Zeg, moeders en vaders, moet jij ook vaak zagen over dat vastgelijmd telefoontoestel in de handen van je kind? Hm. Hoe zit het trouwens met jouw schermgewoontes? Monkey see, monkey do, weet ge wel. We geven als ouders niet altijd het goeie voorbeeld.  Tricky! Met de #phoneverdorie deelt Maison Slash de komende maanden samen met Nokia herkenbare smartphoneverhalen (én tips om je digitale leven onder controle te houden.) Toegeven dat jouw smartphonegedrag ook meetelt, is daarbij een belangrijke stap. Kendet?

Aan welk smartphonegedrag stoor jij je het meest? Scrollen door je GSM terwijl je in gesprek bent? Je 'grappige' video's uit je feed vrolijk laten afspelen mét geluid waar je gezin bij zit? Instagrammen terwijl jullie net een gezellige film zijn aan het kijken? Ir-ritant? Weet vooral dat alles wat jij doet, nageaapt zal worden door je kinderen. 

Bingewatching en blauw licht!

Axelle, mama van twee dochters: “Ik gebruik mijn smartphone sowieso als wekker, maar ik moet toegeven dat ik ’s ochtends direct in mijn bed al even door mijn sociale media scroll. ’s Avonds kijk ik nog wat Netflix op mijn gsm, vaak tot ik in slaap val. Mijn oudste dochter heb ik al eens om middernacht met haar telefoon in bed betrapt. Tja, wat kan ik dan zeggen? ”

Woops en herkenbaar! Jouw slaap is belangrijk en die van je tiener ook. Een aanhoudende stroom berichtjes, bingewatching en blauw licht kunnen je hele slaapbehoefte verprutsen. Snel nog even dit checken en die comment liken. Fomo! Voor je het weet, ben je uren verder. Hello teenage zombie! Hello prikkelbare moeder! Onze suggestie? Laat heel ’t gezin zichzelf een hippe wekker kiezen én de smartphones laden ’s nachts beneden op. Dan zijn zowel de persoonlijke batterijtjes en die van de schermpjes ‘s ochtends helemaal tiptop 

Kunnen we ons nog vervelen?

Kristof, papa van één zoon: “Sinds ik een smartphone heb, merk ik dat ik bij elke verveling er naar grijp. Even een nieuwssite checken, een YouTubefilmpje bekijken, scrollen op webwinkels, … Ik kan me de laatste keer dat ik aan een boek begon niet herinneren. Doe-het-zelfprojectjes blijven liggen. Vrienden spreek ik vooral online. Ook mijn zoon zie ik die kant opgaan. Eigenlijk kunnen we ons niet meer écht vervelen? Soms zitten we samen in dezelfde ruimte gewoon te scrollen.”

Nagels met koppen! Dit is misschien wel één van de grootste valkuilen van schermen. In een wereld van smartphones en tablets is het onmogelijk je nog te vervelen. Dat is jammer, want even niets doen, kan een bron van creativiteit zijn. Als beweging, contact met vrienden of hobby’s in jouw gezin stilvallen door het smartphonegebruik is het tijd om over te gaan tot actie. Als jij niets meer onderneemt, waarom zou je kind het dan wel doen? Belangrijk is om thuis het gesprek aan te gaan over deze topic.

Jullie kunnen starten met een aantal vaste momenten te kiezen waarop niemand op de smartphone gaat. Spreek af om tijdens het eten, wandelen of fietsen, studeren (!!!) of zelfs tijdens het samen tv-kijken de smartphones op een vaste plaats te leggen buiten de kamer. Alle soorten pushberichten uitzetten, is ook een strak plan. Uit het oor, uit het oog, uit het hart. Als het echt de spuigaten uitloopt, kan een
smartphonecontract soelaas brengen. Je zet dan letterlijk een aantal afspraken op papier waar iedereen zich aan houdt. Misschien kunnen mams en paps het dus ook ondertekenen!

Alleen maar fun en functionaliteit!

Natuurlijk zijn er nog een hele hoop andere digitale topics waar jij als slashparent een voorbeeldfunctie te vervullen hebt: Hoeveel je deelt op sociale media, welke apps je downloadt, hoe je met andere mensen online omgaat… Allemaal boeiende thema’s die Maisons Slash en Nokia de komende maanden nog voor je tackelen. We willen dat vooral de fun en functionaliteit van jullie smartphone overblijven! Wist je trouwens dat Nokia perfecte eerste gsm's voor je opgroeiend kind op de markt heeft? Ge weet wel: stevig, budgetfriendly en deftig beveiligd! Right here! We komen er later nog op terug. Eerst is het dus tijd om eens kritisch naar je eigen smartphonegedrag te kijken. Wat kan jij nog verbeteren? We horen het graag!
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met HMD Global, het bedrijf dat Nokia Phones op de markt brengt. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.