Een ongelukske zit in de kleine hoekjes met een scherp randje of in de keukenkast met de afwasblokjes of onderweg met de fiets, of op weekend in de Ardennen met een stukje salami. Weet jij dan zo direct te reageren wanneer je kind of iemand anders zo plots in nood is? Luid applaus als jij, op zo'n moment, dé redder in nood bent.  Pakt zo'n situatie je bij de adem?  Dan kan de EHBO-app van het Rode Kruis je daar alvast van verlossen!

Wie naar Topdokters keek, zag hoogstwaarschijnlijk de nieuwe (hilarische) reclamespotjes van het Rode Kruis op waarin ze aangeven wat te doen in noodsituaties. Het eerste reclameblok dat levens redt! Nu brachten ze dus ook een app'ke uit! Daarin staat alle informatie over grote en kleine wondjes, breuken of echt wel serieuze ongelukken.

Hoe marcheert da?!

De app is erg makkelijk in gebruik. De meest voorkomende ongevallen staan duidelijk op het beginscherm. Heeft er iemand een brandwonde? Kies dan het kaartje 'brandwond' en swipe door de uitleg. Stap voor stap wordt er uitgelegd wat je moet doen. Dankzij de handige tekeningen en korte tekst weet je meteen wat te doen. Zo kan je dus snel en efficiënt de persoon in nood helpen. Staat de situatie niet tussen de kaarten? Dan is er nog een hele lijst waar je tussen kan zoeken. Daar staat per situatie uitgelegd wat je kan vaststellen, wat je moet doen en wat je nodig hebt. Super efficiënt dus! Heb je al je handen vol? Zet dan zeker het geluid van je smartphone op. De vriendelijke dame in de app praat je graag door alle stappen.

k439LborxgNhmjcqbkXhdNp87fvumQGNebjB6tFt.png

AED gezocht!

Nog een handige feature aan de app is dat je een AED (automatische externe defibrillator, of simpelweg een hartstarter) in de buurt kan zoeken. Stel dus dat er iemand plots een hartaanval krijgt aan de bushalte waar jij staat te wachten, dan open je de app, zoek je op locatie en binnen een paar seconden weet je waar je hem haalt. Heb je er een gevonden in de buurt, maar staat die nog niet op de map? Zet hem er dan op! Zo kan je ook andere mensen helpen. 

zPLwGMO42WBgMFwS8uFfW41MtnUyI8Wm9eQAxWjF.png

Leer het van de pro's

Ben je toch niet zeker van je kunnen of ben je gewoon niet zo handig met al die app'kes? Dan kan je ook een workshop volgen! Er zijn zelfs specifieke workshops EHBO gericht op slashparents met baby's en kinderen. Dan weet je exact wat te doen als je kleine spruit van de trap valt omdat hij/zij net iets te enthousiast naar beneden komt. Meer info vind je hier! Oh, het kan trouwens ook online gevolgd worden, voor ouders met een druk schema.

Ook het rode kruis doet aan online

Heb je toch nog niet alles in huis om de wondjes te verzorgen? Dan kan je eventueel via de app heel snel en makkelijk de nodige spulletjes bestellen. Je vindt er verschillende pakketjes voor algemene verzorging, maar ook op kindermaat. De blikken dozen zullen zeker in de smaak vallen bij de kinders! Herkennen ze de doos? Dan kunnen ze die snel nemen als het nodig is!

myOTAjglQosEALCljaGk5DdvB2HlGmqzZXjWaAnT.jpeg

BCywk9DdCAZUtQleqJBc3NwkUu3ioToM6UUOwOdD.png

(Header: rodekruis.be)