Programmeren wordt heel binnenkort even belangrijk als lezen of schrijven, naar 't schijnt. Helaas hebben onze scholen wat dat betreft nog een stevig duwtje in de rug nodig. Groot applaus dus voor parentpreneur Katelijne en haar zus die Codefever uit de grond stampten. Een school waar kinderen leren hoe computers denken en werken. Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze nieuwe reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). Ja, je hebt een huis, afbetalingen, kinderen en the whole shazam. En toch spring je, en ga je voor je eigen droom.

Codefever, watisda?

In het kort? Als je kind wilt leren programmeren, dan kan hij/zij bij Codefever aan de slag. Jong geleerd, is oud gedaan enzo. Stap voor stap leren kinderen tijdens een lessenreeks zelfstandig programmeren. Een beetje zoals leren zwemmen dus. Dat vraagt wat oefening…Maar eenmaal je dochter of zoon weet hoe het moet, zit je kind lekker safe voor de rest van zijn leven.

Uit het hoofd van

Katelijne_200Veel jongens roepen ‘brandweerman of politieagent’ als je hen vraagt wat ze later willen worden. Maar de zoon van Katelijne zei altijd “HACKER”. Hij is verzot op computers, en niet zo heel erg sterk in sport. Kortom, Katelijne ging op zoek naar programmeer-lessen die nergens te vinden bleken. Toch niet hoe zij het zag.

Hoe kwam je op het idee?

Ik begon me meer en meer te verdiepen in het onderwerp en werd toch wel erg bezorgd over “de toekomst van werk” en hoe jobs gaan veranderen. Programmeren (en dan meer specifiek computationeel denken) wordt gezien als één van de belangrijkste vaardigheden die kinderen zouden moeten leren op school …  Maar dat is jammer genoeg helemaal niet het geval, terwijl het in het buitenland wel gebeurt. Zoals in de UK bijvoorbeeld, waar kinderen vanaf 5 jaar leren programmeren op school. Nu leven we ook nog eens in een global economy, waarin het voor veel jobs niet meer zo belangrijk is waar je woont. Onder het motto “als het niet bestaat dan organiseren we het gewoon zelf”, zijn we dan begonnen met Codefever.

Waarom is leren programmeren zo belangrijk?

We zitten volop in de 4de Industriële Revolutie en toekomst van werk zal totaal veranderen. In deze digital age, leren onze kinderen op school vandaag niet de juiste vaardigheden die ze nodig hebben om mee te kunnen draaien in de wereld van morgen. Dan heb ik het over de 21st century skills, waarin ‘computationeel denken’ één van de belangrijke pijlers is. De digitale groei gaat exponentieel en zowat àlle beroepen veranderen. Het zullen vooral de middenklasse-jobs zijn die onder druk komen te staan. Tuurlijk zullen een schilder, loodgieter of kapper, nog echt wel werk hebben. Maar heel veel werk verandert wel. Denk maar aan bijvoorbeeld het beroep ‘garagist’. Het eerste dat ze tegenwoordig nu doen als je je auto binnenbrengt in de garage, is er een computer aan koppelen. Maar wacht maar tot de Google self-driving Car eraan komt. Maar goed nieuws: er zullen ook een hele reeks nieuwe jobs komen! Jobs die nu nog niet bestaan. Maar waarvoor dus wel een nieuwe vaardigheden zullen nodig zijn. Kinderen vandaag kunnen fantastisch goed werken met digitale tools (Ipad, gsm, …)  zijn koningen op Snapchat en Instagram en gamen er vlot op los, maar we moeten goed beseffen dat onze kinderen gebruikers zijn! Onze missie is om van deze ‘digitale users’ ook ‘creators’ te maken en hen de vaardigheden te leren die ze nodig hebben in de wereld van morgen. Uiteraard moet niet iedereen programmeur worden. Maar deze skills zullen nodig zijn in ieder beroep!

codefeverWat is je ultieme droom?

Mijn zoon is nu 11 jaar en zal waarschijnlijk zo rond 2030 beginnen werken. Wat gaat dat zijn?  Als hij tot zijn 70ste zal moeten werken, dan is dat tot 2076. Stel je voor … Ik sta daar regelmatig bij stil. Maar heel weinig mensen doen dat, merk ik in mijn omgeving. We willen vooral mensen bewust maken van het feit dat de toekomst van werk verandert en dat we onze kinderen veel beter moeten voorbereiden door hen de skills van de toekomst mee te geven. De wereld van onze kinderen zal zoveel anders zijn dan de onze. Iedereen kan leren programmeren en zou de basisbeginselen moeten kennen. We dromen er dan ook van om meer middelen te hebben, om ons aanbod breder te kunnen brengen naar gans België, ons sociaal aanbod uit te breiden en alle kinderen te kunnen bereiken. Daarnaast dromen we van een intensieve samenwerking met het onderwijs.

Ik wil mijn kind NU meteen laten leren programmeren. Wat dan?

CodeFever is actief in 33 steden in Vlaanderen. Inschrijven kan vanaf nu! Check hier de website: www.codefever.be De volgende lesreeks start rond 20 februari. Ieder jaar start een nieuwe lesreeks in februari en september, en komen er ook steden bij. Daarnaast organiseert CodeFever deze zomer in een aantal steden in Vlaanderen een programmeerkamp.