“Mama, papa, mag ik een nieuw spelletje voor de PlayStation?” Ooit al eens met zoon of dochter in de game-afdeling van de supermarkt of de speelgoedwinkel geweest? Dan was het wellicht schrikken. Zestig of zeventig euro is geen uitzondering voor een nieuwe game. Als leerkracht en auteur van het boek 'Speelvogels: hoe begeleid je gamende kinderen' is deze digitale speeltuin mijn habitat. Maar al te graag ging ik op zoek naar tips om gamen betaalbaar te houden! 

1. De basisregel: wachten

Wanneer een spel net in de rekken ligt, betaal je eigenlijk de maximumprijs. Maar die prijs zakt doorgaans ook best snel. Als je een paar maanden kan wachten, betaal je al snel nog maar een fractie, zeker in de online winkels van PlayStation of Xbox. Natuurlijk is daar geduld voor nodig: als alle vriendjes op school in de wolken zijn over een nieuw spel, is het soms moeilijk om te wachten op een prijsdaling. Maar geduldige gamers krijgen meer waar voor hun geld.

Deze regel geldt helaas in veel mindere mate voor Super Mario, The Legend of Zelda en heel wat andere games op de Nintendo Switch. Die blijven ook jaren na de release even duur. Waarom? Stijl van het huis. En je kan het hen niet kwalijk nemen, want de games gaan ook jaren later nog altijd vlot over de toonbank. 

2. Koopjes

In de digitale winkels van PlayStation, Xbox en Nintendo is het het hele jaar door koopjestijd. Er zijn altijd wel enkele tientallen games tijdelijk in korting. Heeft je kind een bepaald spel op het oog? Altijd even kijken of het in korting staat.

Voor de echte koopjesjagers: zoek het spel eens op via de sites psdeals.net (voor PlayStation), xdeals.net (voor Xbox) of DekuDeals (voor Nintendo Switch). Dan zie je de laagste prijs die het spel ooit gehad heeft. Het heeft geen zin om een game aan zeventig euro te kopen, als je ziet dat het regelmatig zakt naar dertig euro. Dan wacht je beter af. Je kan zelfs instellen dat je een mailtje krijgt wanneer een game in korting staat.

3. Abonnementen

Het Netflix-systeem ken je intussen wel: voor een maandelijks bedrag heb je toegang tot een hele catalogus aan films en series. Wist je dat dat ook bestaat voor games? Zeker Xbox heeft een schitterende dienst: Game Pass. Voor een tiental euro per maand heb je toegang tot een enorme bibliotheek van meer dan 100 games. Ook Playstation heeft een gelijkaardige dienst: Playstation Now. Dat aanbod is minder groot en bevat vooral oude spelletjes, maar het blijft een goeie deal. Perfect voor als je zoon of dochter snel is uitgekeken op spelletjes. 

4. Tweedehands

Net als kleren, boeken en dvd’s kan je ook games tweedehands kopen. Sites als 2dehands.be, eBay en Facebook Marketplace staan er vol mee. Ook winkels als Game Mania verkopen tweedehands games, vaak aan een zacht prijsje. 

5. Bibliotheek

Een goed bewaard geheim: heel wat openbare bibliotheken hebben ook een game-aanbod. Het aanbod is vaak niet zo groot, maar wel met liefde samengesteld door de medewerkers. En als je kind dan toch naar de bieb is gelokt voor de games, waarom dan ook niet eens snuisteren tussen de boeken? 

Op zoek naar meer tips over gamen en kinders? Check dan eens mijn andere artikels! Hier vind je een handig overzicht