Geen krant of website kan je open klikken vandaag of je leest iets over TikTok. Dit social media-kanaal uit China was al even een ding, maar nu is de hype vol-le-dig losgebroken. Hoog tijd om te beseffen waar onze kinders eigenlijk hele dagen mee bezig zijn!

Elke dag lijkt een grotere uitdaging om de schermtijd van mijn kind wat onder controle te houden. En TikTok neemt er steeds een grotere hap van. Jij ziet het ook wel: die onnozele danskes en plotselinge choreo's die stiekem niet eens zo slecht zijn. Wat is dat TikTok-kanaal eigenlijk waarop onze kinderen intussen met meer dan een biljoen ter wereld op zitten? Hoog tijd om de app als slashparent zelf te installeren, te ontdekken en te begrijpen. 

Wat is TikTok?

TikTok is een gratis app waarmee gebruikers korte, creatieve filmpjes maken en plaatsen. Oorspronkelijk werd de app voornamelijk gebruikt om playbackfilmpjes op te nemen, maar intussen zijn er ook heel wat andere filmfragmenten op terug te vinden. Muziek, dans, playback, hashtags en sketch spelen hierin een grote rol. De video’s van 15 tot 160 seconden kunnen met de app makkelijk bewerkt worden met de vele filters en effecten. 

Uniek aan TikTok is dat de app een zeer geavanceerde en gebruiksvriendelijk montage tool bevat. Hierdoor kunnen gebruikers hun video opnemen, bewerken en delen zonder dat er een externe app of tool aan te pas komt. Ook bevat de app een indrukwekkende muziek-en geluidencollectie waaruit je gratis muziek kan gebruiken.

De app is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Dit bedrijf kocht in 2017 de populaire app musical.ly.

Hoe werkt het? 

Zodra je de app opent, heb je op het beginscherm twee menu’s boven in beeld:

De For You Page bevat filmpjes die TikTok je aanraadt op basis van interactie en eerder bekeken video’s. Swipe omhoog en je ziet een constante feed van korte filmpjes. De For You-pagina is erg belangrijk in het TikTok-algoritme. De bekende hashtag ‘FYP’ is een veelgebruikte manier om in deze feed terecht te komen.

De Following Page: in deze feed komen alle video’s van gebruikers die je daadwerkelijk volgt. Swipe simpelweg omhoog om door de verschillende filmpjes te scrollen.

Stel je wil meer weten over de video die je bekijkt, of over de user die de video geplaatst heeft. Swipe dan op het filmpje naar links, dan kom je op de profielpagina van de user terecht. Hier zie je uiteraard allerlei standaard profielinformatie en de geplaatste filmpjes staan hier in een feed met thumbnails. Op de thumbnails kun je meteen het aantal views per video zien.

Wil je meer weten over dat specifieke filmpje, druk dan op de video. Dan zie je rechtsonder het aantal likes, shares en reacties.

Ga ook eens kijken naar de onderste balk en vind de inbox, het ultieme chatkanaal van je kinderen! De Discover-pagina brengt je dan weer naar een feed met alle populaire hashtags. Op deze pagina kun je zien wat de huidige trends op TikTok zijn: populaire hashtags (zoals challenges) – inclusief filmpjes die net gemaakt zijn -, het aantal views en ook de originele poster. Handig om te weten waarom je kind plots vreemde uitdagingen aangaat. 

j0av3ld48UqGHNVBqH9zLj9GhdO7K85fseihuqkG.png

gf2JUnU0cw7gMyX4CylmEK3fDsJWiKtS7kovflsF.png

Is TikTok gevaarlijk?

Zoals je wilt weten met welke vrienden je kinderen optrekken, wil je ook weten waar en met wie ze online hangen. Pittig detail, net zoals Facebook is TikTok ook eigenlijk pas vanaf 13 jaar toegankelijk. De volgende tip gaat veel gezaag en gejammer van je zoon of dochter opleveren, maar je kan via de instellingen het account ook gemakkelijk op privé zetten.  Want net aangemaakte profielen zijn automatisch op openbaar ingesteld, dat betekent dat gebruikers wereldwijd berichten en video’s kunnen sturen. Klik op het tandwieltje onder ‘Profiel’ om locatiegegevens en notificaties te verbergen. Zo kan je ervoor kiezen om zelfgemaakte video’s enkel met vrienden te delen.

Zoek je meer handige tips over schermen, social media en hoe er als slashparents mee omgaan? Check dan zéker de website van Medianest of volg ze via Instagram of Facebook. Zoveel nuttige info!

It's Just the beginning!

Doe nu niet van treuzelen, want TikTok is duidelijk geen hype die snel zal overwaaien. Zo is er in Nederland al een school die een speciale TikTok-zone heeft gemaakt voor leerlingen die bezig zijn met de social media app. Voorheen werd er door het hele schoolgebouw gedanst op muziek en dat mag niet volgens het schoolreglement. De TikTok-zone is bedacht door de plaatselijke conciërge die zegt dat TikTok niet meer weg te denken is uit het leven van jongeren. "In de pauzes lijkt het net alsof er verschillende flashmobs zijn, groepjes leerlingen beginnen uit het niets te dansen. De speciaal ingerichte zone maakt het voor leerlingen mogelijk om ongestoord hun TikTok video’s te maken".