Atenciòn atenciòn! Voor slashparents en hun tieners die al eens graag een niet zo verhullend plaatje van zichzelf doorsturen naar hun BLF (Best Lover Forever), en die nadien liever niet buiten de inner circle zien verschijnen, bestaat er nu een app om je daartegen te beschermen. Telenet lanceerde een tijdje geleden .comdom, een digitaal condoom om over je meest pikante foto's te trekken, zodat misbruik ervan quasi onmogelijk wordt.

In deze snel veranderende wereld kan je maar beter mee zijn met de allernieuwste trends en bewegingen. En al zeker als het de jeugdigheid in je huis betreft. Sexten, we hadden het er al eens eerder over in een ander artikel. En hoe beikes je dit zelf vindt en hoe overtuigd je er ook van bent dat 'die van ons dat niet doet', think again én you better be prepared. Want zullen we jou wat vertellen?

Vraagske! Do you sextext?

'Sexten' wil zeggen dat je seksueel getinte berichtjes, foto's of filmpjes stuurt naar je lief via je telefoon of computer.  Het woord mag dan nog niet in de Van Dale opgenomen zijn, toch heeft één op drie Belgen het al eens gedaan. Jaja, 1 op 3, dus kijk maar eens rondom je op kantoor of bevraag je besties! Bij jongeren ligt het cijfer zelfs nog hoger. We kunnen ons dus niet meer afvragen van: 'Alé, wie doet dat nu?', want versturen van wat hetigheid is/wordt een common deel van de moderne seksualiteitsbeleving. Voor jou en voor je kinderen al zeker.

Het digitale rubbertje

Sharing is caring, ook je intieme plekjes, maar dat delen wil je wellicht liever niet met de helft van het westelijk halfrond. En al zeker niet als het gaat om foto's of filmpjes waar je kind, tiener of puber de hoofdrol in heeft. Want ja, geloof het of niet, de cijfers vertellen ons dat ook jongere kinderen zich al eens wagen aan sexten, al dan niet onder druk van anderen. Dus grote, hele grote, mega grote vraag! Hoe kan je jezelf en je loved ones beschermen zodat pikante beeldjes niet bij de verkeerde personen belanden? Dat vroegen ze zich bij Telenet ook af en zo ontwikkelden ze samen met Child Focus .comdom: een app die je helpt om je foto's te beveiligen tegen het ongewenst delen met derden.

Child Focus ziet duidelijk een nood aan meer tools zodat mensen zichzelf kunnen beschermen bij sexting. “Sexting is in wezen een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Het wordt pas problematisch als deze beelden ongewenst gedeeld worden met derden, en dat gebeurt jammer genoeg vaker dan we zouden hopen.  In 2018 openden we bij Child Focus maar liefst 114 dossiers rond misgelopen sexting, en dat zijn dan nog enkel de zaken die tot bij ons komen. Bovendien zien we de leeftijden steeds dalen: vorige jaren ging het vaak om klachten van 13-15 jarigen, maar recent zelfs van 11 tot 15 jarigen. Zeker voor jongeren kan het enorme gevolgen hebben wanneer hun reputatie zodanig beschadigd wordt door iemand die ze vertrouwden. Daarom zetten we heel hard in op bewustmaking, opvoeding, communicatie en open gesprek met jongeren.”

xZuHTNpwJh3zYRur7ZsV6pG8Cesx6Vxmnld1pnPS.png

Hoewerktdatdan?

Beschouw de app als een condoom, maar dan digitaal. Een voorbehoedsmiddel, zoals het echte rubbertje, maar dan wel eentje om veilig aan het sexten te gaan in de digitale wereld. 

Je neemt een foto, en de app helpt je met het toevoegen van een filter die de gegevens van de ontvanger (naam, gsm-nummer, …) gebruikt als watermerk over jouw beeltenis. Deze filter kan zelfs door de ervaren Photoshop gebruiker niet zomaar verwijderd worden – of toch niet zonder de naaktfoto onherkenbaar te maken. 

Jochei jochei, zeggen wij voor zulks initiatief!

En nu dus snel die app downloaden! Dat kan je hier.