Hola. Voel je ook al de spanning van menig ouder en het communie/lentefeest van straks?  Het is van menu’s opstellen, een blazerke kopen en nadenken over cadeautjes voor de opgroeiende oogappel. Het is over dat laatste dat we het willen hebben. Want face it, die kinderen volgen echt niet wekenlang braaf catechese of andere voorbereidingsrituelen voor nougabollen. 

Over één specifiek potentieel geschenk stellen we ons toch nog wat vragen: geld, money, flappen, floes. Het mag niet verwonderen dat zowel kleine als grote kinderen vaak opteren voor centjes in plaats van traditionele geschenken. Ok fine, geen bezwaar. We verstaan dat. Tenzij je de Vlaamse Marie Kondo bent, puilen uw kasten vaak al uit van de speelgoedbraggel. Maar hoeveel geld geef je voor zo’n communie-of lentefeest? En wat dan te doen met die centjes? Het kleine grut gewoon laten spenden? Of alles op de spaarrekening? Samen met Yongo van AG Insurance (Wie zijn ze? Wat doen ze? Lees hier meer!) zochten wij uit hoe andere ouders dat aanpakken. Graag gedaan ze.

 Een gegeven paard enzo.

Allereerst, voel u niet verplicht om geld te storten of te geven, om welke reden ook. Vind je dat ongemakkelijk, doe het dan niet, en geef toch dat persoonlijk uitgezocht geschenkje. Elk kind mag blij zijn met wat het krijgt. Toch? Plus, voor we het over exacte bedragen hebben, schenk enkel wat je budget aankan en ga niet de concurrentie aan met die suikertante. Op het einde van de dag is vooral oprechte aandacht voor een kind onbetaalbaar. Sarah, mama van twee: “Ik ben een alleenstaande mama, en ik moet elke maand toch wel tellen hoor. Voor het communiefeest van het neefje geven we 20 euro. Meer kan er echt niet af.”

 Moneytime!

 Wat schuift dat nu eigenlijk gemiddeld zo’n communie-of lentefeest? Daar waren wij wel benieuwd naar! Awel, afhankelijk van de grote en vrijgevigheid van de familie kan dat toch wel oplopen. De meeste mensen geven iets tussen de 25 en 50 euro, maar sommige bomma’s, opa’s, meters en peters trekken serieus hun portemonnee open en schenken bedragen van 100 tot 250 euro. Merci mémé en pépé, en merci Jezus, zouden wij zo zeggen. Kristof: “Onze zoon vraagt ook centjes, en dat gaat toch snel over 25 à 50 euro per koppel. Alles opgeteld komt hij dus wel snel aan een paar 100 euro. Sofie, mama van een zoon en dochter: “Dichte familie gaf bij ons 100 euro aan de kinderen. De grootouders gaven zelfs 250 euro.” Valeska: “Wij geven 50 euro aan de neefjes en nichtjes. Tenslotte komen wij daar toch een hele namiddag ook eten en drinken.”

Sparen!

Alles direct op het spaarboekje? Dat kan hé, maar we betwijfelen of uw klein mannen daar mee gaan kunnen lachen. At the end of the day, hebben ze allemaal wel graag iets in hun handen of iets om naar uit te kijken. Mama An: “Remi had eigenlijk al alles. Voor zijn communie kreeg hij een aantal belevenis-geschenken en centjes. Die hebben we op een spaarrekening gezet.”

Sommige kinderen sparen ook gewoon graag een beetje door. Ken je die soort, de rustige afwachters? Zo ook de zoon van Levi: “Onze Max koos er vorig jaar voor om zijn geld op een spaarreking te plaatsen, en nog wat door te sparen. Hij had niet onmiddellijk iets nodig. Ook toen het geld van zijn verjaardag er nog bijkwam, besloot hij er nog wat verder over na te denken, waarvoor en of hij het gaat aanwenden.” 

Spenden!

Met heel de familie samenleggen voor één specifiek cadeau, daar kiezen jullie ook vaak voor. Vorige maand lieten we al een leuk artikel op je los over wat de vetste geschenken zijn om samen voor te sparen voor een communie – of lentefeest. Dat vind je hier. Toch nog even zeggen dat de samen sparen-optie één van de redenen is waarom we bij Maison Slash zo’n fan zijn van de Yongo app. Iedereen kan zien wat het spaardoel is en de vooruitgang volgen. Sophie, mama van twee: "Voor onze dochter Audrey spaarden we met de hele familie voor een trampoline. Jonathan ging voor een go-cart.”

Tot slot zijn er heleboel ouders en kinderen die een lekkere combi doen van sparen en spenden. Een deel van het geld mag in één keer (of in een aantal shoppingtrips) worden uitgegeven, en de andere helft gaat het spaarboekje op, voor later. Charlene, mama van Aya en Nassim: “Mijn kinderen gebruikten hun centjes om voor een eigen tablet te sparen. De rest van het geld ging op de rekening.” Ook zo bij Camille: “Gemiddeld kregen de kinderen van elk koppel 50 euro. Wij hebben als regel gesteld dat de helft moet gespaard worden, en met de andere helft mochten ze iets kiezen. Mijn zoon kocht een Nintendo. Onze dochter kledij en een fiets.”

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen YongoWe publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.