Nu de dagen korter en kouder worden, verbruik je nog meer energie dan normaal. We "lygge stynke" wat meer voor de tv, steken de lichten veel vroeger aan en de verwarming gaat terug op. Jep, dat tikt lekker door op je energiefactuur. Toch bestaan er heel wat gezinnen die ook tijdens de donkerste maanden proberen hun water- en energieverbruik onder controle te krijgen. Samen met Luminus babbelen we al enkele weken met mama’s en papa’s die elk op hun manier duurzamer proberen te leven én kosten te besparen. Deze week het gezin van slashparent Jenni! Samen met haar halve trouwboek en twee zoontjes woont ze in Halle in een rijhuis. Een bewuste keuze zo blijkt. En daar blijft het niet bij. Ook wat de was en de plas betreft, gaan ze #energierigerdoorhetleven! Lees zeker verder!

Slashparent Jenni heeft ze op een rij!

Wat dat rijhuis betreft. Op welke manier was dat eigenlijk een bewuste keuze om op die manier te gaan wonen? Jenni: “Vroeger woonden we in een huis met drie gevels. Anderhalf jaar geleden verhuisden we naar deze burgerwoning in de stad. Door deze beslissing is het voor ons perfect mogelijk om maar één auto te hebben. Alles is zo dichtbij. Het meeste doen we met de fiets. Zo’n rijwoning is best energiezuinig want we worden lekker geïsoleerd door de buren en we hebben maar een klein dak. Daardoor liggen onze verwarmingskosten lager. Ik weet wel dat veel mensen dromen van een woning op het platteland, maar eigenlijk zou het voor het milieu beter zijn als we meer in stadskernen wonen.”

Kleine wasjes, korte wasjes!

Hoe zit dat trouwens met de was en plas? De waterfactuur en elektriciteitsrekeningen zijn hier immers best wel stevig. Wij moeten onze kinderen echt wel vaker onder de douche steken dan één keer per week hoor. De wasmachine en droogkast draaien hier ook vollen bak! Hoe pakt het gezin van Jenni dat aan? Jenni: “Wij hebben een zalige regendouche in ons nieuwe huis. We merkten echter al snel dat we daardoor redelijk wat water verbruiken. Het is dan zo gegroeid dat we zijn beginnen samen douchen, per twee of per drie. We staan er ook elk maximum maar drie of vier minuten onder. Erin en eruit! Op die manier besparen we toch heel wat water. Als we binnenkort ons huis gaan verbouwen, dan willen we ook graag een regenwaterput laten installeren. Het is toch echt zot dat we onze wc nog doorspoelen met drinkbaar water?”

Bye bye droogkast!


Jenni: “Een belangrijke besparing op onze elektriciteitsrekening is dat wij geen droogkast hebben. Toen ons laatste exemplaar de geest gaf, hebben we die niet meer vervangen. Als het weer het toelaat, hangen wij ook in de herfst en de winter onze was buiten te drogen. Ik heb een hele lange wasdraad én afzonderlijke wasrekjes. Buiten drogen is veel vaker mogelijk dan je zou denken. Mijn man houdt het weerbericht scherp in de gaten. Onze was wordt dus een beetje georganiseerd in functie van de weersvoorspellingen. Wij wassen daardoor niet enkel in het weekend, maar spreiden die taak meer. Doordat we zo dicht bij de school wonen, heeft mijn man ’s ochtends de tijd om ook dan iets op het wasrek te hangen. Oh en bovendien maakt hij onze eigen wasproducten.”

Duurzaam verbouwen

Amai goed bezig Jenni. Hebben jullie nog andere plannen om energie te besparen in de toekomst? Jenni: “We moeten dus nog beginnen aan onze verbouwingen. Aan onze achtergevel hebben we bijvoorbeeld nog enkele beglazing. Dat moet echt worden vervangen. Zonnepanelen overwegen we ook. We hebben de mogelijkheid van een elektrische wagen onderzocht, maar dat is momenteel nog te duur voor ons. We vinden het belangrijk om ecologische keuzes te maken, maar de financiële motieven wegen voor ons toch wel door.”

Allemaal #energierigerdoorhetleven! 

Zou jij ook graag thuis wat bewuster met energie willen omgaan? Samengevat doet Jenni dat dus door 1) bewust voor die rijwoning te gaan 2) samen te douchen en zo water te besparen en 3) geen droogkast te gebruiken. Op die manier kan je kosten besparen én een duurzame daad stellen voor ons klimaat. Lees zeker ook eens over het bestrijden van sluimverbruik bij Bruno of het passieve huis van Katrien! Heb je eigenlijk een idee hoe het gesteld is met jullie energieverbruik? Luminus heeft daar een leuk en kort testje voor op hun website. Moet je zeker eens gaan checken! Je krijgt op basis van het resultaat trouwens concrete tips hoe jij kan besparen. Goed hé! 


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Luminus. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.