De kans is groot dat jij dit artikel leest op jouw digitale beste vriend. De kans is ook groot dat je beseft dat onze liefde voor steeds maar weer een betere smartphone een aanslag is op het milieu én dat ze niet altijd even ethisch gemaakt worden. Weg sfeer! Maar goed, je hebt die telefoon nu (wij allemaal) dus zorg ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat. Cue voor de gsmhoesjes! Die #resetteketet in je hoofd vraagt zich dan meteen af of zo'n hoesje misschien wél wat duurzamer kan. Uiteraard! Er bestaan heel wat ecologische en zelfs composteerbare hoesjes om die telefoon een zo lang mogelijk leven te geven. Welkom terug, sfeer!

Pela Case

Misschien wel de meest bekende eco smartphonehoesjes op de markt zijn die van Pela Case. 100% composteerbaar! Ze worden gemaakt van biopolymeren en een houten restproduct van stro. Ze zijn verkrijgbaar in zowat elke denkbare kleur en voor elk denkbaar gsm-model. Het bedrijf is gecertifieerd klimaatneutraal en steunt tal van goede doelen. Let wel: je moet de hoesjes echt bij het compostafval gooien, ze hebben vocht en licht nodig om afgebroken te worden. Ze weggooien bij het restafval is dus geen goed idee!

POPSICASE

Gemaakt van gerecycleerde visnetten uit de Middellandse Zee: de duurzame hoesjes van POPSICASE. Minder plastic in de oceaan, hoera! Hun producten worden geproduceerd in Barcelona en als je vanuit het buitenland eentje bestelt, dan compenseren zij voor die verzending de CO2-uitstoot. Top, toch? 

Ze werken samen met verschillende artiesten om zo de meest originele hoesjes te creëren. Er bestaat ook een model met een uittrekbaar handvatje om betere selfies te kunnen nemen. Geef maar toe, WE DOEN HET ALLEMAAL! Enige nadeel: POPSICASE ontwerpt voorlopig enkel hoesjes voor iPhones.

Nice Guy Freddie

Die Freddie is echt wel a nice guy, want hij maakt biologisch afbreekbare hoesjes mét een touw eraan, zodat je jouw telefoon kan dragen als een handtas. HANDIG want met een kind in de ene hand en een stuk vochtige, half opgegeten koek (want opeens lusten ze die niet meer) in de andere, is een extra hand in de vorm van een simpel touw écht wel welkom.

Let wel: niet alle gsm-hoesjes van Nice Guy Freddie zijn ecologisch! Hij is altijd nice, maar slechts af en toe milieubewust. Kijk hiervoor uit naar zijn 'naturals' collectie met een hart voor de natuur.  

RAUW

Het Rotterdamse Rauw maakt telefoonhoesjes (enkel iPhone) in hout! Enkel de zijkanten zijn nog van plastic. Een ecologische middenweg dus. Je kan er ook voor kiezen om iets te laten graveren op je houten hoesje, bijvoorbeeld #TheParentsAreAllright of #SlashparentVanHetJaar, we doen maar wat suggesties hè!