Elke slashparent  moet er uiteindelijk ooit door: het aankoopproces van een nieuwe smartphone voor je kind. Enfin, nieuw moet dat niet zijn, een recuptelefoontje mag natuurlijk ook.  Alleen, waar let je precies op als je een phone aanschaft voor je zoon of dochter? De prijs, de pixels, de batterijduur, maar misschien ook ... de veiligheid? 

Als het op schermen aankomt, zijn wij als ouders allemaal wat lost. Onze Oededegijda-sessie rond schermen was dan ook in no time volgeboekt. Hoelang laat je je kind op een scherm loeren? Vanaf wanneer mag je kind zijn eigen device? En wat met de veiligheid? 

Veilig online, watisda?

Want als ouders weten we best weinig over veilig online zijn. Ja, je moet wat monitoren dat je kinderen niet door vreemden worden aangesproken. Zover waren we al. We moeten wat mee volgen wat onze kinderen online bekijken, of meer zelfs: wat ze zelf posten. Maar wist je dat veiligheid verder ging dan dat? Veiligheid begint al bij de keuze van je telefoon. 

Want waar let jij nu vooral op als je een smartphone zoekt voor je kind? De prijs sowieso. Je zoekt waarschijnlijk een telefoon in een leuk designtje, met een geweldige camera, misschien wel een groot scherm, stevig wat geheugen en een lange batterijduur? En liefst voor de laagste prijs, toch? Want op basis waarvan kies je anders? 

Hoe wat waar, een veilige telefoon?

Het is niet dat ze je het in de winkel gaan vertellen, maar vergelijk de verschillende telefoons ook eens op veiligheid. Wat is de belofte van de telefoon die je kiest op lange termijn? Krijg je na je aankoop ook software updates? Updates die ervoor zorgen dat je geen datalekken krijgt. Dat je persoonlijke gegevens niet te graai worden gegooid. 

Let eens tijdens je zoektocht op telefoons die draaien op Android One. Android One is een keurmerk van Google voor Android-smartphones. (Google het eens, haha) Met dit keurmerk weet je zeker dat de telefoon twee jaar lang de nieuwste Android-software krijgt en dat de telefoon drie jaar beveiligingsupdates krijgt. Zo heb je geen smartphones meer die na een jaar alweer gedateerd zijn!

Focus even, nu wordt het interessant

Het is misschien een beetje een technische uitleg, maar probeer even te focussen, het is voor je kinders!  We kijken vandaag namelijk veel te vaak naar de hardware - het omhulsel, het design, de look - en de prijs van een telefoon. Er is dan ook veel te weinig bekend over de software in een gsm-toestel.

Op dit moment ben je als koper grotendeels overgeleverd aan de goodwill van een fabrikant wanneer je een Androidtoestel aankoopt. Of je (beveiligings)updates ontvangt of niet, hangt meestal af van hoeveel geld je wil neertellen voor je toestel. Bij budgettoestellen (die dingen die we dus voornamelijk aan onze kinderen geven) is het vaak huilen met de pet op en wordt je smartphone aan zijn lot over gelaten eens deze in je handen belandt. Uhu, tof dingske met groot scherm en knappe camera, maar je snapt het: ook gevaarlijk zo zonder beveiligingsupdates. 

Als je een smartphone zoekt, let dan op...

We gaan het niet ingewikkelder maken. Maar wie dus een budget smartphone wilt aankopen -voor zichzelf of voor zijn kinderen-, zoek dan naar een toestel dat draait op Android One. De Android One-software is de pure Android-versie zoals Google hem maakt, zonder aanpassingen van een fabrikant. Geen gedoe, en veilige privacy en security! Google brengt elke maand een beveiligingsupdate uit en de meeste Android One-smartphones krijgen zo’n update binnen enkele dagen.  (Trouwens, ook de Apple-fans zijn safe. Een Iphone draait op het veilige iOS). 

Bon, je moet nu niet plots in een kramp schieten na het lezen van dit artikel, en meteen naar de winkel rennen voor een "veilige" telefoon. De boodschap is eerder: wees je bewust van wat je kiest. We zijn zoals we al zeiden allemaal compleet lost in de zoektocht naar het beste. Weet gewoon van het bestaan af en maak vervolgens je eigen onderbouwde keuzes. #Jijkanda! Succes!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Nokia. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. We vertellen geen reinste onzin. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.