Jingle bells, Batman smells, … Aaah, Kerstmis en haar pakjes zijn eindelijk in aantocht. Je weet toch wat op het verlanglijstje staat van kei veel kinderen? Boeken! Om hun leesvaardigheid op te krikken natuurlijk. Just kidding. Het zijn natuurlijk schermpjes in alle vormen en formaten waar veel kinderhartjes sneller van gaan kloppen. Ze willen een tablet, een Nintendo Switch, een Playstation, of oooooh mama, de gloednieuwe Apple Iphone 8. *Zwijmel* 

Jup, je eerste eigen smartphone onder de kerstboom, dat is toch hét ultieme kerstgeschenk? Althans volgens je opgroeiend kind. Maar wacht, bezint eer ge begint. Voor je naar de dichtstbijzijnde webshop of bakstenen winkel surft of spurt, lees dan zeker eerst deze bloemlezing van de beste, grappigste en meest foute manieren waarop je kinderen met hun kersverse smartphone kunnen omgaan. En hup, we smijten er ook nog een digitale opvoedtip van MediaNest tegenaan. Op die manier ben je als slashparent helemaal voorbereid op dat potentieel nieuwe gezinslid aka de smartphone van je kind. 

 The Good

Eerst het goede nieuws. Het clichébeeld van de puber wiens smartphone hermetisch aan zijn/haar is hand is vergroeid, klopt niet noodzakelijk. Het is te zeggen, er bestaan genoeg uitzonderingen. Misschien is jouw kind de magische eenhoorn die zorgzaam met zijn elektronica kan omgaan, en, Sam Bettens-gewijs not an addict is. Wij zochten en vonden voorbeeldige kinders!

Karen (mama van twee tieners): “Mijn zoon spaarde heel doelgericht voor zijn smartphone, en deed uitgebreid research naar welk model hij wilde. Hij is altijd met zijn gsm op pad, en toch is er nog nooit iets aan kapot gegaan. We hebben nog nooit een opmerking moeten maken over het feit dat hij die te veel zou gebruiken. ’s Avonds laat hij die ook uit zichzelf altijd beneden.”

Els (mama van twee dochters): “Mijn oudste dochter is erg kritisch voor de dingen die ze ziet op haar smartphone. Als ze berichtjes krijgt, waar ze zich vragen bij stelt, laat ze die aan ons zien.”

Eén van de twee zonen van Erika heeft zelfs helemaal geen smartphone. Erika: “ Ik vind dat zelf eigenlijk vermoeiend, want zolang hij geen gsm wilt, moet ik met mijn telefoon instaan voor veel van zijn afspraken.”

 The Funny

Als kleine kinderen tijdens hun spel de mist ingaan, dan is dat vaak alleen maar grappig. Zoals die keer dat je zoontje met zijn hoofd vast kwam te zitten in de kerststal. Grappig dus. Maar eenmaal je tieners de bocht uitgaan, dan wordt de grens tussen grappig en pijnlijk bijzonder dun. En met je gloednieuwe smartphone in je hand is het schaamrood op de wangen slechts een kwestie van tijd. Zoals de oudste zoon van Stijn.

Stijn: “Onze zoon (11 jaar) had een smartphone op zijn verlanglijstje staan voor Kerst. Als test lieten we hem in de zomervakantie ’s avonds al wat spelen op mijn gsm. Alles ging goed, tot ik later op mijn werk vaststelde dat hij kei veel naaktfoto’s van zichzelf had getrokken. Oh my god, stel dat er een collega of zo naast mij had gestaan? We hebben toch nog even gewacht met die smartphone.” 

Of wat als ze eindelijk die smartphone hebben gekregen, maar direct een pleefiguur slaan? Letterlijk en figuurlijk. Nikki (mama van twee tienerdochters): “We gingen naar een match van de Rode Duivels kijken in het stadion en de gloednieuwe smartphone mocht ook mee. We zaten dicht bij de rand van het veld, en mijn dochter kon super mooie foto’s maken van haar idool, Divock Origi. Toen ging ze tijdens de pauze naar het toilet en liet ze haar telefoon vallen in de wc! Hij kon nog opgevist worden, maar de telefoon heeft nooit meer gewerkt. Weg foto’s en weg gsm.” Auch. 

 The Bad

Een tiener met een smartphone, dat heeft absoluut zijn voordelen. Ze kunnen hun eigen zaakjes regelen (wanneer moeten we vertrekken naar de match?), je kan hen bereiken en vice versa (als ze hun berichten tenminste lezen), en ze kunnen hun sociaal leven onderhouden. Maar het kan ook stevig uit de hand lopen. Zoals bij Tineke, de dochter van Hilde.

Hilde: “Ik moet toegeven, zelf heb ik niet veel kaas gegeven van elektronische snufjes, maar we wilden Tineke zo’n smartphone ook niet ontzeggen. En zonder zou ze er misschien niet bijhoren. Maar al gauw was dat ding echt overal. Ze was er altijd op bezig, we konden amper nog een conversatie met haar voeren. We ontdekten ook dat ze er ’s nachts op zat. ’s Ochtends was ze een zombie, en na een tijdje gingen haar schoolresultaten achteruit. Uiteindelijk hebben we met hulp van de huisarts haar gebruik kunnen afbouwen, met duidelijke afspraken.”