Altijd zo veel te doen, nooit genoeg tijd. Is dat ook een beetje het motto waar jouw huishouden (niet) op functioneert? Tenzij je een legertje personeel hebt, ligt er een altijd een hoop taken op de plank. Er zijn een boel slashparents die hun kinderen stimuleren om die klusjes samen te fixen, in de vorm van wasknijpers op potten, stickers, ...en ja ook tegen harde centen. 

How how how, horen we een deel van jullie roepen. Kinderen met geld belonen om gewoon mee te draaien, is dat wel ok? Moeten die dat niet gewoon DOEN? Geen enkele ouder wilt immers een kind dat enkel nog de handen uit de mouwen steekt voor geld. Maar we zijn ook niet heiliger dan de paus. Zeker in vakantieperiodes kan de vrijgekomen tijd van de kinders benut worden om aan wat gedomesticeerde kinderarbeid te doen. 

Samen met Yongo van AG Insurance zochten wij voor jullie uit welke taakjes andere slashparents voor een bescheiden bedrag uitbesteden aan hun kinders. Yongo, welk beest is dat? Awel, hier zo de uitleg. (Ga zeker eens piepen, want wij vinden het een geweldige uitvinding!)

ZOALS HET KLOKJE THUIS TIKT

*Eerst even dit: bij Maison Slash doen we niet aan dwingend pedagogisch advies. Vind je het idee om kinderen met geld te belonen voor allerlei taakjes maar flut? Even goed. Elke ouder pakt het aan zoals hij/zij dat wil. Onze missie is jou te laten weten hoe andere slashparents de boel bij hun thuis laten draaien. Dus lees gerust verder voor inspiratie. 

Maar dus, ons kleine volkje kan tot nader orde nog geen zolders verbouwen, of eindelijk die eeuwig rondslingerende fotokaders ophangen. Je kan je kinderen wél bij andere taakjes inzetten. Vooral die terugkerende saaie jobkes in huis besteden jullie met plezier uit. Waarom verbaast ons dat niet?

Lies: "Menno (7 jaar) spaart voor een hond, en doet daar allerlei klusjes voor. Stofzuigen, de tafel dekken en de koelkast aanvullen met drank uit de berging. Hij krijgt 1 euro per klusje. " Annelies: "Ik heb een hele lijst aan klusjes uithangen: swifferen, het bad poetsen, afstoffen, … Elk klusje is een bedrag waard tussen de 50 cent en 2 euro. De kinderen kunnen elke week kiezen uit de lijst om zo hun zondagbedrag bijeen te sprokkelen.” Pauline:“Binnenkort sta ik op een rommelmarkt, en mijn dochtertje Odette heeft zelf speelgoed en kleertjes verzameld om te verkopen. De opbrengst mag ze in haar spaarpot steken.” De hoofdprijs qua originele handenarbeid gaat toch wel naar mama Gudrun“Ik krijg soms eens een massage van mijn zoontje, en hij verzorgt graag mijn voeten. Soms geef ik hem dan een centje. Als ik dat door iemand anders laat doen, betaal ik die persoon ook.”

Groene vinger(tje)s

Help, de tuin staat in bloei, en we hebben het niet meer onder controle! Gelukkig zijn daar de kinderen om mee de handen uit te mouwen te steken. Zo trekken de zonen van Stefanie (4 en 7 jaar) voor een klein centje onkruid uit. Zo ook bij Gudrun: “Voor zwaarder werk in de tuin, spreek ik op voorhand een bedrag af met de kinderen. Mijn oudste vindt dat echt plezant, en op die manier leren ze ook de waarde van geld. Wij moeten er ook voor werken.”

Close but no cigar

Wilt gij elke week centen om naar de cinema te gaan of allerlei regenboogknutselshit te kopen: werkendag! Tieners onder de 15 jaar mogen nog geen studentenjob doen, maar hebben wel financiële noden. Gelukkig mag klussen bij de buren, vrienden en familie wel. Erika“Stan is nog te jong voor een vakantiejob, maar staat te springen om wat geld bij te verdienen. Dus we gaan hem wat taakjes in en rond het huis geven: de auto wassen, de kelder opruimen, een muurke schilderen, het gras afrijden, ….” Sarah: “Mijn broertje rijdt het gras af bij de buren en krijgt daar 15 euro voor.”

A job for Yongo

En wat dan te doen met al die zuurverdiende centen? Sparen voor een groter doel, zoals Menno en zijn hond? Of toch op korte termijn uitgeven aan popcorn en cinema met de vrienden? Met de Yongo app kunnen kinderen en ouders zelf het overzicht behouden over hun spaarcentjes. Handig! Plus, ook steeds volgen hoe ver ze nog verwijderd zijn van hun fel begeerd spaardoel. Je leest er alles over hier.

 _________________________________________________________________

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.