Vroeg of laat staat het volwassen leven voor je deur inclusief  koters, een baan, een huis en een lening. Voor die job heb je waarschijnlijk wel gestudeerd. Maar van kredieten, interesten, inflatie en rentevoeten ken je euh… niet veel. Geen paniek mannekes. In dit artikel beantwoordt David, zelf papa van drie jonge kinderen en expert van hypotheek.winkel, vier super herkenbare vragen van slashparents over woningkredieten. Je zal zien: verhelderend in elke fase van het ouderschap! Of je nu alleenstaande bent, op zoek bent naar je eerste eigen nest (zonder startkapitaal!), dringend een groter huis mét tuin wilt of zo veel ballen in de lucht houdt dat je geen tijd hebt om banken af te lopen. Ooh en je kan ook nog een vette prijs winnen van 15000 euro!!! Geen klein detail hé, dus lees zeker verder! 

Lenen op 30 jaar? Raar, maar waar!

Latifah (mama van twee): In jullie laatste artikel over hypotheek.winkel las ik dat die alleenstaande mama Katrien via jullie een lening op 29 jaar had afgesloten. De bank waar ik langsging, was daar precies nogal terughoudend over. Wat is het voordeel van zo’n lange looptijd en hoe kan ik dat dan toch bekomen?”

David: “Direct een goede vraag! Door een langere looptijd kan je de maandelijkse aflossing van je lening lager en betaalbaar houden. Je spreidt je terugbetaling en de interesten immers over vele jaren. Dat is voor singles die hun vaste kosten alleen moeten dragen toch wel een belangrijk voordeel. Als je tegen je pensioen een eigen woning hebt afbetaald, is dat een hele goede investering hé. Die kost valt dan op je oude dag weg. Banken lenen liefst op termijnen van 20 jaar of lager omdat dit voor hen minder risico inhoudt. Toch zal je zien dat hypotheek.winkel bij een aantal kredietverstrekkers wel een langere termijn voor je kan onderhandelen. Kom dus zeker eens langs.”

 

Je bent jong en je wilt wat!

Eline: "Mijn vriend en ik huren momenteel een appartement voor 850 euro per maand. We hebben een dochtertje van 1 en werken allebei. We zouden graag samen een huis kopen. In tegenstelling tot veel van onze leeftijdsgenoten hebben we geen financieel duwtje in de rug van onze ouders. We hebben dus niet echt een startkapitaal. Is het wel de moeite dat wij banken aflopen of naar hypotheek.winkel komen? Moeten wij niet eerder nog een paar jaar sparen?"

David: "Ik wil direct zeggen dat de grootte van je inkomen en de stabiliteit van je job een rol spelen in de beoordeling. In het merendeel van de gevallen zal je in de huidige wetgeving zonder eigen inbreng geen woningkrediet kunnen afsluiten. Banken mogen maar een beperkt aantal van dat soort kredieten verstrekken. Je zal over het algemeen minstens tien procent van de aankoopprijs van de woning op tafel moeten leggen. Ik zou altijd aanraden om wel eens een constructief gesprek met je ouders aan te gaan. Als ze het geld niet kunnen geven, is er misschien wel een mogelijkheid dat ze je het lenen? Renteloos of aan een rentevoet die meer opbrengt dan op hun spaarboekje? Als ouders een eigen huis hebben, kunnen ze ook borg staan voor de lening van hun kinderen. Natuurlijk is de hulp van ouders niet altijd een optie. Dan nog is het de moeite om bij hypotheek.winkel langs te komen om te onderzoeken voor welk budget je naar een huis - desnoods over enkele jaren - kan op zoek gaan. Je weet dan ook welk bedrag je moet sparen om in aanmerking te komen voor een lening." 

Help! Ons huis is te klein!

Sebastien: "Vorige zomer kregen wij ons derde kindje. Sindsdien hebben we het gevoel dat ons huis uit zijn voegen is gebarsten. 's Avonds zit ik vaak online te surfen op zoek naar huizen met een extra slaapkamer of een aparte bureauruimte. Als wij een geschikt pand zouden vinden en een bod doen, moeten we uiteraard onze huidige woning te koop zetten. Ik heb gehoord dat je dan een overbruggingskrediet kan nemen, maar hoe werkt dat precies? Is het dan voordeliger om bij onze huidige bank te blijven of kan het iets opleveren om dan van bank te veranderen?”

David: “Geen simpele vraag! In het geval van Sebastien heeft hij misschien een overbruggingskrediet nodig, maar sowieso ook een nieuw langetermijnkrediet. Bij een langetermijnkrediet betaal je over vele jaren tijd het geleende bedrag én de interesten terug. Een overbruggingskrediet loopt over een kortere tijd en je betaalt alleen maar interesten. Dat krediet stopt meteen als je woning verkocht is. Je kan gaan luisteren bij je huidige bank, maar hypotheek.winkel screent veel meer kredieten dan één of twee. Ook belangrijk: Het is niet altijd zeker dat je een overbruggingskrediet nodig hebt. Soms kan je je woning heel snel verkopen en bij de verkoop van je eigen woning onderhandelen over de termijn dat je uit je huis moet. Je kan ook overwegen om je woning al te koop te zetten alvorens je een bod doet op een nieuw huis. Al die opties worden met jou bekeken.” 

No time to waste!

Ingrid: “Als ik het goed begrijp is hypotheek.winkel een instantie tussen banken en hypotheekaanvragers? Gaat dat mij geen extra kosten opleveren dan? Ik vertrouw het toch niet helemaal. En hoe lang duurt zo’n afspraak bij hypotheek.winkel? Kan ik niet beter rechtsstreeks naar een bank gaan om tijd uit te sparen?”

David: “Hypotheek.winkel is een onafhankelijke kredietbemiddelaar. Wij bekijken op basis van jouw input in alle transparantie en neutraliteit het aanbod van 25 kredietaanbieders op 1,5 uur tijd. Zo snel kan je het alleen niet hé. Hypotheek.winkel wordt enkel betaald door de bank als we bij die bank een klant aanbrengen. De consument kiest het meest voordelige aanbod. Wie bij ons binnenstapt, betaalt dus niks voor onze service. Onze aanpak is zo eenvoudig en toegankelijk dat meer en meer mensen meteen naar Hypotheek.winkel stappen. We doen ook meer dan kredietadvies geven. We gidsen je van stap naar stap zodat je als klant op beide oren kan slapen. We proberen de menselijke touch te verzorgen en dat werkt. Daardoor zijn we steeds op zoek naar nieuwe medewerkers over heel Vlaanderen."

Win 15000 euro voor je droomproject!

Pataaat! Een heel menu aan kredieten én jobs in de aanbieding! Kan het nog beter? Ah ja, want er is ook nog een wedstrijd die je kan winnen. Hip hoi! Wie een afspraak maakt bij hypotheek.winkel en daarna een foto trekt met hun sleutelhangertje kan 15000 lappen winnen voor zijn of haar droomproject. Deel je foto op Instagram en/of Facebook met de hashtags #150000euroblindgewonnen en #hypotheekwinkel en dan snel inzenden via Whatsapp of email! Hier vind je alle info. Is je afspraak al gemaakt? 


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met hypotheek.winkel. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.