Er is wekelijks wel een nieuw social medium of website die de aandacht vraag van je kinderen en waar wij als ouders veel te weinig over weten. Neem nu Omegle, een online chat en webcamdienst die je het gemakkelijke maakt om met vreemden te chatten en tegenwoordig razendpopulair is bij onze tieners. Wait what?! Chatten met vreemden is vragen om miserie! Maar wat is Omegle nu eigenlijk? Is het wel veilig voor mijn kind? Neen. Daarom leggen we je ook uit waarom!

Eerst en vooral  even dit. We zien het bij Maison Slash als onze taak om slashparents mee te sleuren in de snel veranderende digitale wereld van onze kinderen. Daarom schrijven we regelmatig artikels rond nieuwe websites of social media waar je kinderen mee te maken krijgen - alle artikels vind je terug onder de tag: mediawijs. Heb jij nog speciale vragen? Laat dan zeker een berichtje achter in de comments onderaan dit artikel of stuur een mail naar redactie@maisonslash.be

Maar wat is dus Omegle waarover je je tiener misschien af en toe (hopelijk) iets over hoort zeggen. Simpel gezegd: het is een website die mensen toelaat om anoniem te chatten met vreemden(!!). Je moet je niet inloggen. Gewoon klikken op de knopjes 'text' of 'video' en hup! Klaar om te chatten! Waar we als ouders dus steeds benadrukken om niet met vreemden te praten, moedigt Omegle dit net aan.

Niks nieuws onder de zon

Voor alle duidelijkheid, deze website bestaat al ja-ren en werd voor het eerst online gezet in 2009. In 2010 werd voor het eerst de videochat-optie toegevoegd en ging de bal echt aan het rollen. Een aantal jaar later werd de optie om je interesses in te vullen toegevoegd, om zo meer mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.

Waarom is het dan nu zo populair? Wel, TikTok en Corona. Voor populiare contentmakers op YouTube en TikTok (met veel van onze kinderen als volgers) is het lastig om in coronatijd nieuwe ideeën te vinden voor video’s. Zij kunnen hun creatieve ei kwijt op Omegle. Ze doen goocheltrucs of vertellen grappen voor de webcam en hopen daarmee leuke reacties uit te lokken. Die contentmakers hebben veel volgers. Gratis reclame voor Omegle dus. Fans hopen hun idool tegen te komen op Omegle. Bekende TikTokkers organiseerden meet-and-greets door hun eigen naam als interesse aan te duiden. Zo konden ze 'anoniem' in contact komen met hun fans.

Not what it seems

Hoewel het allemaal heel onschuldig lijkt, is er toch een gevaarlijke kant aan de videochat-website. De leeftijdsrestrictie is als volgt: je moet minstens 18 jaar zijn of 13, met toestemming van je ouders. Hoe ze weten of je echt wel toestemming hebt van je ouders? Of dat je écht 18 jaar bent? Niet!

Journalisten van de BBC brachten twee uur(!!) door op de videochatsite. In dat interval koppelde het Omegle-algoritme hen met maar liefst twaalf masturberende mannen, acht naakte mannen en zeven advertenties voor pornosites. Erger was dat ze daarnaast ook twee jongetjes aantroffen die live masturbeerden voor het scherm. Eén van hen gaf aan veertien jaar oud te zijn. (Bron: DS 18/2/2021)

Iedereen kan dus zomaar de website gebruiken. Dat zorgt ook voor soms ongepaste gesprekken en beelden. Over de jaren heen zijn er al veel meldingen geweest van seksueel getinte beelden, grooming en pesterijen via de website. Omegle startte met het modereren van de videochats, maar laat zelf weten dat 'moderatie niet altijd perfect is' én hebben ze een ongemodereerde chatfunctie. Opgepast dus! 

Wamoetikdandoen?

Omegle biedt zelf geen opties voor ouderlijke toezicht aan. Zelf wijzen ze naar websites en apps om deze controle uit te voeren. Kijk na of je deze al hebt staan op de apparaten van je kinderen en blokkeer de website indien nodig.

Tip! Op je Windows computer kan je accounts maken voor elk familielid. Deze kan je individueel aanpassen per kind. Je kan schermtijd, apps en websites blokkeren. Google biedt ook Family Link aan om controle te hebben van wat je kinderen allemaal doen op hun devices.

Maar vooral: hou een open en eerlijk gesprek met je kind. Leg uit waarom websites als Omegle niet geschikt zijn voor kinderen. Praten en goed samen opvolgen, is hier altijd de juiste keuze!