Draadloze hoofdtelefoon kwijt, gloednieuwe smartphone in de plee of fiets niet op slot gedaan. Woopsie verschwunden! Klinkt bekend in de oren? Als ouder heb je waarschijnlijk al gemerkt dat kinderen en zorgzaamheid niet bepaald beste maatjes zijn. Tenzij jij die behoedzame magische eenhoorn in huis herbergt, zoek je waarschijnlijk ook voortdurend naar manieren om je kinderen verantwoordelijkheidszin bij te brengen. De hele tijd nieuwe jassen en boekentassen vervangen, kost immers handen vol geld. Samen met de financiële goeroe’s van de handige Yongo-app geeft Maison Slash je vier tips over hoe jij je slordige aapjes omtovert tot de kampioenen der zorgzaamheid. Alvast een tip van de sluier: het heeft met sparen te maken!1. Kies met verstand!

 

Oh jee: verstand en kiezen. Passen die twee begrippen wel bij de irrationele grillen van onze kinderen? Ja, echt wel! Maar je moet er voldoende tijd voor uit trekken. Als dat reptielenbrein zijn of haar gedacht op iets heeft gezet, bespreek en onderzoek dan ruim op voorhand alle argumenten pro of contra van bijvoorbeeld de verschillende soorten spelcomputers. En het is ook helemaal ok dat ze na een aantal maanden nog van gedacht willen veranderen. Dat toont net aan dat je kind ook een hype kan laten passeren. Door te moeten sparen voor dat gegeerde stuk, is er tijd genoeg om de potentïele opties wat te laten bezinken. 


2.  Ga van start met de Yongo-app!

 

Het helpt lagerschoolkinderen en tieners om de waarde van dingen te leren inzien, als ze een visuele stimulans krijgen. Cash geld is trouwens ook helemaal niet meer van deze tijd. Sorry mémé en pépé. Wij zijn persoonlijk fan van de Yongo-app! Via Yongo Dreams leert je kind op korte termijn sparen voor iets leuks, en kunnen ze zelf de vooruitgang volgen in de app. Je kan ook vrienden en familie uitnodigen om te helpen sparen, als er zich een speciale gelegenheid voordoet. Ook een wederkerende opdracht is mogelijk. Dank u mémé en pépé! 


 3. Van uitstel komt geen afstel!

 

Waarschijnlijk heeft zelfs je sparend kind nog gemakkelijk de neiging om snel snel de bijeengesprokkelde centjes te spendeuuun! Net voor ze hun geld laten rollen, bevind je je als ouder in de ideale spot om eens het gesprek aan te gaan over de kostprijs van allerhande dingen en hoe jij als ouder precies aan je geld komt. Jullie centjes komen immers niet magisch uit de muur and you aint robbin’ banks on the weekend. Door die gesprekken leren je kinderen stap voor stap dat van uitstel geen afstel komt. Hoe meer je naar iets toe leeft, hoe meer voldoening en waardering ze voor het item leren hebben wanneer ze het uiteindelijk kunnen kopen. En misschien schieten er zelfs nog wat centen over dan?


 4. Dankbaarheid!

 

Weloverwogen kiezen, sparen én uitstellen! Wow dat zijn al serieuze stappen voor een kind of tiener. Eindelijk is het dan zover: die felbegeerde sneakers of die elektrische step kan gekocht worden. Het geluk van je zoon of dochter kan niet op! We verwedden er onze kop op dat de dankbaarheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid dubbel zo groot zal zijn dan als het om een cadeau ging waar ze niets voor hebben moeten doen. Resultaat? Je kind zal dit nieuwe item koesteren en er zorg voor dragen, wetende hoe lang het ooit een verre droom was!

En wat denk je? Goed idee, deze aanpak? Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij Yongo, en voor je het weet blaakt je kind van zorgzaamheid!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met YongoWe publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.