Slashparent Dora is een bewoner van Maison Slash en focust er op de social media-activiteiten. In onze gloednieuwe rubriek 'Digital Dora' gaat ze dieper in op de digitale leefwereld van kinderen en hoe we daar als slashparents mee omgaan.  Let's get digital! En vooral FCK, mijn kind wil op sociale media!

Oo5VM7yTBhhyj9ux3Do78EcMMYRWg0VuzxGTtKy3.jpegbron: Shutterstock.com


Elke dag Nachtwacht in je YouTube-feed!


Jij zit er niet meteen op te wachten, ik zit er niet meteen op te wachten. Het leidt wel eens tot genante situaties: iets opzoeken terwijl een collega naast je staat en ineens een hyperactieve vlogster horen ratelen over slijm en glitter en net dan de muteknop niet vinden uiteraard. 

Maar toch doe ik er alles aan om alles wat mijn kinderen doen op het internet ook in mijn dagelijkse apps te laten terugkomen. Ze mogen geen eigen YouTube accounts, maar surfen vrolijk op de mijne. Ik neem er de vrolijke vloggers wel bij. Ze mogen ook geen eigen Spotify-accounts, ook al verschijnen Ed Sheeran en K3 dan in mijn ultiem jaaroverzicht. 

Het punt is dat ik nooit genoeg tijd heb om alles te controleren en dus kom ik wat ze online uitspoken het liefst zo vaak mogelijk tegen op een meer natuurlijke manier. 

I4U1mTqlHMTrR487BkZmncNjXUdAFArZY42vsVH8.png

Hoeveel schermtijd krijgen mijn kinderen van 6 en 8?


Ze hebben elk een Kuriotablet. Geen enkele app kan worden geïnstalleerd zonder mijn goedkeuring (dankzij de in dit huishouden befaamde "mamacode") en ik kan de instellingen zodanig aanpassen dat ik het gebruik van de tablet beperk in tijd afhankelijk van de dagen van de week. 

                            If you must know, zo wordt schermtijd verdeeld in mijn gezin:

                            Schooljaar, maandag tot vrijdag: Nul komma nul. 

                            Schooljaar, weekend: Heel de voormiddag (want ik wil uitslapen)

                            Vakantie, maandag tot vrijdag: 1 uur

                            Vakantie, weekend: Heel de voormiddag (zie hierboven)

                            + Lange autoritten. 


Wat dan met apps waar je zelf nooit op surft?, hoor ik de oplettende slashparent al denken (en zijn jullie dat niet allemaal).


Wel, er zijn de spelletjes. Nadat ik de installatie ervan heb toegelaten, kijk ik altijd even mee. Ze vinden het altijd fijn om het samen te ontdekken of om uit te pakken met hun skills en stiekem waarschijnlijk ook gewoon om aandacht te krijgen. Het is het ideale moment om telkens weer opnieuw uit te leggen wat die in-app purchases zijn en dat 'neen, we daar nooit geld aan zullen uitgeven'. 

Dan zijn er de sociale media. Voorlopig beperken ze zich tot YouTube, en Spotify en doen ze dat dus vanaf mijn eigen accounts. Voor persoonlijker contact gebruiken ze Whatsapp en Facetime, maar ook dat gebeurt vanaf mijn accounts en gebruiken ze enkel om vrienden en familie te contacteren. 


En dan de hamvraag: Gij, de social media manager, wanneer mogen jouw kinderen op Facebook? 


Sowieso, nooit voor hun 13 jaar. Dat is de beperking opgelegd door Facebook/Instagram zelf. Dus dat lijkt me sowieso al een goed begin. Als (en dat is een grote als) die platformen hoegenaamd nog boeiend zullen zijn wanneer ze 13 worden. 

Volgende regel: Ze moeten vriendjes worden met hun mama, want zoals ik al aanhaalde wil ik zoveel mogelijk van wat ze uitspoken op natuurlijke wijze tegenkomen in wat ik zelf online doe. 

Laatste regel: Ik eis alle wachtwoorden. Ik ga niet dagelijks controleren wat ze online doen, maar ik gà het wel controleren. 

Allerlaatste regel: Snapchat (of wat tegen dan Snapchat heeft vervangen) is een no-go. Het medium is zo vluchtig en valt zo moeilijk te controleren dat het kwetsbare mensen (zoals alle kinderen) extra kwetsbaar maakt. Ik kreeg op geen enkel ander platform zoveel dickpics als daar en laat het duidelijk zijn dat ik daar nooit op zat te wachten. 


Heb je zelf truukjes om het surfgedrag van je kinderen op te volgen? Heb je vragen die je graag beantwoordt ziet in deze rubriek? Laat het weten in de comments!