Er leeft een nieuwe hype bij onze kinderen, zoveel is duidelijk. De Pop It kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten via - ja, je raadt het al - TikTok! Ondertussen zijn onze kinderen helemaal mee met de nieuwe hype. Maar wij moekes en vakes vragen ons af: watdoeta, zo'n Pop It? 

Je hebt het vast en zeker al opgemerkt: we zitten met een nieuwe hype. De Pop It fidget toy is hét nieuwe hebbeding dat onze speelplaatsen overspoelt. Eigenlijk is het vrij simpel: de Pop It is een siliconen bord waarop je kinderen bubbels kunnen laten poppen. Denk aan de noppenfolie waarbij je AL-TIJD even minstens één van die bubbeltjes moet laten ploffen. De Pop It is de neverending versie van deze folie: geniaal toch? (Of niet?)

Bubblewrap 2.0

Maar de Pop It is meer dan dat, je kan er ook allerlei spelletjes met spelen en het zou warempel ook nog eens educatief zijn! De bedoeling van het originele spel is om ieder op zijn beurt een aantal bubbels te laten ploffen. Je mag enkel bubbels laten ploffen die naast elkaar staan en mag maar ploffen op één rij. Diegene die de laatste bubbel laat ploffen is verloren! Volgens pedagogen zou dit ideaal zijn om kinderen te leren anticiperen op wat de vorige speler deed, en traint het de hand-oogcoördinatie. Allez, 't is goedgekeurd. Ondertussen bestaat er ook een spelletje waarbij je een knikker moet zoeken onder de Pop It. En een versie met letters en nummers, om je kinderen woorden of sommen te laten ploffen! 

Bye bye stress (en hebben we dat allemaal niet nodig?)!

Maar de Pop It heeft nog een extra effect. Het maakt je kinderen helemaal zen. Dus jou niet. Je kind. Het ploffende geluid en de repetitieve beweging zouden je kinderen rustig maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit product op de markt werd gebracht door dezelfde ontwikkelaar als de fidget spinner (Ja, dat gekke speeltje dat waarschijnlijk nu ergens onderaan je speelgoedbak ligt te verstoffen). Ideaal om je kinderen (schermloos) rustig te houden zodat jij ongestoord je meeting kan volgen! 

Wat zeggen de experten? 

Of het nieuwe speeltje effectief een wondermiddel is tegen stress valt nog te betwisten. Volgens onze huis-kinderpsychologe Karolien Raeymaekers kan het wel degelijk helpen, maar zal het zeker geen wondermiddel zijn. "De Pop It kan een sensorische prikkel aanbieden die ons afleidt en enige rust biedt. Je kan het vergelijken met kauwkettingen, de klassieke stressbal of gewoon prutsen in je haar." Als je kind last heeft van stress, is het volgens Raeymaekers vooral belangrijk op zoek te gaan naar een strategie die specifiek werkt voor je kind. "Of dat nu een Pop It, stressbal of een liedje is, maakt niet veel uit. Zolang het maar werkt." 

Oemaaktedazelf? 

Bang dat je kinderen die nieuwe hype alweer vergeten zijn, net nadat jij zo'n ding in huis hebt gehaald, maar stiekem toch benieuwd? Je kan de Pop It ook zelf knutselen! Kijk maar eens naar dit filmpje.


Een opmerkzame slashparent liet ons ook weten dat je net zo goed een siliconen ijsblokjesvorm zoals deze kunt gebruiken. En die kan je nadien gewoon gebruiken voor de ijsblokjes in je cocktail, win-win! 

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!