Een baby krijgen dat is een lawine aan liefde maar ook aan spullen die je leven en huiskamer ongevraagd binnen wandelt. We willen uiteraard het beste voor ons kind, maar ook voor de planeet. Zijn die twee verzoenbaar? Maar ja natuurlijk! Slashparent Leen uit ons eigenste Maison Slash vijvertje geeft elke maand wat praktische tips voor een groener leven mét kinderen. Deze maand: bezint vóór de komst van uw kind!

Hoera, je bent zwanger! Met je laptop op je dikke buik google je: 'Komen mijn enkels ooit terug?' en 'Moet ik mijn placenta opeten?' Maar laat ons eerlijk zijn. Je begint vooral online te shoppen voor je baby want: 'Hallokes nestdrang en alles is zo schattig en zo!' MAAR, een dikke vette 'maar' dus...

HEB IK DAT ALLEMAAL NODIG?

Die eerste trip naar de babywinkel voor het vastleggen van je geboortelijst kan zo overweldigend zijn. Je wilt de beste ouder zijn, dus je kan maar best alles op de lijst zetten wat je aangeboden wordt, niet? NEE! Niet dus. Je hebt echt niet zoveel nodig. Praat vooraf met familie en vrienden die op dezelfde manier als jij in het leven staan en vraag hen wat zij nodig en overbodig vonden. Minder kopen is het mooiste cadeau dat je de planeet kan geven. #consuminderen people!

en moet dat dan allemaal nieuw zijn?

Van zodra je een baby hebt, ondervind je dat het cliché klopt. Ze worden echt zo snel groot! Dat wil ook zeggen dat de gebruiksduur van veel spullen heel erg kort is. Waarom zou je dan alles nieuw kopen? Het alom gekende 2dehands.be staat vol kinderspullen die zo goed als nieuw zijn voor een fractie van de prijs. Eco én goedkoper: win-win!

Heb je geen tijd om de hele baby-uitzet bij elkaar te zoeken op tweedehands sites, dan is Mic Mac Minuscule misschien wel dé oplossing voor jou: een geboortelijst met tweedehands artikelen! Hoe dat werkt? Een Mic Mac madame uit jouw regio stelt samen met jou je geboortelijst samen. Aan de hand van een moodboard wordt er gepeild naar jouw stijl en smaak. Jij kan naar huis om nog wat dutjes te doen (serieus: geniet ervan nu het nog kan) en Mic Mac Minuscule gaat voor jou op zoek naar alles wat je nodig hebt, tweedehands dus. Zijn er bepaalde items die je toch liever nieuw wil? Dat kan ook en het beste van al: jouw Mic Mac madame zorgt ervoor dat die nieuwe items ecologisch verantwoord zijn. Je familie en vrienden kunnen de geboortelijst nadien online raadplegen. Zo'n cool initiatief!

Nog een makkelijke manier om niks nieuw te kopen: vraag aan vrienden en familie met kinderen of zij kleertjes en meubeltjes hebben die je kan lenen. En check bij je ouders of ze jouw oude kinderkleertjes bewaard hebben: vintage en voor niks!

Mis je de fysieke shopping experience? Dat kan ook tweedehands! Bijvoorbeeld bij Scharrelvos en Happily Ever After in Antwerpen, bij Zusse in Gent, Otters en Flamingo's in Mol en bij Twinkelfeetjes in Haacht.

Ugh, is dat niet veel werk? Ja, het vraagt wat meer dan een grote winkelketen binnen te stappen en je mandje te vullen. Maar je baby én babykamer gaan er zoveel origineler uitzien én de planeet gaat jou keisympathiek vinden. Cool, toch?

6a00e554f1ae9388330148c78d2c5d970c-pi

Een propere poep en een propere planeet

En dan zijn er nog die vervuilende maar noodzakelijke luiers. Wasbare luiers gebruiken? Veel mensen bewijzen dat het kan. Onze eigenste Cado is daar bijvoorbeeld een kei in! (Lees hier haar verslag.) Denk je: ‘Dat lukt mij nooit!’, bedenk dan dat het geen alles of niks verhaal hoeft te zijn. Enkel wasbaar in het weekend en in de week wegwerp: alle beetjes helpen! Consequentie is de doodsteek van elk goed initiatief, doe vooral wat je kan binnen jouw mogelijkheden. Wasbare billendoekjes (Cheeky Wipes bijvoorbeeld) zijn alvast een makkelijke switch om te maken. Zachte doekjes in badstof die bevochtigd worden met water en enkele druppels essentiële olie: geen schadelijke stoffen dus! En als moeder die dit gebruikt kan ik je het volgende vertellen: ze zijn veel aangenamer om een poep mee af te vegen dan wegwerpdoekjes waar je vinger geregeld doorschiet.

Foto's via bluebird blog