Slashparent Dora is een bewoner van Maison Slash en focust er op de social media-activiteiten. In onze gloednieuwe rubriek 'Digital Dora' gaat ze dieper in op de digitale leefwereld van kinderen en hoe we daar als slashparents mee omgaan.  Let's get digital! En vooral FCK, mijn kind wil een smartphone!

Gisteren belde mijn grote broer mij om advies te vragen. De omgekeerde wereld, en ik voelde me heel vereerd. Na een reeks überschattige vragen (hoe werkt een prepaid kaart?, werkt WhatsApp ook zonder mobiel internet?) vond ik het plots slim om een artikel te schrijven rond smartphonegebruik en kinders. Hier gaan we. 

Wanneer geef je de eerste smartphone?

Kijkend naar trends zijn er ruwweg twee situaties waarin kinderen dezer dagen hun eerste smartphone krijgen. De eerste situatie is de overgang naar het eerste middelbaar, vaak is een telefoon het grote cadeau bij de plechtige communie (of alternatief feest) en heeft in die zin de "grote fiets" vervangen. Het cadeau voor de grote overgang naar het eerste middelbaar is vooral een teken van vertrouwen in het kind.

De andere situatie is wanneer de kinderen alleen naar school beginnen gaan. In dit geval ligt de motivatie voor de aankoop ergens anders. Het dient vooral de gemoedsrust van de ouders.

En héél vaak is het een combinatie van beiden. Veel kinderen beginnen namelijk alleen naar school te gaan wanneer ze naar het eerste middelbaar gaan.

Deze cijfers vonden we op de blog Lady Lemonade:


IMGZzVHHBv1Z24vkuAb0OTcidDFfhQRjGxhzaQzb.jpeg

Met technologie komen er andere zorgen

Mijn broer had tientallen vragen die vooral draaiden rond controle. Hoe hou ik het internetgebruik binnen de perken? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind geen vieze dingen opzoekt? Er zijn een dozijn apps en toestellen die je daarbij helpen waar we een ander volledig artikel aan zullen wijden. 

Eerst willen we de meer analoge basics oplijsten. Zoals: praat met je kind en maak afspraken. Gemoedsrust komt niet met de juiste technologie. De vertrouwensrelatie met je kind geeft die gemoedsrust. 

Maar met de technologie komen er andere zorgen die los staan van goed oversteken en aan de rechterkant fietsen. Welke spelletjes spelen ze, wat spoken ze uit op sociale media, met wie praten ze en hoeveel delen ze met de wereld? 

Hier zijn een paar afspraken die je kan maken.

  • de smartphone gaat 's avonds in de lader in de keuken en gaat niet mee naar bed.
  • bespreek de mogelijkheden van de prepaidkaart. Leg goed uit dat ze beter gebruiken maken van de beschikbare WiFi dan mobiel internet. 
  • tijdens de schooluren mogen ze niet bereikbaar zijn, makkelijk te checken door een berichtje te sturen en te zien of die aankomt.
  • spreek af om bij thuiskomst na school een berichtje sturen.
  • ga eens samen door de smartphone, bekijk samen welke apps geïnstalleerd zijn en hoe ze gebruikt worden.
  • praat ook eens over de browsergeschiedenis en bekijk samen waar je kind naar surft.

Enter de kinderpsychologe

Voor ik begon te schrijven, praatte ik over dit thema met mijn beste vriendin die geheel toevallig ook kinderpsychologe is. Ze hoort dagelijks vragen rond smartphone - en internetgebruik. Alles zo bespreekbaar mogelijk houden en het gesprek actief opzoeken, is haar belangrijkste advies. De afspraken die we hier beschreven zijn een manier om telkens dat gesprek aan te gaan.

Wil je je hier verder in verdiepen, check dan ook de website: www.medianest.be en blijf natuurlijk Maison Slash volgen, want we hebben de laatste letter over dit onderwerp absoluut nog niet geschreven.

Digital Dora beantwoordt ook vragen. Zit je met een digital kwestie? Gewoon mailen naar dora@maisonslash.be en wie weet wijden we er een volgend artikel aan!