Hebben de coronatijden jou ook aan het denken gezet? Dat een ander soort gezinsleven gek genoeg ook deugd heeft gedaan, en dat je in de toekomst daar iets van wilt vasthouden? Zo van: bye bye eeuwige ratrace, hallo puurder leven!  Zo vond slashparent Kristof zijn peace of mind door tijdens de lockdown een duurzame moestuin aan te leggen. Zonder veel ervaring. Vanaf nul. In zijn voortuin. Een terecht erelid van onze #moestuingroentjes, als je het ons vraagt! Hoe hij dat heeft aangepakt, en of hij des petits problèmes dans sa plantation had? Lees zeker verder!

Slashparent Kristof stond als illustrator en auteur van kinderboeken aan het begin van een drukke jeugdboekenmaand toen de lockdown in het voorjaar werd afgekondigd. Op enkele dagen tijd werden al zijn geplande workshops en lezingen afgelast, en kwam hij samen met zijn vrouw Joke, zoon Seb (10 jaar) en dochter Billie (2 jaar) thuis te zitten. In het begin kon hij een lopende deadline versneld afwerken, maar daarna drong een nieuw creatief project zich op. En toen viel Kristofs oog dus op zijn oprit. Wat als hij daar nu eens een moestuin van zou maken? Het begin van een zot avontuur!

Au revoir oprit, hallo moestuindroom!


Kristof: “Toen de pandemie uitbrak, bekroop ons die eerste twee weken een angstig gevoel. Echter, na een tijd hebben we als gezin ook genoten van die intense periode samen. Hoewel ik me een beetje schuldig voel om dat te zeggen in het licht van de erge dingen die zijn gebeurd. Op een dag zat ik buiten te kijken naar mijn grote oprit en ik dacht: Waarom doe ik dat niet gewoon weg, en begin ik aan die moestuin? De oprit was immers de perfecte plaats: heel de dag zon en geen noordenwind. Die auto zetten we wel op straat. Het was een droom die ik al lang had, maar waar ik nooit aan toekwam. En het mocht van mijn vrouw, haha!”

C’est chique: le moestuin ecologique!


Kristof: “Ik heb alle kiezelsteentjes van de oprit online weggegeven, het beton uitgebroken en aarde laten aanvoeren. Ondertussen had ik me heel goed ingelezen, want ik wilde het van de eerste keer duurzaam aanpakken. “Mijn moestuin” van Wim Lybaert kan ik o.a. aanbevelen voor beginnende moestuiniers. Ik gebruik geen pesticiden en we verrijken de compost met kippenmest. De paden zijn aangelegd met perzikpitten en van het overgebleven hout van de moestuinbedden zaagde ik nog een zitbankje. Nu maanden later is de oogst een groot succes! Ondertussen hebben we bonen, courgettes, andijvie, landkers en andere bladgroenten, rammenas, pompoenen, kruiden, en zo meer. We eten elke dag uit de moestuin. De kinderen trekken graag het eten uit de grond, en steken het direct in hun mond!"

Bonen en babbels.

Kristof: "Het bouwen van de moestuin was helemaal mijn ding. Het verhaal van de groenten fascineert me ook enorm. Werken in mijn moestuin leidde me af van de stress van de lockdown, en gaf op die manier rust aan het hele gezin. In het begin kreeg ik wat rare blikken over de plaats van mijn moestuin, maar ondertussen zorgt het voor veel babbels met buurtbewoners. Ik deel ook veel groenten uit en steek kennis op van anderen. Soms krijg ik ook bijzondere zaden en bonen cadeau. Deze moestuin is geen éénmalig project. Ik ben al plannen aan het maken voor volgend jaar om allerlei nieuwe bijzondere groenten te planten!"