Nemen de energiefacturen bij jou ook zo’n stevige hap uit het budget? Wasmachines die vollen bak draaien, lichten die langer branden, de televisie die nogal veel aanstaat, … Het telt allemaal op! Om maar te zwijgen van de ecologische impact. Maar wat als je een kei groot gezin hebt én maar één loon? Dat moet toch doorwegen? Samen met Luminus mogen we al enkele weken neuzen in de energiegewoonten van enkele gezinnen. Deze keer mochten we op bezoek bij slashparent Rik die het huishouden runt terwijl zijn vrouw Vicky als hoofdverpleegster werkt. Ze hebben samen vijf zonen van 12, 10, een tweeling van 8 en nog eentje van 3. Wow, dit wordt interessant! Ontdek hieronder hoe zij #energierigerdoorhetleven gaan!

Van groot naar klein

Met zo’n groot gezin heb je ongetwijfeld ook nood aan een gigantisch huis? Begin dat maar eens te verwarmen! Rik: “Dat zou je denken hé. Maar wij zijn twee jaar geleden bewust van een groot huis van 250 m² verhuisd naar een kleine nieuwbouwwoning. In ons nieuwe huis zijn de ruimtes efficiënter ingericht en hebben we voor een heel aantal energiezuinige ingrepen gekozen. Wij wilden niet dat wonen en verwarmen ons zoveel kost dat er geen geld meer over is om eens een uitstap of een reis te kunnen maken.”

Altijd paraat, de slimme thermostaat

Dan zijn wij wel erg benieuwd wat al die ingrepen zijn? Rik: “Ik moet toegeven dat ik een beetje een techneut ben. Heel ons verwarmingssysteem en elektriciteit zijn deel van één groot smartsyteem dat we met een app kunnen bedienen. We hebben bijvoorbeeld een slimme thermostaat die via de beweging van onze smartphone monitort of we thuis zijn of niet. Zijn we langer dan een bepaalde tijd weg? Dan valt de verwarming automatisch uit. Zijn we op weg naar huis? Dan begint onze thermostaat het huis al voor te verwarmen. Je bespaart er geld mee en je moet er zelf niet meer aan denken.”

Twee vaatwassers

Handig! Naar jullie slimme toepassingen voor de elektriciteit zijn we ook wel benieuwd! Rik: “Ten eerste hebben we tijdens de bouw van ons huis ook in zonnepanelen geïnvesteerd. We wekken zelfs meer stroom op dan we nodig hebben. Dankzij die ingreep kunnen we het ons bijvoorbeeld permitteren om twee vaatwassers te hebben in de keuken. Dat is wel echt zalig als je een groot gezin hebt. Ook besparend aan ons smartsysteem is dat de televisie bijvoorbeeld vanzelf uitvalt als je de kamer verlaat. Hoe vaak blijft die immers niet spelen? Kinderen vergeten dat altijd uit te zetten hé?”

Lichten uit! Kraan toe!

Amai, die technologie willen wij ook wel! Wist je dat Luminus trouwens een handig online testje heeft om te ontdekken hoe je jouw energieverbruik thuis kan verbeteren? Maar misschien heeft Rik ook nog een paar kleinere tips voor ons? Rik: “Zeker! Je zou het misschien niet geloven, maar een droogkast hebben we dan weer niet. Onze was droogt gewoon op rekjes. Daarnaast hebben we ook nog een zuinige douchekraan en een speciaal bad met een smallere bodem. Zo besparen we water. We zitten ook gewoon veel achter het gat van onze kinderen. Lichten uit! Koelkast toe! Kraan toe! Sowieso vinden wij het belangrijk om ons steentje bij te dragen om ons leefmilieu niet te veel te belasten. Als je echter een groot gezin hebt, is het ook gewoon noodzakelijk om de maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden."

Allemaal #energierigerdoorhetleven

Vond je het interessant om eens te mogen neuzen in de energiegewoonten van een ander gezin? Samen met Luminus spraken we de voorbije weken met een heel aantal inspirerende gezinnen. Ruben en Leen besparen bijvoorbeeld centen op hun energiefactuur omdat ze cohousen. Bij Jenni douchen ze samen en smeten ze de droogkast buiten. Bruno pakte het sluimverbruik aan. Ook het verhaal van Katrien die nooit de verwarming opzet, kan je inspireren. Vergeet zeker niet dat online testje van Luminus nog in te vullen om te ontdekken hoe energiezuinig je eigen huis is! 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Luminus. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.