Ons moestuingroentje Anneke begon enkele weken geleden, samen met haar twee dochters, aan een eigen moestuin thuis. Een hele belevenis, zo moestuinieren met kinderen. Op 't Cederlaantje doen ze dat gewoon op school! Samen met opa Johan heeft de kleuterschool een hele moestuin bomvol groenten, die ze nadien gewoon zelf opsmikkelen! Juf Christine vertelt waarom ze dat doen en wat de voordelen zijn van zo'n moestuin op school. 

Acht jaar geleden begon 't Cederlaantje met een eigen moestuin. De grond, die al langer eigendom was van de school, werd voordien gebruikt als volkstuintje door de buren. Toen deze alsmaar ouder werden of afhaakten kwam de vruchtbare lap grond leeg te staan. Samen met Johan, grootvader van een van de kleutertjes, besloot de school de grond dan maar zelf te gebruiken. Ze zetten de traditie verder en maakte er één grote moestuin van voor de school. Ondertussen zijn ze achter jaar verder en zitten opa Johan's kleinkinderen al lang in de lagere school, maar hij komt nog met veel plezier werken in de moestuin met zijn kleutertjes. 

Zen in de moestuin

"We vinden het als school belangrijk dat onze kinderen veel buiten vertoeven. We proberen dan ook zoveel mogelijk buiten te spelen, ook al regent of sneeuwt het. Onze moestuin is dus zeker en vast een groot voordeel om onze kinderen meer naar buiten te krijgen!", vertelt juf Christine. "We proberen ook manieren te zoeken om onze kinderen rustmomenten te geven in deze drukke en hectische wereld. Dat doen we via allerlei activiteiten en manieren, maar we merken dat het moestuinieren hierbij echt een groot voordeel is. Onze kinderen worden oprecht rustig in de moestuin, al zijn het natuurlijk nog altijd enthousiaste kleuters die een moestuin ook gewoon magisch vinden!"

Zowel de ouders als de kleuters waren dan ook meteen enthousiast bij de start van de moestuin. De school mag zich dan ook een echte MOS-school noemen, met een moestuin én een boomgaard. "We merken ook wel dat nieuwe ouders heel enthousiast reageren als we vertellen over de groene plaatsen op onze school. We zijn een klein schooltje en hebben eventjes minder inschrijvingen gehad. Maar ik denk dat ouders onze moestuin met opa Johan echt wel als een meerwaarde zien en dat soms een extra drive geeft om te kiezen voor onze school." 

Opa Johan for president! 

De kleine koters van 't Cederlaantje zijn dan ook altijd enthousiast als ze opa Johan de speelplaats zien oplopen. Hij is 'de grote baas' van de moestuin en leert de kinderen enorm veel bij over moestuinieren, en de verschillende groenten die ze kweken. Samen met hem doorlopen de kinderen het hele proces van zaaien tot oogsten, en nadien bedenkt zijn vrouw de lekkerste recepten. "Opa Johan neemt de kinderen in kleine groepjes of per klas mee en samen gaan ze dan aan de slag. Soms is dat onkruid wieden, nieuwe groenten planten, de aarde omspitten of oogsten. De kinderen zijn allemaal dol op hem en we zijn hem dan ook eeuwig dankbaar, zonder hem weet ik niet of we dit zouden kunnen volhouden hebben."

Maar de voordelen van de moestuin stoppen natuurlijk niet bij het oogsten! Als de tijd er rijp voor is, moeten de groenten natuurlijk getest worden. "Zo leren onze kinderen ook verschillende groeten- en fruitsoorten kennen. Want wat je zelf hebt gekweekt, smaakt natuurlijk altijd beter! Daarom proberen we ook in te zetten op vergeten groenten zoals pastinaak of rode bieten. Zo leren onze kinderen ook deze groenten eten!" Om het proeven nog leuker te maken worden ook de ouders en grootouders ingeschakeld. Zij komen allerlei creaties maken met de oogst: bietenlimonade, pompoensoep,.. Ouderbetrokkenheid is in deze school dan ook één van de prioriteiten! 

Onze kleuters zouden 100 euro vragen voor een pompoen, dat is misschien toch wat duur...

De hele oogst zelf opsmikkelen is misschien net teveel van het goede. De kleine kapoenen van 't Cederlaantje hebben naast groene vingers en smaakzin, ook nog wat ondernemingszin door hun aderen lopen. Een paar keer per jaar houden ze dan ook een echte groenten- en fruitverkoop aan de schoolpoort. "Onze kleuters steken dan de koppen bij elkaar en samen gaan we aan de slag om te kijken hoe we dit gaan aanpakken. Wie is er de beste verkoper en wat moet je zeggen als er iemand iets wil kopen? En hoeveel euro vragen we bijvoorbeeld voor een pastinaak. Sommige kleuters opperen dat we best 100 euro mogen vragen, maar dat is misschien net wat te duur..."

Bomvol voordelen (en vitaminen) 

Een school vol #moestuingroentjes met smaakzin en geboren marktkramers dus. Gelukkig willen de kinderen naast het verkopen ook alles zelf kopen. "Vaak zien we de kleuters aan de mouw trekken van mama of papa om toch maar iets te komen kopen. Dat je kleuter zomaar groenten wil kopen komt niet zoveel voor, dus dat zien we toch als een hele overwinning!" Met het geld van de verkoop investeert de school verder in de moestuin. Ze kopen nieuwe zaadjes, gietertjes, laarsjes om de ouders tevreden te houden of een bedankje voor opa Johan. 

Juf Christine zou het dan ook élke school aanraden om te beginnen met een moestuin. "De voordelen zijn eindeloos! Onze kinderen leren proeven, verkopen, koken,.. En ze maken het hele proces van zaadje tot verkoop mee, ook dat is een enorme meerwaarde. De kleuters zien van waar de groenten komen en beseffen dan ook dat wat ze kopen in de winkel er ook niet zomaar komt. Maar onze kinderen komen vooral echt tot rust in de moestuin en dat is magisch om te zien. Ze komen zelf met duizend vragen, die opa Johan (meestal) altijd meteen kan  beantwoorden! Zonder hem zouden we dit dan ook nooit gekund hebben."