Tijdens de coronatijden hebben onze kinders plenty of time gehad om te mijmeren en te zagen over het houden van een huisdier. Ok kind, we geven toe: je krijgt een dier dat je helemaal kan vertroetelen en verzorgen. Maar dan liefst wel eentje dat wat alleen kan thuis zijn, waar niet té veel werk aan is, en ons interieur niet naar de knoppen helpt. Introducing: de kip! Jep, kippen zijn de max en gemakkelijk om te verzorgen. Samen met Aveve tonen we je wat je nodig hebt om ook kippetjes te houden in je tuin. Kind blij en jij straks een ei. Alles dus #kiptopinorde!
We snappen het: je wilt liefst niet langs duizend winkels crossen om je tuin kippenklaar te maken. Beste Maison Slash, zeg me gewoon wat ik nodig heb en waar ik het kan ophalen. Done. Hier komt een handig overzicht van de musthave items om je gevederde vriendinnetjes te verwelkomen. Het gaat immers wel om levende wezens, en daar wil je dus samen met je kinderen uitstekend voor zorgen. Goed nieuws: de enkele dingen die je nodig hebt, vind je bij je lokale Aveve in de rekken. Betrek je kinderen bij het hele proces, zo wordt het zeker een succes!

De kip of het ei?

Duh, de kip natuurlijk. We starten met de essentie. Bij Aveve kan je op bestelling kippen kopen. Gewoon even bellen en bestellen. Om te starten sluit je liefst minstens drie exemplaren liefdevol in je armen, want kippen leven graag in groepjes. Wie kakelt er nu immers graag alleen? Wij alvast niet. Je kinderen zullen alvast veel plezier hebben bij het bedenken van een aantal hippe kippennamen. Wat denken jullie van TikTok bijvoorbeeld? Haha! En voor de dummies: nee, je hebt geen haan nodig om je kippen eieren te laten leggen. Uw buren danken u. De kippen van Aveve zijn op het moment van je aankoop trouwens ongeveer 20 à 25 weken jong. Eén keer ze goed geïnstalleerd zijn in je kippenren, zullen ze dus snel eitjes leggen. Niets spannender voor je kinderen dan de kakelverse eitjes te gaan rapen. Lekker naar buiten!

Op stok in het kippenhok!

Bij Aveve hebben ze een ruim assortiment aan kippenhokken, inclusief legnesten. Voor elke kip(penhouder) wat wils dus. Je zal zien: kippen leggen graag hun eitje in een gezellige en propere materniteit. We can relate, sister! Daarom heb je dus een goede bodembedekking nodig voor in je kippenhok. Houtvezel in combinatie met tabakstro is een prima keuze. Deze geur werkt immers preventief tegen bloedluizen. Verder werk je de voorziene legnestjes af met boekweitdoppen om de eitjes droog en schoon te houden. Voorzie ook een kalkei als subtiele hint voor je kippen zodat ze exact weten waar ze hun eitjes horen te droppen. Eh, en laat je kinders zeker mee het kippenhok inrichten! Zo leren ze mee verantwoordelijkheid nemen over jullie nieuwe familieleden.  

Wat eet een kip?

Fruit- en groenteafval en gekookte rijst kunnen een prima aanvulling zijn voor het voedsel van kippen. Handig! De kippen eten geven wordt sowieso één van de favoriete activiteiten van je kinderen.  Maar zoals elk levend wezen hebben de dames pluimvee ook essentiële voedingsstoffen nodig die je best geeft in de vorm van aangepast kippenvoer zoals een chicken garden mix of een chicken wellness mix. Klinkt fancy hé? De eerste dagen na aankoop geef je je kippen best nog een Chicken mash (legmeel). Daarna kan je geleidelijk overschakelen naar de garden of wellness mix. Yummie! 

Nog één keer alles samen in een lijstje!

We weten het: je wilt nu gewoon graag een handig boodschappenlijstje waarmee je naar je plaatselijke Aveve kan trekken. Awel, hier komt het. Alles wat je nodig hebt om van start te gaan om je familie kippen deftig te huisvesten en verzorgen. 


- Minstens drie legkippen

- Voeding (Chicken Mash 4kg, Chicken Garden mix 4kg of Chicken Wellness mix 4kg)

- Aveve houtvezel 4kg

- Aveve Tabakstro

- Aveve Boekweitdoppen

- Kalkeieren

- Aveve galva voederbak 50cm

- Aveve galva drinkemmer 6 liter

- Milano kippenhok (inclusief legnesten)

En vergeet daarna vooral niet samen met je kinderen te genieten van deze nieuwe dimensie in jullie tuin. Kippen zijn kei plezant en geven een extra duwtje in de rug om buiten te zijn en zorgzaam te leren omgaan met dieren. En je  mag zeker dat kakelvers eitje op zondagochtend niet vergeten! Hup naar Aveve!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Aveve, jouw winkel voor tuin-, dier- en bakplezier. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.