarom zooooo interessant als we eens mogen curieuzeneuzen in de spending habits van een ander gezin. In samenwerking met de banking app Cake praten we de komende weken met vier gezinnen die elk op een bijzondere manier met hun centjes omgaan. Zo geeft slashparent Caroline amper een cent uit aan kledij voor zichzelf en haar dochtertje. Hoe speelt ze dat klaar? En hoe zien die eruit? Helemaal top of een complete modeflop?
By the way: Cake wat is dat nu weer? Wel, Cake is een revolutionaire Belgische banking app die je toont waar je geld écht naartoe vloeit. Plus je verdient er als gezin ook nog wat flappen mee. No way. Echt waar jong! Hier lees je er alles over.

Less is more


Terug naar  Caroline die een gezinnetje vormt samen met haar verloofde Jelle (proficiat!) en hun dochtertje van twee. Deze mama liet ons weten dat zij amper geld uitgeeft aan kledij, in totaal maar 50 euro in 2020. Wadde? Niet omdat ze een doorn in het oog van Jani is. Integendeel: Je mag Caroline gerust een fashionista noemen! Deze mama ontwikkelde allerlei goedkopere trucks om aan leuke kledij te komen. Caroline: “Ik moet toegeven dat ik als student wél veel fast fashion kocht. Ik gaf er toen best veel geld aan uit. Dat evolueerde doorheen de jaren naar het afschuimen van tweedehandswinkels en closet sales, op zoek naar unieke stuks. Tot nu, waarbij ik eigenlijk amper iets tweedehands of nieuw koop. Maar daar is een heel proces van bewustwording aan vooraf gegaan.”

 F*ck fastfashion!


Caroline is dus niet cold turkey van diehardshopper naar geheelonthouder geëvolueerd. Een aantal ervaringen en inzichten brachten haar zo ver. Caroline: “Na een periode te werken, ging ik terug studeren. Toen moest ik noodgedwongen mijn kledingbudget bijstellen. Tegelijkertijd begon ik ook veel te lezen over de effecten van de fast fashion industry op ons klimaat. Ontnuchterend. Met dat besef in mijn achterhoofd kon ik niet meer genieten van dat soort aankopen. Toen de oma van mijn verloofde kleiner ging wonen, heb ik bovendien mogen snuisteren in haar kledij. Op stijliconen staat immers geen leeftijd. Ik liet ook in mijn vriendenkring weten dat ik openstond voor donaties. Door te ruilen met anderen kan ik ook variëren. Op die manier teer ik nu volledig op wat ik al heb. Ik ben helemaal pro shoppen in tweedehandswinkels, tijdens closet sales of op tweedehandssites of marktjes enzo, maar alleen als ik echt iets moet vervangen. Bijna nooit dus. Het enige dat ik voor mezelf kocht dit jaar was een nieuwe bh voor 50 euro. “

Caroline: “Ook voor mijn dochter teer ik grotendeels op doorgevers. Ik gooi ook nooit iets weg. Als iets kapot of te groot is, laat ik het maken bij de lokale kleermaker. Plus oversized is in hé! Textiel in de vuilbak, dat mag eigenlijk geen optie zijn. Er zijn immers zo veel opties om te recycleren. Ik ben ondertussen zo doordrongen van dat idee, dat ik kei hard aan het werken ben aan mijn eigen circulaire fashion start-up. Je gaat er nog van horen!”


 Guilty pleasure

Wow, dat is super van Caroline: er fantastisch uitzien, geld besparen én bijdragen aan een duurzame wereld. Maar wat zou ze doen met al dat uitgespaarde geld? Caroline: “Ik leef nu al zo lang op deze manier, dat ik niet actief voel dat ik geld bespaar. Ik heb wel één guilty pleasure, waar ik best wél wat budget aan besteed: ik ga vaak naar de kapper. Soms gewoon om mijn haar te laten brushen. Ik geniet van de hele beleving, en ook de weken daarna geeft het mij een goed gevoel. Money well spent! Ik ben ook super benieuwd naar die banking app van Cake trouwens. Ik vraag mij echt af waar wij ons geld nog aan uitgeven.” 


 Cake voor iedereen!

Heb jij een idee welke de kleine en grote potjes zijn in jullie gezinsinkomen? Is de auto de grote slokop? Of heb jij en/of de kinderen wel erg dure hobby’s? En hoeveel is veel eigenlijk? Met de Cake-app ga je het snel weten. Wij zijn fan van deze banking app die je op een overzichtelijke manier een volledige analyse geeft van waar je geld naartoe stroomt. Cake werkt met je bestaande bankrekening(en). Je hoeft er dus niet voor van bank te veranderen. Daarbovenop kan je er ook nog wat centjes aan verdienen. Hoe dat kan? Dat ontdek je hier. Of direct downloaden? Dat kan in de App store en bij Google Play. Aan de slag! 
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Cake. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.