Hobby's, playdates en speelafspraakjes... de vrije tijd van je kind beheren is een hele puzzel! Daar vonden deze slimme parentpreneurs een geweldige oplossing voor: een app. Bon, als we tijd kunnen winnen, zeggen we geen neen! Watisda, die PlayDay? Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze nieuwe reeks belichten we nl. slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle). Ja, je hebt een huis, afbetalingen, kinderen en the whole shazam. En toch spring je, en ga je voor je eigen droom.

PlayDay, watisda?

Kinderen houden ervan om samen te spelen.  En wij ouders houden daar eigenlijk ook wel van.  Ze laten spelen met een vriendje is namelijk leuker dan zelf moeten meespelen.  Met hobby’s is dat een beetje hetzelfde. Hoe meer hobby’s, hoe meer plezier.  Voor de kinderen dan toch. Voor ons betekent het vaak veel gehaast om overal te geraken, veel tijd in de auto en in niet altijd even gezellige cafetaria’s en veel briefjes op de frigo om niets te vergeten.  Kortom, PlayDay maakt daar komaf mee. PlayDay is dus een app waarin je kan aangeven waar je kinderen naar school gaan, welke hobby’s ze beoefenen en van welke verenigingen en jeugdbewegingen ze lid zijn.  Je maakt verbinding met ouders waarvan de kinderen in dezelfde kringen vertoeven.  Speelafspraakjes leg je eenvoudig vast, carpoolen is met één klik geregeld. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=kwR7xYItZGg

Uit het hoofd van

PlayDay werd uitgevonden door Tim, Simon en Elke.  Samen ouders van in totaal  7 kinderen.  Ze zijn alledrie van de generatie die zoals de Fixkes zo mooi beschreven ‘alle dagen ging sjotten en voor den donkere thuis’ moest zijn.  Je kon toen als kind nog gewoon op je fiets springen en een vriendje gaan zoeken.  Helaas gebeurt dit steeds minder. Dus toen onze eigen kinderen vroegen om speelafspraakjes, ontdekten we dat we niet echt een netwerk ouders hadden. Ook het aantal hobby’s bleef maar toenemen met een onoverzichtelijk prikbord tot gevolg! Vanuit dat idee werkte Simon - die naast huisdokter ook IT wizard is - 3 jaar aan de app. Intussen groeide PlayDay uit tot een platform dat lokale en relevante informatie voor de kinderen bundelt.

playdayOk, maar wat doet de app precies?

Het begon als een soort matchmaking for kids.  Een app om speelafspraakjes te regelen.  Maar het groeide uit tot een platform dat jeugdbewegingen, sportclubs, scholen, enz. het digitale tijdperk inloodst. Eigenlijk kan je het nog het best zien als een communicatieplatform.  Het centrale punt is de agenda van het kind.  De verenigingen, scholen en sportclubs waar je kind lid is, kunnen afspraken in die agenda plannen – zoals een training of wedstrijd – en jij geeft aan of je kind komt.  Heb je toch nog een vraag voor de trainer/ leider of juf, dan kan je die snel via de chat stellen. Wordt de activiteit last minute afgelast, krijg je een bericht.  Zo sta je dus nooit meer in de kou te wachten voor niets.  En je gaat van een frigo met briefjes naar een digitale dialoog.

Waarom is dit gewoon een steengoed idee?

Veel verenigingen steunen op vrijwilligers en hebben weinig tijd en middelen.  Communicatie gebeurt vooral via briefjes (die verloren gaan!) en steeds meer via  Facebookgroepen om informatie te delen.  Maar veel ouders willen wel beelden van hun kinderen tijdens hun vrije tijd, maar daarom niet meteen gedeeld op een open Facebook-platform. In PlayDay kan je als ouder aangeven of je akkoord gaat met het nemen en delen van foto’s van je kind. Delen gebeurt dan enkel in het groepje waartoe je kind behoort.

Hoe zijn de reacties?

Sinds de zomer zijn we gelanceerd in het Limburgse Peer en intussen is het daar een gigantisch succes.  Over heel Vlaanderen gebruiken er al meer dan 2000 gezinnen PlayDay. We krijgen regelmatig vragen van gebruikers in wiens regio het nog niet erg bekend is.  Want het blijft natuurlijk een netwerkapplicatie.  Het wordt pas nuttig als veel mensen in je omgeving het gebruiken. Maar daar zijn we mee bezig! Haha!

Wat is je ultieme droom?

Ons doel is dat ouders in één app alle afspraken van hun kinderen terugvinden. Super overzichtelijk. Het is gewoon niet slim dat ouders verschillende apps en whatsappgroepjes moeten installeren, in combinatie met mails, briefjes, Facebookgroepen, enzovoort.  Dat is vervelend.

Ik ben een slashparent en wil ook zo’n digitale agenda voor mijn kind.  Wat moet ik praktisch doen?

Weinig, want je kan de app gratis downloaden: via de AppStore of Google Play. Uhu, gratis. Want we doen de ontwikkeling volledig zelf !