Laten we met z'n allen heel erg blij zijn met het resem aan anticonceptiemiddelen die er heden ten dage op de markt zijn. Vroeger was alles beter kunnen we bij dit onderwerp maar beter ver achterwege houden. Ideeën en middeltjes genoeg om man's lief excellent sperma tegen te houden. Avontuurlijk. En bedenkelijk ook.

HOEDOEDEDABETERNIET?

In een lang verleden tijd waren ze van de overtuiging dat je met wat simpele huis-, tuin- en keukenshizzle al een heel eind ver kwam in het vermijden van een zwangerschap. We zijn helemaal voorstander van natuurlijke en vooral hormoonvrije anticonceptie, maar bij deze hebben we toch wel wat twijfels.

  1. Sponzen en citroenen. Een citroen had vroeger wel wat meer betekenis dan schoon te liggen wezen in je Martini. Deze citrusvrucht werd wel degelijk als anticonceptiemiddel gebruikt. Je stopte een spons doordrenkt in citroensap in je vagina en klaar was Kees. Of Kees kon toch zijn ding doen. De spons hield, zogezegd, het sperma tegen en daar werden de little suckers helemaal afgemaakt door het zuur van het sap. Helemaal natuurlijk, dat wel. Maar ook heel hard pikkepik, als ge't ons vraagt.

  2. Een thee. Das simpel, das lekker, das gezond. You wish! Bij deze methode werd er een thee'ke getrokken van de testikels van een bever (of een wezel was ook goed, whatever!) en drinken maar. De vrouw dan toch, de man kon het gewoon bij een pint houden.

  3. Hurk én nies. Bekijk het als een kleine stretch oefening na de daad. Effekes flink door de knieën gaan, potje peper tegen de neus en niezen maar. Volgens de Grieken was dit dé manier om al die mannelijke sappen uit je lichaam te krijgen.

ZODOEDEDABETERWEL!

Gelukkig hebben we vandaag de dag keuze uit tal van anticonceptiemiddelen die wel echt hun werk doen. Alleen, er zijn wel wat vrouwen die hun voortplanting liever inperken op een zo natuurlijk mogelijke manier met zo weinig mogelijk of zelfs geen hormonen. En voor die dames is er een heel leuk nieuwtje op de markt der spermaverdelgingsmiddelen!
De IUB TM, het intra-uteriene bolletje ofte het eerste bolvormig hormoonvrij spiraaltje. Dit spiraaltje zag al in 2013 het licht maar is nu pas verkrijgbaar in België. Hoe goed is dat?!

Dat het hormoonvrij is, is dan wel de grootste, maar niet de enige troef die deze spiraal in handen heeft.

  1. Zoals voor de meeste spiraaltjes ben je met deze spiraal 'veilig' tot hoogstens 5 jaar. Voor de feestneuzen of vergeetachtigen onder ons die al eens hun pil vergeten is dit een makkelijk, zorgeloos alternatief. En ben je klaar om aan je nageslacht te beginnen? Aangezien er geen hormonen in de IUB TM zitten (hadden we dat al gezegd?) kan je onmiddellijk zwanger worden als ze verwijderd wordt.

  2. Je kan dit spiraal gebruiken vanaf de leeftijd van 15 jaar! Het is dus geschikt voor vrouwen met/of zonder kinderen. De meeste gynaecologen zijn nogal weigerachtig om een spiraaltje te plaatsen bij hele jonge vrouwen of wanneer je (nog) geen kind op de wereld hebt gezet. Bij deze, no probs!

  3. Het is het allerkleinste spiraaltje van de wereld en door zijn bolvorm zit het altijd meteen goed in de baarmoeder en schuurt die ook niet tegen de baarmoederwand. Zo is die ook meteen tevreden. En ze ziet er ook gewoon heel mooi uit, als een klein juweeltje voor vrouw's schatkamer!

Zoals met elk voorbehoedsmiddel is ook dit niet voor elke vrouw het meest geschikte. Bespreek dit dus eerst met je gynaecoloog voor je met de IUBTM aan de slag wilt.

BE-IUB-1118-005-GOEDKEURING MEDISCHE INFORMATIE XX/XX/2018


Dit artikel kwam er in samenwerking met Exeltis.  We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.