Voila, de Sint is aangemeerd dit weekend. Hou je dus vast voor een nieuwe speelgoedinvasie die weldra jouw richting uitkomt. Paniek? Nee hoor. Je kan ook gewoon herverdelen. Ga eens door de speelkast en doneer overtollig speelgoed aan speelgoedvoorelkkind.be, een organisatie die sintcadeautjes verzamelt én verdeelt aan kinderen in moeilijke omstandigheden in België. Tof! Allookes, heb jij ook te maken met het luxeprobleem van véél te véél speelgoed tijdens de decembermaand? We gaven eerder al enkele tips, maar deze is toch ook een goedje. Doneer je speelgoed aan speelgoedvoorelkkind.be, want niet alle kinderen kunnen rekenen op een even gevulde speelgoedkast.

'T is niet moeilijk, 't is gemakkelijk

Duik met je kinderen die speelgoedkasten in, en ga samen lekker ontspullen. Je bent meteen mee met de hype van het moment. Laat de kinderen speelgoed uitkiezen waar ze toch niet meer mee spelen. Stop de spullen in het dichtstbijzijnde Kariboo punt.  Ook wel even registreren hier. Krijgt je kind last van een acute aanval van scheidingsangst?  Heel normaal.  Je zal zien dat wanneer jij opruimdrang vertoont, zij plots weer heel even compleet in love zijn met dat ene speelgoedje waar ze de afgelopen 756 dagen niet naar hebben omgekeken. Hier een paar tips om ze van hun scheidingsangst af te helpen.
  • TIP 1: Gooi of geef zelf niet zomaar speelgoed weg zonder dit aan je kinderen te vertellen. Dat zorgt voor wantrouwen en kan ervoor zorgen dat ze later moeilijker afstand zullen doen van hun spullen / speelgoed. Ga het gesprek aan en leg uit waarom je iets wegdoet in ruil voor iets nieuws. Eentje in, eentje uit.
  • TIP2:  Als je je kinderen iets laat uitkiezen om weg te geven, is er natuurlijk een beetje overleg nodig. Soms hangt dat namelijk af van wat ze zullen krijgen. Wees niet bang om dat gesprek aan te gaan, je verpest er de magie van Sinterklaas echt niet mee.
  • TIP3 : Durf beslissingen te nemen als je kind niet kan kiezen. Jij kent hen het best. Bovendien zijn zij vaak flexibeler en gemakkelijker dan wij om afstand te doen van hun speelgoed.
  • TIP 4: Neem hen mee om het ‘oude’ speelgoed weg te brengen. Zo zien ze wat ermee gebeurt en laat je hen al kennis maken met het hergebruiken / recycleren / … de circulaire economie, zoals we dat noemen. Voor hen wordt dat dan iets heel gewoons.
  • TIP 5: Bekijk speelgoed als iets dat tijdelijk kan zijn. Iets dat na een jaartje ook alweer weg mag als er niet mee wordt gespeeld. Speelgoed dient om mee gespeeld te worden.
Meer opruimtips nodig? Check gerust eens de blog mamaruimtop.be, over minder hebben en meer doen. 

Praktische beperkingen

Let wel even op wanneer je drang tot ontspullen dreigt te ontsporen, Sinterklaas heeft ook zijn praktische beperkingen. En bijgevolg ook de mensen van speelgoedvoorelkkind.be. Er zijn afmetingen en gewichtsbeperkingen waaraan je doos moet voldoen.  Het aantal dozen is dan weer niet beperkt. Verdeel en heers! Oh ja, wel even snel zijn, je hebt nog tot 24 november.