Zoek je een héérlijk alternatief voor die -intussen compleet onoriginele- houten ooievaars in de voortuintjes van kersverse ouders? Zeg dankjewel aan #parentpreneur Evi De Wachter en haar oMdenkerij. Met heel veel liefde tekent zij prachtige baby-aankondigingen op de vensters van gloednieuwe slashparents. Het straatbeeld ziet er meteen stukken vrolijker uit! 

Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). 


588B1SVs67m23buvOKqKYVpA6qYpgtQ8gC4ONpZS.jpeg

De oMdenkerij, watisda?

oMdenkerij, dat is mogelijkheden zien in obstakels. Het is meer zien dan wat er is. Dus in zekere zin is het magie. Maar het kan ook heel rationeel zijn: iets bekijken vanuit een andere invalshoek is ook omdenken. En eigenlijk ... kan je alles omdenken!  

Uit het hoofd van?

Het enige woord dat écht weergeeft wat of wie Evi (38) is, is 'omdenker'. Het zit zowat in haar bloed. Ze werkte in verschillende sectoren, zowel profit als non-profit, en probeerde overal heel erg out-of-the-box te denken!

Ze is mama van twee zoontjes Bo (8) en Arthur (5), en probeert ook in haar opvoeding vanuit mogelijkheden te vertrekken. En niet vanuit obstakels: "Hoewel dat niet altijd evident is, wanneer je twee ‘speciallekes’ hebt. Ik ben een ware optimist. Dat helpt."

Samen met Annelies Follaets, grafisch vormgeefster, tekent ze vaak raamtekeningen op vraag. 

A11eHkLE3iyIZpr4oiT33J3YHjOgC5Cykm57Ailp.jpeg

Hoe het allemaal begon

Het begon met een ‘kriebelkrabbel-tekening’ van mijn toen 5-jarige zoon. Ik vroeg wat hij getekend had en hij antwoordde stellig: ‘Maar mama, zie je dat dan niet? Dat is een héél gevaarlijke achtbaan!’ Ik besloot de tekening aan mijn raam te hangen, met in krijtstift de verduidelijking: ‘Dit is een héél gevaarlijke achtbaan.’ De reacties van buren verrasten ons: we kregen plots foto’s van allerlei gekke achtbanen in de bus. En toen ging de bal aan het rollen.

Tijdens het straatfeest vroegen we de kinderen een tekening te maken met ergens daarin een rood autootje, dat zou vertrekken vanop de héél gevaarlijke achtbaan. We maakten er een verhaal rond, en illustreerden dat verhaal - samen met hun tekeningen - op hun eigen raam. Zo kon je de straat doorwandelen en tegelijk een zelfgemaakt straatverhaal lezen. Het wakkerde de sociale cohesie aan! Een fijn neveneffect, want opeens mocht je bij straatbewoners over de vloer (we tekenen altijd langs binnen op het raam) die je voordien niet eens kende. 

Waarom raamtekeningen voor kinderen?

We richten ons niet alleen naar kinderen, maar ook naar het kind in jezelf. Een raamtekening brengt leven en luchtigheid. Ik krijg vaak het compliment dat een raamtekening letterlijk het straatbeeld opfleurt. Dat verklaart ook waarom de geboorteramen zo in trek zijn!

De ‘schenker’ - vaak de meter of peter van de pasgeboren baby - speelt ons dan het geboortekaartje door, en vertelt daarbij iets meer over het gezin in kwestie. Op basis daarvan ontwerpen wij een raamtekening. En - "O, toeval!" - op dezelfde dag dat de ‘schenker’ op babybezoek gaat, bellen wij aan. Meestal pakken we het ludiek aan! Zo hebben we ons al voorgedaan als ramenlappers, maar ook als ambtenaars van de burgerlijke stand. Dat leidt vaak tot hilarische toestanden: één keer werden we zelfs bijna niet binnengelaten door de kersverse vader!

YoeOADTbirNFqbGLtbuQJnRS889gdLP8XMXT2Mlv.jpeg

Hoe zijn de reacties?

Het is best een uniek cadeau, dus nieuwbakken mama's en papa's zijn altijd zo blij! Ook de reacties op de straatverhalen zijn hartverwarmend. De kinderen vinden het fijn dat hun tekening onderdeel wordt van een verhaal en de straatbewoners voelen zich meer verbonden met buren. 

Wat is de oMdenkerij voor jou?

Het is voor mij de rode draad in alles wat ik doe. Of ik nu een interieur vorm geef, een concept uitwerk of een nieuwe raamtekening bedenk: ik ga altijd op zoek naar het mooie in het alledaagse! 

Wat is je ultieme droom?

Met het risico te klinken als een geitenwollensok: ik wil niks liever dan dat meer mensen gaan omdenken! Want dat maakt de wereld net dat tikkeltje mooier. Maar gewoon wat (of veel) meer raamtekeningen in het straatbeeld zouden mij ook al heel blij maken!

Ik ben (of word) slashparent en wil ook zo’n raamtekening.  Wat moet ik doen?

Easy! Even surfen naar www.omdenkerij.be, en daar je vraag stellen. De rest volgt vanzelf.