Kerstmis en Nieuwjaar gaan er dit jaar een beetje anders uitzien. Maar dat wilt niet zeggen dat we er geen leuk feest-in-onze-bubbel van kunnen maken! Om ons al wat op weg te helpen, zocht slashparent Kristof D'hanens van Appstublieft een aantal handige digitale tips voor jou! 

Kerst en Nieuw met een digitaal randje. Het zal niet anders zijn in 2020. Maar wat waar hoe? Slashparent en kenner Kristof geeft tips: op deze websites en apps moet je zijn. 

Cadeautjes

Ieder jaar hetzelfde liedje: wie koopt een cadeautje voor wie? Met de website www.lootjestrekken.nl of  lijstjestijd.be regel je dat in een handomdraai. En keihandig, want je kunt bepaalde personen (zoals je lief of de persoon van vorig jaar) op voorhand al uitsluiten. 

Je verlanglijstje kun je in een gedeelde lijstjesapp als Google Keep, Micoroft To Do of Todoist bijhouden, maar het wordt nog leuker als je de fijne app Gifthings gebruikt. Daar stel je gemakkelijk lijstjes samen door in de catalogus te grasduinen. Om het nadien te delen met je vrienden en familie.

Sfeer en gezelligheid

Jingle Bells, Jingle Bells! Met de app TuneIn krijg je toegang tot meer dan 50 radiostations die alleen maar kerstmuziek spelen. Jingle all the way! 

All I want for Christmas is… een leuke lijst met kerstmuziek? Ook op Spotify vind je een overvloed aan afspeellijsten met uren kerstmuziek. Van een lijst met kerstliedjes voor kinderen over Indie Christmas tot zelfs een lijst met Heavy Metal kerstmuziek.

Oh, en deze klassieker mag natuurlijk ook niet ontbreken: deze YouTube-video zendt 10 uur lang een gezellig haardvuur uit. Ideaal om via Chromecast, Apple TV of gewoon je digitale televisie een hele avond lang af te spelen op je televisietoestel.

En dan: aftellen op oudjaar natuurlijk! Zowel voor Android als iOS zijn er leuke apps te vinden die die final countdown wat leuker maken. Of je nu de laatste minuut of de laatste 3 weken aftelt. Ook na oudjaar kun je deze app trouwens gebruiken om af te tellen naar speciale momenten.

Kaartjes sturen

Het einde van het jaar is traditioneel ook het moment om kaartjes te versturen naar je vrienden en familie. Wie liefst zelf kaarten ontwerpt, kan terecht op www.canva.com. Daar kun je vertrekken van een aantal sjablonen, of zelf helemaal van nul iets ineen knutselen. Je vindt er sowieso ook een pak grafische elementen zoals kerstbomen, vuurwerk, sneeuw, cadeautjes en veel meer.


Je kerstkaart kun je digitaal versturen, maar een echte papieren kaart is natuurlijk wel veel leuker. Met de Mobile Postcard app van Bpost laad je je kaartje op in de app, je vult een persoonlijke tekst aan en Bpost bezorgt je kaartje netjes geprint op stevig karton in de brievenbus van de geadresseerde. 

Eten en drinken

Een lekker kerstdiner voorbereiden begint met gerechten bijeenzoeken. Een goed startpunt zijn de Nederlandstalige apps Receptenboek (Android) of Kitchen Stories (iOS - Android).

Wie al meteen zijn goede voornemens wil waar maken, en meteen ook lekker gezond wil koken, kan dan weer inspiratie halen in de app ‘Zeker Gezond’. 

Recepten die je gevonden hebt (online of in een kookboek), kun je trouwens gemakkelijk bijhouden met de app Recipe Keeper. Met deze app scan je een recept en de app zet het om naar een digitale versie en bezorgt je zelfs meteen een boodschappenlijst. 

En dan de wijn. Dan sta je daar in de supermarkt tussen honderden flessen wijn en je hebt geen idee welke fles je in je winkelkar moet leggen. Met Vivino kun je het etiket scannen en zo krijg je meteen info over hoe goed de wijn is en hoeveel de fles zou mogen kosten.

Goede voornemens

Is het na al dat feestgedruis tijd om weer in shape te geraken? Dan kan de app ‘7 minute workout’ (Beschikbaar voor iOS en Android) er wellicht wel voor zorgen dat je met een minimum aan inspanning toch elke dag een stevige workout kunt doen.

Nog meer goede voornemens? Die kun je dan weer elke dag bijhouden met de app Day by Day (Android) of New Year’s Resolution Tracker (iOS)
Kristof D'hanens werkt voor appstublieft en is expert in apps en websites. Zo schreef hij het boek De 100 beste apps voor je smartphone en tablet’ en organiseert hij cursussen zoals Betere foto’s maken met je smartphone’.