Het is algemeen geweten dat pubers wel eens onaangename geuren kunnen verspreiden. Maar wist je dat het ook helemaal normaal is dat je 8-jarig engeltje naar zweet kan stinken? De eerste tekenen van de puberteit beginnen sneller dan we allemaal dachten. Maar voor je in paniek slaat, die puisten en opstandigheid zullen nog wel even op zich laten wachten. 

Wanneer we denken aan de puberteit zien we steevast enkele 13-jarigen voor ons die het liefst van al de hele dag in hun kamer liggen te stinken. (Sorry kinderen, we zijn allemaal zo geweest.) Maar onderzoek wijst uit dat de eerste tekenen van puberteit beginnen rond de leeftijd van 8 jaar. Ook onze lagereschoolkinderen kunnen dus wel al eens last krijgen van onaangename geurtjes. Tijd dus om onze biologiekennis wat bij te schaven. 

Mahoedan?

Iedereen zweet en dat is dan ook keinormaal. Het is een reactie van ons lichaam om onze temperatuur te kunnen regelen. Dit gebeurt door de eccriene klieren die verspreid zitten over ons hele lichaam. Deze klieren scheiden normaal geurloos zweet af, maaaar ook dit zweet kan in bepaalde omstandigheden een geurtje krijgen. Door het eten van bepaalde voedingsstoffen zoals knoflook, curry of bepaalde kolen, kan dus ook onze kleuter gaan stinken. De echte boosdoeners zijn echter de apocriene klieren. Deze hormoongestuurde klieren scheiden zweet af onder onze oksels en in de liesstreek, die door contact met de bacteriën op onze huid de typische zweetgeur krijgt. Deze klieren ontwikkelen zich geleidelijk aan en worden dus actief aan het begin van de puberteit. 

En nu? Je kind stinkt. Maar dat is helemaal geen schande. Je zal als ouder ook sneller de geur van je eigen kind opmerken, je bent al jaren gewend aan de lichaamsgeur van je kind en deze speelt een belangrijke rol in de hechting. Nu deze geur verandert zal dat bij jou sneller een vorm van afkeer opwekken. De kans dat jullie als ouders dus de enige zijn die dit zo hard en snel ruiken is dus groot. In vele landen is het begin van de puberteit reden voor een groot feest. Dus bekijk het eens van de andere kant: Hoera, mijn kind stinkt! 

Praat met je kind

Nu vraag je je als ouder waarschijnlijk af of je nu het hele verhaal over de puberteit al uit de doeken moet doen. Geen paniek, je kan dit gesprek gerust verspreiden over de komende jaren. Toch is het aan te raden even met je kind in gesprek te gaan. Vertel hen dat je opmerkt dat hun lichaam aan het veranderen is en vraag eens of zij ook iets merken. Misschien komen ze zelf wel met vragen waar ze al even mee zaten. Wanneer je kind liever niets vertelt maak dan ook duidelijk dat ook dat oké is, maar dat jij toch even wil uitleggen wat er aan het gebeuren is. Ga samen op zoek naar een manier die voor jullie beiden aangenaam is: Moet je kind meer douchen? Wil hij/zij graag een deo proberen, en welke vorm dan juist? 

Wees je ervan bewust dat je je kind eraan zal moeten herinneren dat het zich vaker moet wassen of deo moet gebruiken. Maar, je hoeft er ook geen gevecht van te maken. Je kind leert een nieuwe gewoonte aan en dat heeft even tijd nodig. Bovendien ruikt je kind zijn eigen geur niet zo hard, en weten ze dus vaak ook niet wanneer ze stinken. Zelfs als je elke dag doucht blijven er bacteriën op je huid zitten die zullen zorgen voor de typische zweetgeur. Een zweetgeur is dus normaal en we moeten onze kinderen helemaal niet opzadelen met complexen hierover. 

Maar, welke deo kies ik dan? 

Er bestaan verschillende goede deo's voor je kind! Sommige merken pakken uit met speciale tiener- of kinderversies die er zeer aantrekkelijk uitzien, maar je kind kan evengoed een gewone deo gebruiken. Om de juiste deo te kiezen kijk je best eens op de ingrediëntenlijst. Een deo zonder aluminium en zonder alcohol zijn het beste aan te raden. Wij gingen ten rade bij jullie via onze keileuke Facebookgroep -'t is daar te doen ja-, en pikten er enkele van jullie voorstellen uit! 

4 all seasons 

Een deo zonder aluminiumzouten en alcohol, en met een allergeen vrij parfum. Verschillende van onze slashparents, en hun kinderen, zijn alvast fan.

Nuud déo creme 

Nuud does the magic! Een deo die je niet ruikt en maar 2 à 3 keer per week moet gebruiken. Vriendelijk voor je huid en de planeet. 

We love the planet 

Een kindvriendelijke deo die goed is voor de natuur dat is deze. Helemaal natuurlijk en geleverd in een ijzeren potje. Ideaal voor onze kinderen die van de planeet houden. 

Sanex 0% 

Volgens onze community werken de rollers van Sanex het beste en het langste. Bovendien heb je verschillende geurkeuzes. 

Louis Widmer 

Een deocrème die niet prikt en door de hele familie gebruikt kan worden! Delen van onze community zweren dus bij deze roller van Louis Widmer. Ook te verkrijgen in roller.

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!