Alles is altijd leuker samen dan alleen, en dat geldt zeker ook voor gaming. Nu onze tieners en pubers hun fysieke sociale contacten beperkt zijn, kunnen ze zo toch in contact blijven met hun vrienden.  Steeds populairder worden de games waarin je moet samenwerken en
de krachten moet bundelen: de coöperatieve of ‘co-op’ games. En die kunnen ook samen met jou vanuit dezelfde zetel! Max Dedulle, leerkracht en auteur van het boek 'Speelvogels: hoe begeleid je gamende kinderen' schijnt zijn licht op 4 populaire coöperatieve games.  

We pikken er enkele populaire games uit met ‘couch co-op’. Dit betekent dat je samen met je kind op hetzelfde toestel kan spelen. Je hebt er enkel een tweede controller voor nodig. Speel je op een Nintendo Switch? Dan heb je meestal zelfs genoeg aan één van de twee Joy Con-controllers. Wedden dat je zoon of dochter maar wat graag samen met jou een avondje wil gamen? 

1. Rocket League  (Playstation, Xbox, Switch, Windows, Mac)

Voetbal met autootjes. Een eenvoudig concept, maar Rocket League is al jaren een van de populairste én leukste games die er zijn. Zeker wanneer je de wedstrijden kruidt met turbo’s, bommen of andere chaotische manieren om elkaar de loef af te steken. Je kan tegen elkaar spelen, maar ook samen een team vormen waarbij je het opneemt tegen andere spelers of de computer. Op YouTube zie je de meest spectaculaire goals, maar dat maakt het niet minder grappig om gewoon als een kip zonder kop achter - en naast - de bal te vliegen. Bovendien is de basisversie van Rocket League sinds kort helemaal gratis.

2. Overcooked (Playstation, Xbox, Switch, Windows)

Denk je dat je je huishouden goed voor elkaar hebt en dat jij en je gezinsleden goed op elkaar zijn ingespeeld? Dan is dit spel is de ultieme test! In Overcooked probeer je met maximum vier chefs samen een restaurant te runnen. Groenten snijden, vlees bakken, borden dresseren, afwassen, … Het moet allemaal gebeuren en het liefst zo snel mogelijk! Bovendien hebben sommige keukens last van ongedierte, breekt er al eens een brandje uit of moet je een drukke straat oversteken om van de ene kant van de keuken de andere te bereiken. De lachbuien krijg je er gratis bij. Een tip: het lukt nét iets beter als er een extra gezinslid meekijkt en de taken verdeelt. Kwestie van het overzicht te behouden.

3. Keep Talking and Nobody Explodes (Playstation, Xbox, Switch, Windows, Mac, iOS, Android)

Ken je die spannende scènes in actiefilms waarin iemand zorgvuldig een tikkende tijdbom moet ontmantelen? Dit is hetzelfde idee, maar in een game! Een speler ziet een bom voor zich terwijl de anderen een handleiding krijgen met instructies om de bom onschadelijk te maken. Alleen door goed te overleggen en te beschrijven wat je ziet, kom je te weten of het bijvoorbeeld de rode of of net de gele kabel is die je moet doorknippen. Wie houdt het best zijn cool?

4. Trine 1 - 4 (Playstation, Xbox, Switch, Windows, Mac)

In deze reeks sprookjesachtige avonturen reis je door betoverde werelden vol griezelige monsters en lastige puzzels. Het leuke is dat je de tocht niet alleen hoeft te ondernemen, maar met maximum drie spelers aan de slag kan. Elk personage heeft andere vaardigheden. Goed samenwerken is dus de sleutel. Zo heeft de ridder een handig zwaard en kan de tovenaar kisten en andere voorwerpen doen zweven op afstand. Let op: omdat je best veel moet lezen en het spel voorlopig niet is vertaald naar het Nederlands, speel je Trine best met wat oudere kinderen.

Wil je je kinderen nog beter kunnen begeleiden bij hun virtuele avonturen? Dan is 'Speelvogels' van Max Dedulle zeker een aanrader!