Vloeken: we maken ons er allemaal schuldig aan, maar netjes is het niet. Je probeert je in te houden waar de kinderen bij zijn, maar als het avondeten weer eens mislukt, kan daar een zachte ‘Shiiiiiit’, toch niet aan jouw lippen ontkomen. En dan heb je heel waarschijnlijk zo'n peuter in huis die niet liever doet dan net die woorden na te zeggen. Tja, het is nou eenmaal moeilijk om het vloeken af te leren. Misschien dat deze Swearing Jars kunnen helpen! Dit wordt dan alvast het eerste goede voornemen voor het aankomend nieuwe jaar.

Swear Jar apps

Er zijn verschillende apps voor Android en Apple smartphones die een oogje in het zeil kunnen houden. Of eigenlijk: een luisterend oor bieden. Zo geeft ‘The Swear Jar’ weer welke scheldwoorden je veel gebruikt, zowel in een vrolijke vloekpot illustratie, als in een statistische grafiek.

Push to Swear’ is een wat minder mooi alternatief, maar ondersteunt wel veel meer talen om vloekwoorden in te herkennen.

iPhone gebruikers hebben geluk: zij kunnen gebruik maken van ‘Sinup – The Digital Swear Jar. Deze mooi vormgegeven app doet bij ieder van jouw scheldwoorden een kleine bijdrage in de digitale pot. Na een tijd wordt dit digitale geld ook echt overgemaakt naar een goed doel van jouw keuze. Hoe tof is dat? Vloeken voor het goede doel, potverdikke! Ideaal om met pubers met mond vol vuile woordenschat te doen.

vzHjPGO1MQ0MFAwJNWBfOui52k1vuJDyzeX9GPvu.jpeg

Ook Alexa helpt

We hebben Siri en Google Assistant gehad, maar dan is er nog een virtuele assistent die hoge ogen gooit: Alexa van Amazon. Je kunt met haar babbelen via de speaker. En het is daarbij mogelijk om nieuwe trucjes aan te leren. 

Zeg “Add a swear” tegen Alexa” om nieuwe scheldwoorden toe te voegen. Na een tijdje kun je vragen: “How many swears do I have” om te checken hoe jullie gezin het ervan af brengt. Alexa luistert namelijk altijd mee en houdt stilletjes bij wat er allemaal gezegd wordt.

Een nadeel wel: Alexa kent momenteel alleen Engels, Duits, Frans en Japans. Je kunt met de “Add a swear” optie natuurlijk wel een Nederlands vloekwoord proberen toe te voegen, maar of Alexa dat helemaal juist oppikt, is nog wel de vraag… Of je schaaft gewoon je Japans wat bij. Zo moeilijk kan dat verdorie toch niet zijn?

Doe ne keer tegendraads

Kijk je toch wat anders tegen vloeken aan? Of wil je graag een grap uithalen met een van je vrienden? Doe hem/haar de SwearJar van ThinkGeek cadeau. Dit ding vloekt juist als er geld in de pot komt. Aiii. Onderstaande video is dan ook zeker niet voor de gevoelige oortjes!

(credits header: ISTOCK)