Het is een huizenhoog cliché: Vlamingen praten niet graag over hun geld. Ah ja, want onze portemonnee is privé! Dat is dan buiten onze kinderen gerekend, want A) die hebben geen filter noch zwijgklep en B) die knopen de gekste dingen aan elkaar met hun eindeloze fantasie en logica.

In het beste geval kunnen we eens goed lachen met het gebrek aan financiële kennis van onze kleine geldverslinders. Wat kramen die nu weer uit? Haha. Maar het kan ook vree gênant worden als uw kiddo’s echt foute stuff rondbazuinen over uw geldzaken. Samen met Yongo van AG Insurance (Wie zijn ze? Wat doen ze? Lees hier meer!verzamelden we voor jullie de grappigste en meest beschamende uitspraken van jullie kinderen over geld.

Ezeltje strekje

Voor kinderen is geld iets mysterieus. Zij hebben het niet, maar mama en papa des te meer (behalve dan tijdens de laatste week van de maand.) Kinderen hoeven trouwens niet gek veel te verzinnen, ze moeten gewoon goed observeren. Zoals Jeff (zoon van Kirsten), die heeft uitstekende ogen: “Geld haal je gewoon uit de muur. Grote mensen hebben alleen een speciale kaart nodig en tadaaa, je hebt geld.”  Klassieker Jeff. 

Gelukkig zijn er ook kinderen die wel beseffen dat wij kei hard moeten werken voor onze centen. Mama Griet: “Onze jongen was toen ik thuis kwam van mijn werk in mijn portefeuille aan het kijken en vroeg zich luidop af of ik mijn werk niet goed had gedaan misschien? Want veel centen had ik die dag precies niet van mijn baas gekregen.”

Ook de dochter van Els is niet onder de indruk: “Mijn dochter begreep niet dat leerkracht zijn mijn job was, en dat ik daarvoor geld kreeg. Voor zoiets leuk kan je toch niet worden betaald.”  Volgens Evelien haar kinderen verdient ze trouwens geld “door een hele dag te rusten achter de computer. Daar kan je toch echt niet moe van zijn.”

En dan heb je nog de kinderen die hun eigen boontjes wel kunnen doppen. Respect voor deze kinderen. Mama Astrid: Floor had haar eerste tandje uit. Ze stak hem onder haar kussen voor een centje. Ze vroeg erna of ze haar tand mocht houden. Ok voor mij. Floor blij. Als ze in de toekomst geld nodig had, dan ging ze die tand gewoon terug onder haar kussen leggen.” Ook het neefje van Liselot zorgt wel voor zichzelf: “ want ik doe volgende week mijn commoney.”

 Zwijgen is goud.

Onze kinderen zijn selectief doof. Schoenen aandoen, dat moeten we honderd keer vragen. Dingen die ze niet moeten horen of onthouden, slaan ze wel rechtstreeks op in hun reptielenbrein, en op de meest ongepaste moment: "Blablablabla!" Liefst als er een publiek is. Ook zo, als het over uw persoonlijke financiën gaat.

Brigitta: “Onze Robbe heeft ooit bij een vriendje verteld dat wij leefden van het OCMW. En dat je daar veel geld krijgt, want wij waren immers een groot huis aan het bouwen. We leefden inderdaad een stuk van het OCMW, want ik werkte daar.”

Ook opgepast met het delen van uw pincode met de kids. Anneke: “Zoonlief mocht vroeger al eens de code intikken van de bankkaart. Wist ik veel dat ik een kind had met een bovennatuurlijk geheugen. Jaren later flapte hij er kei luid mijn code uit toen ik mijn bankkaart in de winkel bovenhaalde. Ja jongen, maak het de dieven maar gemakkelijk.”

Charlene: “Telkens als we in de winkel staan, vragen de kinderen om iets te krijgen. Om ze te doen stoppen met zagen, zeg ik bij een prul van twee euro al dat het kweetni hoeveel geld kost. Stonden we onlangs in een winkel, kijkt mijn dochter naar een bikini van 17 euro en zegt die super luid dat daar– amai- kweetni hoeveel geld kost. Gênant!”

Cuteness overload

Thank God, die klein mannen doen je niet alleen door de grond zakken van schaamte, maar verkondigen ook soms schattige dingen. Zelfs over geld. Ooh en aah, echt waar. De kinderen van Barbara, Astrid, Elke en Charlene gaan van de wereld later een betere plaats maken.

Barbara: “Onze oudste dochter vroeg eens waarom ik zo veel werkte. Ik antwoordde dat ik dat moest doen om centjes te verdienen. Toen we volgende keer naar de supermarkt gingen, en ik haar het centje uit de kar wilde geven, zei ze, dat ik het mocht houden, zodat ik minder moest werken.” 

Astrid:” Als ik kleingeld laat rondslingeren. Dan zegt mijn dochter dat ik het zeker niet meer nodig heb. Ze zal het wel bewaren voor mij in haar spaarpot.” 

Elke: “Aan de kassa van de speelgoedwinkel vroegen de kinderen, of ze dat speelgoed later allemaal gingen moeten terugbetalen.” En de dochter van Charlene ging al de centjes uit haar spaarpot halen, omdat mama had gezegd dat elektriciteit toch wel zo duur was. 

Leer het hen

Er is geen betere manier om de waarde van geld te leren aan kinderen dan het hen zélf te laten doen. (Ikkedoen, mama/papa! Goed kind.) Check sowieso de spaarapp van Yongo waarbij kinderen zelf hun spaardoelstellingen kunnen instellen en kunnen opvolgen (met toffe fotookes enzo). Dromen ze van een pony? Laat hen er zelf het geld voor verzamelen tijdens verjaardagen en andere feestelijkheden die harde cash opleveren. Met het risico dat je er op een dag wel mee zit, met die pony. Die kinders kunnen nogal volhardend zijn namelijk. Een gameconsole is ook een goed spaardoel anders. Alle info over de spaarapp van Yongo vind je hier!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.