Of je zat de laatste weken op een andere planeet of je zag wel degelijk berichten verschijnen over BV's die ongewenst hun klokkenspel deelden met heel Vlaanderen. Had jij het hier al over met je kinders? Of is 't van 'oeioei, ik wil wel, maar ik durf niet en ik weet eigenlijk ook niet hoe'.  En jaha, op school leren ze daar over, en van hun vrienden, maar je wilt toch ook dat ze de weg naar jou vinden met hun vragen? Maar waar moet jij als ouder je informatie vinden? Awel, daar heb je MediaNest voor, een webpagina vol digitale opvoedtips. (Maar je kan ook rustig verder lezen en ontdekken hoe andere ouders dit brandend onderwerp tackelen.)

Maar eerst de basics: wat is sexting? Sexting is een samentrekking tussen seks en texting. Het kan dus gaan over seksueel getinte berichtjes sturen naar elkaar via de smartphone of computer, maar het kunnen ook foto’s en filmpjes zijn. We kennen allemaal dramatische verhalen van naaktfoto’s van jongens of meisjes die tegen hun wil over de hele school verspreid werden. Je kan dus maar beter op tijd aan dat babbeltje beginnen. 

No. Nay. Never.

“Mijn kind doet dat niet. Ik verbied het.” Ok, aarde aan ouder! Quasi alle tieners komen op één of andere manier wel eens in aanraking met sexting. Of ze nu erotische foto’s van zichzelf airdroppen, pikante berichtjes doorsturen of er zelf al dan niet gewild ontvangen, éénmaal je online zit, is de kans groot dat je ermee in contact komt. 

Erwin (papa van twee): “Ik zeg tegen mijn kinderen dat ze maar beter helemaal geen naaktfoto’s van zichzelf rondsturen, en dat ze foto’s of filmpjes van anderen ook niet mogen doorsturen als ze er één krijgen. Op die manier ben je immers gewoon deel van het probleem.” 

Karen (mama van drie): “Mijn advies voor mijn jonge tieners is momenteel: geen foto’s sturen. En begin online geen gesprekken met mensen die je niet kent. Laatst knoopte er een jongen die we amper kennen online een gesprek aan met mijn dochter van 11 jaar. Die begon haar direct te 'groomen', met complimenten over haar uiterlijk, en hoe oud ze er al uitzag. Ik kan me voorstellen als een jong meisje een beetje verliefd is, dat een foto snel getrokken is. Als leerkracht zie ik ook situaties van tieners die ongevraagd naaktfoto’s rondsturen. Dat kan ook echt niet.”

Te onthouden: voor heel jonge tieners is het moeilijk om in te schatten wat vertrouwen is. Dus, spreek met je klein mannen over toestemming. Persoonlijke foto's stuur je niet door. Chatten met vreemden gebeurt vaak toch, maar laat je kids het melden als ze vreemde berichten of verzoeken ontvangen.

Ja maar…

De realiteit is dat die smartphones nu eenmaal vergroeid zijn aan dat tienergebroed van jou. Foto’s en filmkes maken, dat is die hun ding. Combineer dat met gierende hormonen, en je  beseft dat een heel aantal van hen vroeg of laat ook digitaal zullen experimenteren met hun seksualiteit. 

Peter (papa van een zoon): "Ik zeg altijd: 'Zet geen hoofd of gezicht op de foto en stuur alleen maar dingen naar mensen die je kent en vertrouwt.' Ik maak er ook grapjes over als hij afspreekt met vrienden. Gaan jullie elkaar dickpics sturen? "

Christel (mama van twee): "Mijn oudste dochter van 17 houdt me meestal van alles online op de hoogte dus als het echt een ongepaste richting uitgaat, maak ik opmerkingen. Tegen haar zeg ik ook dat ze er zeker niet met haar hoofd moet gaan opstaan. Mijn jongste dochter van 11 moet me nog alles tonen voor ze iets post, en af en toe overloop ik met haar de regels. Ik geef dan tips zoals geen bikini - of ondergoed- foto’s, en check ook je achtergrond, voor je iets doorstuurt."

Katrijn (mama van een zoon): "Mijn kind is nu nog heel jong, maar later zal ik hem zeker zeggen dat hij niet herkenbaar op foto’s moet gaan staan. Maar ook dat je ervan mag genieten. Sexting kan tof zijn, als je het goed doet!"

Eline (mama van een dochter): "Ik hoef het gelukkig nog niet over sexting te hebben, maar ik ben zeker dat ze het allemaal wel eens doen. Ze moeten er gewoon voor zorgen dat hun naam of gezicht er nooit bij staat." 

Te onthouden: sexting is ok en deel van de jongerencultuur, maar foto's en berichten doorsturen is echt niet ok! Leer je kind om onherkenbaar op foto's te staan (geen hoofd, tattoos, achtergrond).

The damage is done

Wat als het toch uit de hand loopt? Kan je dan nog iets beginnen?

Ellen: "Mijn zusje was 13 en ze had een liefje. Ze vertrouwde die jongen en stuurde hem uiteindelijk een naaktfoto. Twee dagen later maakte hij het uit en verspreidde hij de foto doorheen alle middelbare scholen van de stad. Dat was echt een vreselijke periode, want ze werd er overal mee geconfronteerd. Ik vind dat je best toch niet te snel en zo jong een foto van je lichaam aan iemand geeft. Maar ook dat je niet te lang moet wachten om naar je ouders te gaan wanneer iets uit de hand loopt. Uiteindelijk hebben onze ouders, de directie en de politie een soort interventie op de school gedaan om het pesten te stoppen."

Te onthouden: Veroordeel je kind niet. Zorg dat de drempel om bij jou terecht te kunnen zo laag mogelijk is. Als het dan uit de hand loopt, kunnen ze het tegen je zeggen.

Let’s talk about sex baby

Met uw kind over seks praten,  is toch wat "awkward". Het kan helpen om dat gesprek te hebben in de auto, of tijdens het tv-kijken. Dan moet je elkaar niet in de ogen kijken, weet ge wel? Nood aan meer tips and tricks over deze hot topic? Wel bij MediaNest hebben ze op hun website een hele sexy - sorry sectie - gewijd aan relaties en seksualiteit en alles wat daar online bij komt kijken. Snel naar daar dus!

(header: Flickr)

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met MediaNest. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is, als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier