Heb je er al ooit bij stilgestaan dat de energiefactuur voor de meeste gezinnen één van de grootste kostenpotjes is? Aardgas, stookolie, elektriciteit, water, …. dat kost een aardige duit bovenop al onze andere uitgaven! Het is waarschijnlijk ook bij jou geen uitzondering dat iemand kookt terwijl ondertussen ook de vaatwasmachine, het afwasmachine en de droogkast opstaan. Op hetzelfde moment is jullie jongste kind aan het netflixen en is jullie puber boven aan het gamen.  Wow, dat drijft de kosten enorm op hé! Om nog maar te zwijgen van de ecologische impact van ons verbruik. Benieuwd hoe het zuiniger en duurzamer kan? Samen met Luminus vonden we gezinnen om van te leren. Zij gaan namelijk een pak #energierigerdoorhetleven dan het doorsnee Vlaamse gezin. 
Zoals bijvoorbeeld slashparents Bruno, Kaat en hun zoontje van drie. Dit gezin gaat heel slim en spaarzaam om met de energie in huis. In die mate dat zowel Bruno als Kaat halftijds kunnen  werken. Echt? Is dat wel haalbaar? Want wij zijn wel op ons comfort enzo gesteld. Lees zeker verder om alle tips van Bruno te ontdekken!

Minder consumeren, meer leven!

Je mag stellen dat Kaat en Bruno in een bijzonder huis wonen, want ze kochten enkele jaren geleden een klein kantoorgebouw dat ze ombouwden tot een gezinswoning. Bruno: “Tijdens mijn studies als burgerlijk ingenieur verdiepte ik me in de energieprestaties van woningen, dus het was logisch dat ik die kennis in onze renovatie stak. Maar je moet geen groot expert zijn om door enkele slimme ingrepen veel geld te kunnen besparen. Kaat en ik geloven dat je op veel vlakken kan consuminderen, met als gevolg meer levenskwaliteit en meer tijd om met onze zoon door te brengen. We zijn zo doordrongen van dat idee dat besparen echt een sport geworden is.”

Sluimerverbruik? Que?

Dat klinkt als een top plan, Bruno. Dus we horen graag wat we kunnen doen om ook energie te besparen. Vertel het ons! Bruno: “Eén van de belangrijkste manieren om je elektriciteitsverbruik terug te schroeven is het sluimerverbruik van je toestellen in kaart te brengen en terug te schroeven. Sluimerverbruik is de energie die je elektrische apparaten verbruiken door gewoon altijd op stand-by te staan of gewoon in het stopcontact te steken. Wij hebben een energiemeter geleend en dat uitgezocht. Bleek dat wij meer dan 250 kWh per jaar konden besparen. Het enige wat je moet doen, is investeren in een aantal simpele stekkerdozen met een knop om die stille verbruikers uit te schakelen. En led-verlichting overal hé, dat scheelt ook enorm! Wat onze verwarming betreft, zorgen we dat onze circulatiepomp zuinig is afgesteld, we hebben thermostatische kranen en de verwarming staat bij ons alleen beneden op. De warmte die van het gelijkvloers naar boven stijgt, zorgt voor een comfortabele temperatuur om te slapen. Als je al die dingen samentelt, zijn dat honderden euro's die je bespaart.”

Klein maar fijn!

Sluimerverbruik: check! Dat moeten we dus dringend eens uitzoeken, want het lichtje van onze koffiemachine staat ook gewoon heel de dag te blinken. Bruno: “Daarnaast zijn er gewoon heel veel kleine dingen die je kan doen om geld te besparen. Ecologie is voor ons een motief, maar het financiële aspect pusht ons toch het meeste. Zo douchen wij bijvoorbeeld altijd met drie. Het is een fijn gezinsmoment en we besparen veel water. Strijken doen we helemaal niet. We kopen zoveel mogelijk kreukvrije kleding. We hebben ook maar een kleine led-televisie en een mini-computer die slechts 40 watt verbruikt in plaats van de reguliere 500 watt. En wat die koffiezet betreft: Als je enkel koffie zet voor het aantal kopjes dat je echt gaat drinken, verbruik je ook minder energie. Door de combinatie van alle kleintjes besparen wij heel veel geld.”

Pay it forward!

Best wel een eyeopener hoe Bruno en Kaat het aanpakken. Waarom horen wij dat nu pas allemaal? Bruno: “Ondertussen heb ik op mijn computer een heel programmaatje gemaakt om het effect van onze ingrepen in kaart te brengen. Ik heb zo al tientallen familieleden en collega’s geholpen om ook te besparen op energie. Led-verlichting en stekkerdozen, daar kom je al een heel eind mee. Recent hebben wij dankzij een groene lening zonnepanelen geïnstalleerd, maar ik besef dat zo’n dure investeringen niet voor iedereen betaalbaar zijn. Dan is het toch goed om te weten dat je met goedkope ingrepen ook veel kan besparen? Met creativiteit kan je trouwens ook ver komen. Ik droom ervan om voor ons tuinhuis een eigen zonnecollector te maken met lege blikjes, en daar mijn verwarmde mancave te installeren.”

Allemaal #energierigerdoorhetleven!

Voila, weer een hoop tips om zelf aan de slag te gaan! Las je trouwens al het artikel van Katrien die nooit haar verwarming opzet? Ook de moeite! Heb je overigens een idee hoe het met jouw verbruik gesteld is? Op de website van Luminus vind je een kort en simpel testje waar je aan de hand van een aantal slimme vragen te weten komt hoe jouw huis en toestellen scoren. Je krijgt ook bespaartips speciaal voor jouw situatie. Wedden dat je er iets van opsteekt? Check it out!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Luminus. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.